Recent Content by ayk

1. ayk

Sprzedam TS-251 z uszkodzoną płytą główną

Chcę się pozbyć popsutego TS-251. Cytat z ekspertyzy serwisu EPA "Po podmianie pamięci RAM, baterii RTC, zasilacza oraz pamięci DOM efekt jest taki sam – NAS nie przechodzi do boowania BIOSu. Również po odpięciu backplane jest taki sam efekt. W obecnej sytuacji problem stanowi płyta główna...
  2. ayk

Pomoc Kolejność dysków przy przeniesieniu do innego QNAP

Powinno się włączyć nawet przy innej kolejności? Czy włożenie na odwrót może zakończyć się utratą danych? Czy jeśli wcześniej pracowały w RAID można spróbować włożyć tylko jeden HDD i system zaskoczy?
  3. ayk

Pomoc Avaria Qnap ts-251+

Planuję kupić TS-228a, bo i tak w zasadzie używałem starego QNAP jako backup, a nie korzystałem z opcji multimedialnych więc powinno wystarczyć. Rozumiem, że firmware musi być taki sam albo nowszy niż na starym sprzęcie? A i jeszcze pytanie, czy miałeś oznaczoną kolejność dysków? Bo ja w...
  4. ayk

Pomoc Kolejność dysków przy przeniesieniu do innego QNAP

Witam Muszę przenieść 2 dyski używane do tej pory w TS-251 do nowego TS-228A. Niestety nie oznaczyłem kolejności dysków. Proszę o informację jak przenieść dyski aby nie utracić danych. Będę wdzięczny za pomoc.
  5. ayk

Pomoc Avaria Qnap ts-251+

Podpinam się pod post, może to go odświeży i ktoś odpowie. Mój TS-251 też padł w grudniu po 3 latach spokojnego używania. Serwis sprawdził i stwierdził za 100 zł, że padła płyta główna. Zaśpiewali 1000 zł netto (SIC!) za używaną płytę główną z 3 miesięczną gwarancją, więc zostałem ze złomem z...
  6. ayk

Witam

Właśnie odpaliłem TS-251 i zaczynam się nim cieszyć więc pewnie pojawią sie pytania w późniejszym czasie. pozdrawiam