Recent Content by Enemy

1. Enemy

Pomoc QNAP -TS253PRO QVR Pro + HikVision DS-2CD2055FWD-I Nie łączy się

Cześć wszystkim - ja mam rozwiązanie wdrożone. Po 2 latach bezskutecznej walki z qnap’em kupiłem rejestrator Dahua i działa bez zarzutu i jakiejkolwiek przerwy od kilku miesięcy. Ma więcej funkcji od obydwu aplikacji w tym backup w ftp lub zapis w chmurze. SS było jeszcze w miarę ale QVPRO to...
  2. Enemy

Pomoc Blokowanie QNAP przez własną bramę

Kolego miałem podobny problem - w moim przypadku qnap blokował lokalne IP - o ile pamietam także bramę. Lokalne IP blokował z powodu złego hasła w apce Vmobile /qmanager. Z tego samego powodu o ile pamietam blokował router, który przekierowywał z publicznego Ip, ale mogę się mylić. A czy...
  3. Enemy

Pomoc Unexpected Shutdown + File system is not clean

No niestety :( na drugim komplecie pamięci właśnie system zaliczył „unexpected shutdown”. Lipa - jeszcze tylko zostaje mi wrócić do oryginalnej pamięci czyli 1GB. „Tylko” wtedy muszę oczywiście zrezygnować z QVR bo wymaga 4 GB. Ciekawe co na to helpdesk qnapa.
  4. Enemy

Pomoc Ts-451 zawyżone (fałszywe) wykorzystanie dysku

Dzięki sprawdzę, doczytałem, że jak się przenosi współdzielony folder systemowy (np Multimedia), to jeśli się nie zaznaczy jakiejś opcji typu „wykasuj dane z przenoszonych folderów” to kopiują się dane i przenoszą foldery, ale dane z przeniesionych folderów podobno zostają. Generalnie na...
  5. Enemy

Szczerze - nie udało mi się podmienić zasilacza, z przyczyn bardzo obiektywnych, szukałem takiego zasilacza (12V, 90W) ale większość, do których mam dostęp to 14,4V (HP, DELL). W końcu znalazłem ale do kupienia za parę stów (zakładam, że ma być porządny). Ponieważ w tzw międzyczasie trafił w...
  6. Enemy

W jakim sensie? Jeśli masz na myśli reklamację Nasa do sklepu to mam go już 3 lata i na dodatek w tym modelu założenie dodatkowej pamięci wiąże się z utratą gwarancji (są tam nawet takie pomalowane śrubki celowo). Także niestety szans na reklamację nie mam.
  7. Enemy

Pomoc Ts-451 zawyżone (fałszywe) wykorzystanie dysku

Dzień dobry, Mam taki problemik z moim TS-451. Kilka dni temu postawiłem serwer od zera. NAS bazuje na 1 x SSD 128GB i 3 x HDD 3 TB w RAID5. SSD na system, HDD na dane. Woluminy statyczne, żadnej puli. Oddzieliłem/przeniosłem foldery systemowe Multimedia, Download i Homes na HDD zgodnie z...
  8. Enemy

Dzień dobry - mała aktualizacja. Po nowym setupie (trochę to trwało) i nowej konfiguracji 1 x ssd + 3 x hdd na praktycznie nowym systemie od razu pojawił się „unexpected shutdown”. W weekend zmieniłem kości pamięci na inne (akurat mi się trafiły identyczne w laptopie). Na razie błędów brak...
  9. Enemy

Nie, nie sprawdzałem zasilacza - proszę o podpowiedź jak to zrobić... chociaż pewnie mógłbym dobrać jakiś zasilacz z innego sprzętu - prawda? Hmm to ciekawe - mam dokładnie wymienioną pamięć ADATA ADDS1600W4G11-R - dwie kości po 4 GB. Teraz czekam kilka dni żeby zobaczyć czy reset sie pojawi...
  10. Enemy

Dzień dobry! //Chciałem z góry przeprosić ale postaram się opisać moją historię jak najbardziej szczegółowo - może komuś się kiedyś przyda. Zgłaszam się do koleżanek i kolegów z następującym problemem - jakiś czas temu, na dzień dzisiejszy ponad rok temu - najprawdopodobniej przy zmianie...
  11. Enemy

Pomoc TS-451 konfiguracja RAID

a to - tak widziałem, z rozpędu pisałem po angielsku "pool" dlatego... Tak, UPS do NASa jest, drugi NAS z backupem też jest, sam QNAP służy głownie jako backup danych PCetów ale ..... i tak walczę od kilku miesięcy z tzw "Unexpected Shutdown" - sprawa jest na Helpdesku, ale jak na razie nie...
  12. Enemy

Dziękuję za odpowiedzi. OK, może kupię, ale nie wiem do czego pijesz... Wpisałem RAID 1 - chodziło mi o porównanie tej konfiguracji do konfiguracji B (gdzie jest RAID 5) w obu przypadkach mamy 6TB do dyspozycji, ale w konf "A" dysk z bieżącymi danymi nie jest chroniony. Takie stwierdzenie i...
  13. Enemy

Witam serdecznie społeczność QNAP :) Szukam pomocy w określeniu właściwej konfiguracji dla mojego 4-dyskowego TS 451. Obecnie mam w nim konfigurację 4x3TB WD w RAID 5. Stworzyłem polę i woluminy cienkie ale ten układ mi się nie podoba. Używam NASa do archiwizacji zdjęć, filmów oraz plików...
  14. Enemy

Pomoc Cykliczne restarty TS-251

Problem nie pojawil sie po upgrade teraz, tylko chyba po wersji 4.2 - po prostu wcześniej, przynajmniej w moim przypadku nie zauważyłem tego problemu. Tapnięte z odchłani
  15. Enemy

Pomoc Cykliczne restarty TS-251

Mam podobny problem z ts451 - zgłosiłem na helpdesk ale na razie bez odpowiedzi Tapnięte z odchłani