Rozwiązany Wieszanie się QNAP-a TS-109

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 26 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. Doctor Tomas
    Offline

    Doctor Tomas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    4
    Miejscowość:
    Jonkowo
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 100 Mbps
    No, właśnie. Silas wyjaśnił :D
     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zobaczymy ;)
    Na razie czyszczę QNAPA ( od rana !!! ) z muzy i jestem przerażony myślą o instalacji Slimserwera ;)
    Specjalnie kupiłem kartę sieciową 1Gb do laptopa ,ale i tak trwa to godziny ,jeszcze mi zostało ..............
     
  3. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "zaloguj się na webgui QNAP"


    Gdzie ... ??
    Czy to jest Polska strona , jeśli nie - to nie mam po co się logować ??
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 569
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    webgui = panel zarzadzania
     
  5. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Trzeba było tak od razu ;)
    Znalazłem ;)
     
  6. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy normalny jest transfer ok. 5000 - 10 000 KB/Sec w sieci 1Gb ?
    Czy powinno być więcej, w porywach mam 11000-12000 KB/Sec ?
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 569
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    pomiedzy QNAP'em a notebook'iem?
    tak jest to mozliwe - ten model qnap'a nie ma zbyt duzych osiagow... dlatego kupilem 409 pro
     
  8. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak pomiędzy QNAP'em a notebookiem.
    Ale próbowałem inaczej , pomiędzy QNAPEM ,a Linksysem WRT 600N i dyskiem na USB podłączonym do niego i niestety tragedia , 3 razy wolniej ;(
    Dlaczego skoro Linksys to 1Gb !? Przecież teraz też zrzucam na laptopa poprzez kartę 1Gb ,ale dysk jest na USB do laptopa ?
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 569
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W tym WRT600N dysk USB dziala jeszcze wolniej niz QNAP. Wiele osob uzywa WRT600N + dysk USB jako system NAS - aczkolwiek jest to transferowa pomyłka :D
    QNAP TS-109...
    Predkosci odczytu po Gigabit'ie QNAP'a:
    TS-409 - 24Mb
    TS-209 - 19.8Mb
    TS-109 - 18.1Mb
    TS-101 - 15.8

    Predkosci odczytu po Gigabit'ie Linksys'a:
    NSS4000 - 15.3Mb
    WRT350N - 5.0Mb
    WRT600N - 4.4Mb

    Jesli masz za wolny transfer mozesz sprobowac powylaczac wszystkie uslugi w QNAP'ie... zwolni to czesc pamieci i powinno pomoc.
     
  10. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i zaczęły się schody ;(
    Sformatowałem ,nowy soft itd.
    Wgrałem paczkę z SSOTS i ................ nie mam oprogramowania do Squeezeboxa ,nie wiem jakie i skąd nie wiem jak się posłużyć SSOTS ;( ;(
    Wiedziałem ,że tak będzie, dlatego broniłem się rękoma i nogami przed ponowną instalacją, przerabiałem to kilka razy, za każdym razem odbywało się to inaczej min. przez Puty, potem SSOTS itp.
    Potrzebuję oprogramowanie squeezecenter_7.0... jak najnowsze do Squeezebox 3rd Generation........
    i co z tym zrobić ??? ;(
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 569
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przeciez oprogramowanie SSOTS obsluguje Squeezebox'a wiec o co chodzi?
     
  12. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak ,ale trzeba umieć się nim posłużyć i mieć co wgrać,ja to robiłem z 2 miesiące temu i nie pamiętam.
    Ale udało się wgrałem stary soft ;)
    Sorry ,ja nie znam Linux a, jak coś nie jest Windows XP to głupieje .
    Jestem ofiarą Microsoftu ;)
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 569
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jak to wgrales stary soft ?? !! ?? !! ??

    przeciez wgrales SSOTS przez System update
    wiec o co chodzi z :
    "i mieć co wgrać"

    Stare oprogramowanie to wlasnie to oprogramowanie ktore wiesza QNAP'a.
     
  14. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z tego co ja się orientuję SSOTS to oprogramowanie do wgrywania właściwego programu - softu.
    Tam jest podana instrukcja po Ang.
    Tak jak podają wrzuciłem stary bo innego nie miałem - squeezecenter-7.0.1-18409 do folderu Public i dopiero wtedy był on widoczny na stronie SSOTS !!! i kliknąłem instaluj i poszło ;)
     
  15. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "Stare oprogramowanie to właśnie to oprogramowanie które wiesza QNAP'a."

    A niby co miałem wgrać ? Mam kilku znajomych u ,których to oprogramowanie chodzi jak burza ?!!
    Ja doszedłem do wniosku ,że QNAPA wiesza u mnie Stacja Pobierania.
    Jak ją wyłączyłem chodził 7 dni i nie zawiesił się ani razu po ponownym włączeniu padł w kilka godzin ?!
    Teraz wrzucam pliki z powrotem i zobaczymy , może się zdziwię - bardzo bym chciał .
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 569
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    teraz dla mnie jest to zrozumiale :)
     
  17. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zastosowałem się do wszelkich wskazówek , sformatowany dysk, nowy soft,wczoraj skończyłem ponowne wgrywanie plików muzycznych. Całość zajęła mi 4 dni !!!
    A w nocy po ok.24h QNAP dał t.........a.
    Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co to może być ?
    Borykam się z tym problemem od pierwszego dnia, od zakupu QNAPA.
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 569
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    znowu sie zawiesil ze nie bylo do niego dostepu?

    w takim wypadku chyba najlepszy bedzie telefon na serwis do firmy EPA SYSTEMY
    ja juz nie wiem co to moze byc
     

    Załączone pliki:

  19. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak też zrobię w poniedziałek ;(
    Sam już nie wiem .........
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 569
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    06:34
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zglos sie na tym forum do uzywkotnika "Yogi3" to pracownik EPA Systemy :D