Rozwiązany Utrata dostępu do wszystkich folderów - włamanie? Guest jako administrator?

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika nelik1987, 25 Kwiecień 2018.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. nelik1987
    Offline

    nelik1987 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2017
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Najpierw opiszę objawy. Wczoraj przesał mi działaś Qsync. Zrestartowałem go kilka razy, sprawdziłem na innych komputerach i nic ciągle się nie łączy. Sprawdziłem u pracowników (użytkownicy w grupie pracownicy) i im działa bez problemu.

    Wchodzę na QNAP i File Station i tu pierwsze zdziwienie, nie ma żadnych folderów poza homes tzn nie ma dostępu do niczego ! w DataVol1 tylko homes do którego o dziwo mam dostęp !
    W panice szukam w różnych miejscach i wchodzę do użytkowników i co widzę: użytkownik guest z prawami administratora !
    Wyłączyłem mu dostęp do wszystkich plików i chciałem go usunąć z grupy administrator, niestety nie da się. Po kliknięciu Zastosuj chodzę znów i dalej jest w grupie administratorzy.
    Idę w inną stronę chcę usunąć użytkownika guest - również się nie da. Zmieniłem hasło użytkownika guest (w ogóle wcześniej z niego nie korzystałem) i staram się zalogować jako guest z ustawionym hasłem niestety nie można się zalogować

    Podążyłem inną drogą, sprawdziłem uprawnienia folderów współdzielonych i jako administrator miałem zablokowane (brak dostępu) wszystkie foldery, zaznaczyłem wszystkie ustawiłem RW ale niestety nadal ich nie widzę. Co ciekawe teraz zniknął nawet folder homes !

    Sprawdzam czy mam połączenie do mapowanych dysków w windows (jako administrator) i o dziwo mam poza jednym czyli Multimedia gdzie jest ponad 160 tyś zdjęć robionych przez lata :/

    Postanowiłem utworzyć użytkownika i nadać mu uprawnienia admina, niestety nie da się dodany użytkownik nie pojawia się na liście ale widoczny jest na przykład przy nadawaniu uprawnień do folderów.

    Moja ostatnia deska ratunku to dodatkowe konto które ma również uprawnienia administratora i tu zdziwienie mam dostęp do wszystkich folderów poza Multimedia.

    Szukam wszelkiej pomoc w sprawie naprawienia QNAPa. Rozważałem już nawet format i ustawienie wszystkiego od początku natomiast nie bardzo wiem jak to sprawnie zrobić i jak dostać się do zdjęć w folderze Multimedia które nawet ręcznie bym skopiował bo to na nich mi najbardziej zależy. Czy po formacie jest szansa by wirus został gdzieś zaszyty? QTS jest przechowywany na moich dyskach czy w dodatkowej pamięci w qnap?

    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie podobnie, widzę tylko nazwy volumenów, ale nie widzę folderów udostępnionych, zostały uprawnienia do homes i pojawił się gość z prawami administratora, a procesor ciągnie cały czas na 95%
     
  3. nelik1987
    Offline

    nelik1987 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2017
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    masowy atak? tak u mnie również cały czas 95%-100% użycia procesora
    --- Połączono posty, 25 Kwiecień 2018, Data oryginalnego postu: 25 Kwiecień 2018 ---
    Starałem się teraz zalogować przez SSH i niestety również nie mogę (chyba, że coś źle robię bo wcześniej się nie logowałem przez SSH)
     
  4. Guliver1973
    Offline

    Guliver1973 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x51 100 GbE
    Miałem to samo, zrobiłem downgrade do starszej wersji i działa normalnie.
     
  5. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tzn która działa normalnie ?
     
  6. Guliver1973
    Offline

    Guliver1973 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x51 100 GbE
    tą wgrałem 4.3.4.0516 build 20180315
     
  7. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    wystarczy pobrać i zainstalować, czy downgrade wymaga jakiś jeszcze czynności ?
     
  8. nelik1987
    Offline

    nelik1987 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2017
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ja obecnie mam Wersja oprogramowania 4.3.4.0551 Build 20180413 czyli trzeba zjechać do 4.3.4.0516?
    Czy procedura downgrade jest taka sama jak ta opisana przy problemach z aktualizacją tzn jak na przykład był zanik prądu?
     
