Zakup nowego NASa - QuMagie, Virtualzation Station, Container Station

kpbd

Passing Basics
Beginner
10 Wrzesień 2011
33
7
8
QNAP
TS-x53B
Ethernet
1 GbE
Cześć,
Noszę się z zamiarem wymiany QNAPa TS-453B 16 GB na mocniejszą jednostkę.
Moja obecna konfiguracja to 4 dyski po 4TB(WD40EFRX) RAID – powierzchni na chwilę obecną wystarcza 😊
NAS głównie służy do przechowywania plików, backupu i kilku innych rzeczy.
Najczęściej wykorzystywane aplikacje to QuMagie, Virtualzation Station, Container Station.
W Virtualzation Station jest jedna maszyna a w Container Station są trzy do tego QuMagie.
Od pewnego czasu bardzo wolno to wszystko chodzi – powolne ładowanie – po ostatniej aktualizacji QuMagie bardzo długo wczytywane są zdjęcia w aplikacji – fakt, że pliki są duże bo po ok 40 MB.
Obecnie obciążenie procesora to ponad 80%, RAM ok. 46%, sieć
Potrzebna pomoc w doborze odpowiedniego modelu głównie pod QuMagie a później pod Virtualzation Station oraz Container Station.

Nowy NAS:
  • Dyski albo nowe albo zostaną przełożone z TS-453B
  • RAM w jednej kości aby można było rozbudować – 16GB na start?
  • Ilość zatok to max 6 + złącza na dyski NVMe
Kwota jaką planuję przeznaczyć to 6-7 tyś. max

działają ci w ogole filmy na qumagie? u mnie nie ma szans odtworzyc filmu powyzej 1080 a nawet z tym mam problem

działają ci w ogole filmy na qumagie? u mnie nie ma szans odtworzyc filmu powyzej 1080 a nawet z tym mam problem
Tego nie wiem bo głównie używam do zdjęć.
Ale ostatnio te powolne ładowanie doprowadza do szału, niestety ale mam wrażenie, że to trochę problem z aplikacją bo wcześniej tego nie było

Załączniki

• qnap.png
    qnap.png
    1,2 MB · Wyświetleń: 19
przecież TS-664 jest na rynku i spełnia dużo marzeń

A powiedz mi .. jak mamy to zgadnać ?
Masz nasa po wifi połączonego ?
Testujesz połączenie po wifi ?

Jest z 15 innych rzeczy, które potencjalnie mogą wpływać na wydajność tego całego układu , nie dajesz nam ŻADNEJ informacji i OCZEKUJESZ precyzyjnych odpowiedzi.
NIE dostaniesz odpowiedzi, póki nie zaczniesz dostarczać informacji co masz ustawione.

A powiedz mi .. jak mamy to zgadnać ?
Masz nasa po wifi połączonego ?
Testujesz połączenie po wifi ?

Jest z 15 innych rzeczy, które potencjalnie mogą wpływać na wydajność tego całego układu , nie dajesz nam ŻADNEJ informacji i OCZEKUJESZ precyzyjnych odpowiedzi.
NIE dostaniesz odpowiedzi, póki nie zaczniesz dostarczać informacji co masz ustawione.
No to jakie informacje potrzebujesz? NASa mam podlaczonego kablem bezpośrednio do routera. Jeśli nie odpowiadam to jednie dlatego bo nie wiem co odpowiedziec.

git - wiec róbmy to w temacie który Ty utworzyłeś i nie podkradajmy tematu koledze ?

