Rozwiązany Utrata danych

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Moyrez, 22 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak, przenieś macierz na MD0_DATA. I pokaż mi obecny output z:
    Kod (Bash):
    1. df
    2. mount
    3. ls -alR /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /etc /mnt
    ls możesz zapisać do pliku aby było łatwiej przekleić:
    Kod (Bash):
    1. ls -alR /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /etc /mnt > list
    --- Połączono posty, 25 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 24 Listopad 2013 ---
    ... Chyba, ze wolisz rozwiać problem inicjalizujac urządzenie na nowo? :-#

    Czy dalej walczymy? :>
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Walczymy B-)
    Poniżej kolejne zrzuty zgodnie z życzeniem:

    Kod (Text):
    1.  # ff
    2. Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
    3. /dev/ram0              151.1M    132.2M    18.8M  88% /
    4. devtmpfs                992.2M      4.0k    992.2M  0% /dev
    5. tmpfs                    64.0M    144.0k    63.9M  0% /tmp
    6. /dev/md9                509.5M    120.7M    388.8M  24% /mnt/HDA_ROOT
    7. /dev/md13              364.2M    240.2M    124.0M  66% /mnt/ext
    8. tmpfs                    32.0M        0    32.0M  0% /.eaccelerator.tmp
    9. /dev/md0                  2.7T      1.1T      1.6T  41% /share/MD0_DATA
    10.  
    11. # mount
    12. /proc on /proc type proc (rw)
    13. devpts on /dev/pts type devpts (rw)
    14. sysfs on /sys type sysfs (rw)
    15. tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,size=64M)
    16. none on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
    17. /dev/md9 on /mnt/HDA_ROOT type ext3 (rw,data=ordered)
    18. /dev/md13 on /mnt/ext type ext3 (rw,data=ordered)
    19. tmpfs on /.eaccelerator.tmp type tmpfs (rw,size=32M)
    20. /dev/md0 on /share/MD0_DATA type ext4 (rw)
    21.  
     

    Załączone pliki:

    • ls.zip
      Rozmiar pliku:
      44,7 KB
      Wyświetleń:
      4
      md5_sum:
      a85c7180e7f1a1401b165f3394a4d618
    Last edited: 25 Listopad 2013
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tutaj w załącznik :)
     
  4. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jeszcze jedno pytanie, czy mogę jakoś inaczej przenieść dane niż przez SFTP z tych dysków z macierzy?
     
  5. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Dla przykładu możesz podłączyć dysk do zewnętrznego portu eSATA bądź USB, i w CLI przekopiować dane. Dla ułatwienia możesz zainstalować i uruchomić Midnajt Commander.. Wszystko na ten temat znajdziesz przeszukując forum. ;)
     
  6. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie problem polega na tym, że w tym momencie dane widzę tylko przez SFTP bo tak to bym nie miał z tym żadnego problemu :D
    Dlatego zadaje to pytanie bo jak wyciągnąłem dysk (oba wyciągałem) z QNAP'a i podpiąłem go przez USB do kompa to nawet ubuntu mi go nie widzi.
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Olej to wszystko... Skorzystaj z funkcji przywracania systemu i po kłopocie :)
     
  8. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jak rozumie to rada po przeglądnięciu tych danych co załączyłem?
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Yyyyy :) Sekundę ... :p
    --- Połączono posty, 26 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 26 Listopad 2013 ---
    Okay rzeczywiście nie ma config_util...
    1. Wyłącz serwer
    2. Wysuń wszystkie dyski twarde
    3. Uruchom serwer (bez dysków)
    4. Kiedy serwer się uruchomi, za pomocą Findera znajdź jego adres IP (169.254.100.100?)
    5. Wsuń dyski twarde na swoje miejsce
    6. Za pomocą PuTTY zaloguj się do serwera używając konta admin oraz fabrycznego hasła admin
    7. Jest config_util ?
     
  10. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tak, żebym czegoś nie spitolił to w pkt. 6 wsuwam dyski przy włączonym serwerze? ...i gdzie mam szukać tego pliku config_util?
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak

    Poleceniem w konsoli:
    Kod (Bash):
    1. config_util
    2.  
    3. # lub z pełną ścieżką
    4. /sbin/config_util
    --- Połączono posty, 26 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 26 Listopad 2013 ---
    Jeśli config_util będzie dostępne, to odczekaj kilka sekund, uruchom:
    Kod (Bash):
    1. config_util 1
    2. storage_boot_init 1
    Jeśli nie, to próbowałbym przeprowadzić proces inicjalizacji serwera ponownie, ale wybierając na końcu brak inicjalizacji dysków twardych - ale nie wiem czy jeszcze jest to możliwe.

    Dziwna sprawa ten Twój przypadek. Najchętniej bym przedyskutował tą kwestie z QNAP'em - ale musiałbym mięć do niego pełny dostęp...
     
  12. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    To odnośnie istnienia pliku config_util:
    Kod (Text):
    1.  /sbin/config_util
    2. -sh: /sbin/config_util: No such file or directory
    Ja chętnie podzielę się problem z QNAP byle się to w miarę szybko udało doprowadzić do porządku bo chętnie bym sobie jakiś film oglądną albo posłuchał muzyki a na tą chwilę to mam bezużyteczną "cegiełkę" :D

    Napisz mi proszę jak mogę ten pełny dostęp przekazać.
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Podeślij mi jak możesz login, hasło oraz adres IP i numer portu SSH. (Serwer niech będzie uruchomiony z dyskami twardymi). Rano kiedy firma będzie on-line przedyskutuje z nimi sprawę. (PM)
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 441
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Problem rozwiązany wspólnie z supportem QNAP.

    Rozwiązanie okazało się bardzo proste - wystarczyło jednym kliknięciem przywrócić domyślne foldery sieciowe.
    A cała zabawa z macierzą była zbędna, ponieważ cytując słowa supportu:
     
    • Piwo Piwo x 2
    • Ciasto Ciasto x 1
  15. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    03:06
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc !!! Prośba o przekazanie podziękowań również do supportu QNAP'a. Wisze kolegą duże piwo:)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.