Rozwiązany Wieszanie się QNAP-a TS-109

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika gutekbull, 26 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Podłącz QNAP-a bezpośrednio do WAN-u bez pośrednich urządzeń typu router, switch itp. jeżeli podczas takiej pracy QNAP się zawiesi to sprzęt wysyłasz do serwisu.

    Pozdrawiam
     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jest to niemożliwe ,ponieważ mam internet kablem ,a dostawca netu rozpoznaje po adresie MAC , jesli podłącze QNAPA do internetu od razu zablokuje mi to net ponieważ zmieni się adres MAC ?!


    Z tego co zrozumiałem z rozmowy tel. jeśli jakiekolwiek oprogramowanie jest postawione na QNAPie to producent umywa ręce ?!
    Ja mam tylko jedno - Slimserver i co ciekawe u wielu osób z "forum audio" to działa bez zarzutu !!?
    Ale jak do tej pory QNAP działał mi ponad 7 dni bez problemu jak wyłaczyłem stację ściągania, która jest integralną częścią QNAPA,
    a nie Slimserver ?!
     
  3. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam takie spostrzeżenie.
    zmieniłem router z D-Linka DIR 655 na Linksys WRT600N i od razu Linksys wywalił mi z przodu pomarańczową kontrolkę odpowiadającą gniazdu gdzie jest podłączony server QNAP. usiłuję znaleźć winnego, ale .............. ? ;)
    Może ktoś ma jakieś sugestie , na razie po kolei wyłączam usługi - ustawienia na QNAPie.
    IP i MAC i DNS są ok.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    pomaranczowa dioda moze sygnalizowac 1gbit lub 100mbit
    natomiast zielona dioda odwrotnosc co do tego ...
    niektore switche wyswietlaly dwoma kolorami kabel z 'cross'em lub bez 'cross'u.

    musisz zobaczyc od czego odpowiada ten kolor...
    w przypadku mojego switcha dlink gigabitowego zielona dioda odpowiada za 1gbit a pomaranczowa za 100mbit

    przejdz do zakladki TCP/IP w QNAP'ie i zobacz na jakim linku pracuje Twoj QNAP
    czy jest to 100mbit czy 1000mbit (1gbit)
    jesli 100mbit upewnij sie za kabel jest kategorii min. 5E i ze ma wszystkie 4 pary dobrze zarobione...
    viewtopic.php?f=37&t=67
    mozliwe polaczenia: EIA/TIA 568A lub EIA/TIA 568B
     
  5. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jesteś Wielki ;)
    Sprawdziłem pomarańczowa dioda to sieć 1Gb !! ;)


    Co to jest WIELKA RAMKA w zakładce Konfiguracja TCP/IP i jaką ustawić ??!!!
     

    Załączone pliki:

  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie korzystaj z tego... to jest Jumbo frames i wszystkie komputery w sieci musialbys ustawic na prace w Jumbo frames - ponadto musialby byc wszystkie podlaczone na gigabicie.

    tutaj cytat z mojego opisu qnap'a:
    a po za tym nie tlumaczy sie Jumbo frames na wielka ramka, lecz na Ramka Jumbo - termin techniczny.
     
  7. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zrobiłem doświadczenie ,sformatowałem dysk ,wgrałem nowy soft U_TS-109_20080602-2.1.0.img i tylko to !!!
    Bez żadnego dodatkowego oprogramowania !!!
    I włączyłem praktycznie tylko stacje pobierania.
    I....... pochodził niepełną dobę.
    Ręce opadają ;(
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    w takim wypadku prosze go slac na gwarancje
     
  9. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zrobił mi się taki problem;
    Nie mogę wejść na serwer z zewnątrz , syn z innego miejsca wchodzi bez problemu !?
    Co się mogło stać ? Wyświetla mi się strona "tytułowa" ale już nie pokazuje sie okienko z hasłem itd.
     
  10. TheJa
    Offline

    TheJa Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zresetuj na początek ustawienia internetowe przeglądarki, wyczyść coockie i temp internetowy.
     
  11. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Próbowałem tego ,niestety bez rezultatu ;(
    Podejrzewam ,ze to coś z szyfrowaniem itp. ?
    Może to logowanie SSl - jak ma być ustawione i w której zakładce ?
    Strona startowa mi się otwiera i teraz jeżeli mam puste okienko SSL to natychmiast wyrzuca pustą stronę w przeglądarce ,
    a gdy tam zaznaczę to mieli-próbuje i po dłuższej chwili wywala błąd-pustą stronę .
    W tym samym czasie syn bez problemu wchodzi z innego miejsca poprzez przeglądarkę na serwer ??? ;(
     
  12. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam QNAPA od paru miesięcy i od samego początku walczę z wieszaniem się tego serwera.
    Próbowali mi pomóc forumowi fachowcy, był w serwisie QNAPA gdzie go przetestowali i stwierdzili ,ze jest ok.
    Wrócił i wieszał się dalej ;)
    Panowie zasada jest taka ,ze jak sobie sami nie pomożecie to nikt wam nie pomoże ;)

    QNAP działa ;)
    Podaję rozwiązanie :
    Ponieważ przez te wszystkie miesiące nie próżnowałem i usilnie starałem się rozwiązać ten problem,
    ustaliłem ,ze za wieszanie odpowiedzialna jest Usługa Pobierania idąc tym tropem ustaliłem ,
    w zakładce; Ustaw Konfigurację jest Mapowanie portów UPnP NAT I TAM MA BYĆ PUSTO !!!!
    Ot i cała tajemnica , a wszystkie inne sugestie typu ;wyłącz kosz czy Włącz zapis cache (wyłącz) nie mają tutaj żadnego znaczenia .
    QNAP śmiga od 2-3 tyg., aż miło i się nie wiesza ;)
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    az dziwne ;)
    ja mam UPNP NAT i wszystko pracuje idealnie
     
  14. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Po pierwsze na początku to serwer miał takie samo IP jak inne urządzenie w sieci i był konflikt adresów <brawo> .
    Zgadza się, serwer był w serwisie, co lepsze osobiście go testowałem, przez parę dni pobrałem około 200GB danych i się nie zawiesił. Serwer chodził na standardowej konfiguracji. Oczywiście UPNP NAT też uruchomione. Jak to wytłumaczysz? :>

    Pozdrawiam
     
  15. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Yogi3=>
    konflikt adresów trwał ok.tyg. a serwer mam już parę miesięcy i jest to coś związane z portami.
    Nie były to te same adresy ,tylko slimserwer jakoś się skonfliktował i zanim to zauważyłem, a byłem akurat w pracy poza domem to trochę trwało .
    Na 100% błąd jest w portach.
     
  16. inkluz
    Offline

    inkluz Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    18
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x69 Pro 802.11n
    Ja mam co prawda TS119, ale walczę z wieszaniem się od samego początku.
    Nie pomaga zmiana softu. Ręce opadają.

    Po restarcie działa raz dłużej raz krócej, generalnie cały czas wisi.
    Po pingu pokazuje że jest, ale wejść się na niego nie da ani przez stronę, ani przez konsolę.

    Używam wyłącznie www.

    Złe ustawienia, czy wina fabryczna?

    Pozdrawiam
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.