Cześć,
Noszę się z zamiarem wymiany QNAPa TS-453B 16 GB na mocniejszą jednostkę.
Moja obecna konfiguracja to 4 dyski po 4TB(WD40EFRX) RAID – powierzchni na chwilę obecną wystarcza 😊
NAS głównie służy do przechowywania plików, backupu i kilku innych rzeczy.
Najczęściej wykorzystywane aplikacje to QuMagie, Virtualzation Station, Container Station.
W Virtualzation Station jest jedna maszyna a w Container Station są trzy do tego QuMagie.
Od pewnego czasu bardzo wolno to wszystko chodzi – powolne ładowanie – po ostatniej aktualizacji QuMagie bardzo długo wczytywane są zdjęcia w aplikacji – fakt, że pliki są duże bo po ok 40 MB.
Obecnie obciążenie procesora to ponad 80%, RAM ok. 46%, sieć
Potrzebna pomoc w doborze odpowiedniego modelu głównie pod QuMagie a później pod Virtualzation Station oraz Container Station.

Nowy NAS:
  • Dyski albo nowe albo zostaną przełożone z TS-453B
  • RAM w jednej kości aby można było rozbudować – 16GB na start?
  • Ilość zatok to max 6 + złącza na dyski NVMe
Kwota jaką planuję przeznaczyć to 6-7 tyś. max
Chyba wybrałem :)
Podpowiecie czy to dobry wybór?

- NAS TS-673A-8G
- 2 x DDR4 32GB
- 2 x dysk NVMe Kingston SKC3000S/1024G
- Akcelerator Coral USB

Zastosowanie serwera głównie QuMagie.
Mniej Virtualzation Station, Container Station.
No i standardowo okresowy backup danych.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
TLDR - bedzie działać, chociaż można poprawić parę rzeczy:

1. nie wiem tylko po co nasowi 64 GB ramu ? wg CPU wspiera on max 32 GB ? pamiętaj ram nie używany = ram zmarnowany

2. QTS czy HERO ? Hero potrzebuje ~1GB RAMu na 1 TB danych
Gdzie osobny dysk na system ? żądasz wydajności więc płacisz.

3. Zmiana QTS <> HERO = kasowanie dysków , więc musisz podjąć tą decyzje przy instalacji.

4. Brak HDD ? na pewno ci miejsca starczy ?

• Lubię to
W suemine
Chyba wybrałem :)
Podpowiecie czy to dobry wybór?

- NAS TS-673A-8G
- 2 x DDR4 32GB
- Akcelerator Coral USB

Zastosowanie serwera głównie QuMagie.
Mniej Virtualzation Station, Container Station.
No i standardowo okresowy backup danych.
W sumie nie podałem do końca pełnej konfiguracji więc uzupełniam:

- NAS TS-673A-8G
- 2 x DDR4 32GB
- 4 x dysk 4TB RAID 5 (dane)
- 1 x 8TB na potrzeby zapisu obrazów z 2 kamer
- Akcelerator Coral USB
- raczej system QuTS hero (tak wiem - kasowanie danych)

- QuMagie
- Virtualzation Station: WIN2019
- Container Station: 3 x Linux

• Lubię to
Może się mylę ale wydaje mi się że 673A będzie za słaby na Win2019 + kontenery + QuMagie na raz (dużo pewnie zależy do czego ten Win będzie wykorzystywany bo jak pod jakąś dużą bazę MSSQL to będzie wesoło).

• Lubię to
Jak odchudzi tego Windowsa i on wystartuje to nie będzie tak źle. Testowałem, win10lite chyba reviOS. Działało to spoko na zasadzie takim że miałem odpaloną jedną appke która pełniła funkcję usługi sterowania światłami. Więc w zasadzie nic ten Windows nie robił. Jednak zgadzam się, jeśli miałby być wykorzystany bardziej heavy to stanowczo sugerowałbym się doborem mocniejszego CPU.
CPU CPU CPU

WIN2019 jest tylko IIS na potrzeby testowania aplikacji i nic więcej więc maszyna nie musi być nie wiadomo jak wydajna

• Lubię to
Reakcje: jerry1333
Wracam jeszcze do tematu.
Macie sprawdzone i działające prawidłowo kości RAM 2 x 32 GB?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. forum
  2. ts-673A