  9. Guliver1973
    Offline

    Guliver1973 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x51 100 GbE
    Nawet nie czytałem żadnych instrukcji, ściągnąłem oprogramowanie i zrobiłem aktualizację z pliku.
     
  10. nelik1987
    Offline

    nelik1987 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2017
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    aktualizacja przez QTS czy przez Qfinder?
     
  11. Guliver1973
    Offline

    Guliver1973 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x51 100 GbE
    Robiłem poprzez przeglądarkę po zalogowaniu się do qnapa.
     
  12. nelik1987
    Offline

    nelik1987 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2017
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    OK też zrobiłem downgrade do wersji 4.3.4.0516 i jak na razie prawi wszystko wróciło do normy. Nie mam jesczępu do folderu Multimedia, bo w ustawieniach praw dostępu mam BRAK DOSTĘPU. Zmieniłem na RW i czekam aż się zaktualizuje bo to ponad 200 GB. Zniknął też użytkownik guest i pojawili się użytkownicy których utworzyłem. Pytanie dlaczego się tak stało czy to jest błąd nowego QTS czy to faktycznie było włamanie przez dziurę w QTS?
     
  13. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    904
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +66 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Qnap nie ma farta ostatnio do swoich aktualizacji.
     
  14. Guliver1973
    Offline

    Guliver1973 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2018
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x51 100 GbE
    Ja bym nie szukał na siłę teorii spiskowych, po prostu błąd i tyle.
     
  15. nelik1987
    Offline

    nelik1987 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2017
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ustawiłem prawa dostępu na nowo i nadal nie widzę folderu multimedia :/
    Pliki jednak są bo przeprowadziłem indeksowanie i znalazł wszystkie zdjęcia w folderze multimedia. Staram się teraz ustawić uprawnienia dla grupy administrators na RO i zobaczę czy coś to zmieni
    --- Połączono posty, 25 Kwiecień 2018, Data oryginalnego postu: 25 Kwiecień 2018 ---
    OK mam już dostęp do folderu multimedia UFF nie wiem dlaczego ale było ustawione dla tego folderu brak dostępu dla grupy everyone? Usunąłem i jest OK. Wszytko wróciło do normy
     
  16. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    no, u mnie nie, bo downgrade zrobiłem, ale procek nadal chodzi na >95% ???
     
  17. inimicus
    Offline

    inimicus Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Lipiec 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    Dzięki chłopaki za ten wątek. Wczoraj do nocy siedziałem i próbowałem ogarnąć bo też myślałem, że włam. Robiłem to samo co nelik. U mnie plus bo wszystko w innym katalogu a nie multimedia więc przez mapowanie na windows miałem ciągle dostęp. Ale guest z admin i brak folderów w filestation i wszystko inne zupełnie tak jak u mnie.
     
  18. GoRo33
    Offline

    GoRo33 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    112
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +12 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS115J + 1xHDD 2 TB; RT-1900ac;
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Cześć.

    Wątpię aby to był włam. Atakujący chce się ukryć a nie poprzestawiać wszystkie ustawienia ;) Pewnie jakiś error w nowej aktualizacji, którego testy nie wykryły.

    Jedyne co mnie martwi to wysokie użycie procka u niektórych - w dobie wszelkiego rodzaju robactwa do kopania bitcoinów warto to sprawdzić.

    Jak się jeszcze komuś nie uspokoił procek to proszę wrzucenie na forum screen z polecenia "htop" (przez SSH). wyniki trzeba posortować według użycia procesora i włączyć opcję "tree" (F5).

    Pozdrawiam
    G

    edit: Lub "ps -aux -f" to powinno pokaże procesy wszystkich aktywnych użytkowników - nie wiem czy "Htop" nie pokaże tylko aktualnego.
     
  19. doc_pb
    Offline

    doc_pb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie po downgrade do wersji 4.3.4.0486 nadal procesor chodzi na ok. 90%, jakiś proces o nazwie 'mongod' w trybie uśpienia cały czas kręci 35-50% i bierze 97MB pamięci - co to może być ?
     
  20. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 927
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    masz baze MONGODB zainstalowaną ?
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.