Recent Content by Gregor

1. Gregor

Pomoc Działało i przestało serwer www

było wszystko, nadal bez zmian
  2. Gregor

i tak i tak. Najgorsze, że nawet wpisując moje stałe IP, które zawsze przekierowywało na jakąś stronę testową teraz wywala time out
  3. Gregor

Mam stałe, bo płacę jako osobną usługę. Poza tym wszystkie strony typu what is my IP czy wyżej wspomniany Open Port tool automatycznie pokazują moje stałe IP
  4. Gregor

Dla żadnej nie działa. Time out Jakby coś w mikrotiku się skichało, ale nic od wczoraj nie zmieniałem To tak wygląda jakby moje stałe ip nie wskazywało na mój ruter
  5. Gregor

Wczoraj działało i dzisiaj już nie :( www, ftp, ssh po sieci lokalnej działa ale z zewnątrz wywala time out na poczatku obstawiałem jakieś problemy z DNS, ale to nie to mam stałe publiczne IP nie ruszałem ustawień rutera (mikrotik) mam przekierowanie portu np 80 (było wcześniej bo dzialało)...
  6. Gregor

Pomoc Hikvision nie wyszukuje kamer ip po ustawieniach fabrycznych

Spróbuj bezpośrednio w przeglądarce po adresie 192.168.1.64 Poza tym nie uruchamiaj na raz kilku kamer na fabrycznych ustawieniach, bo będziesz miał konflikt adresów no i najważniejsze: czy jesteś pewny, że kamery masz podłączone do tej samej sieci co NVR czy komputer? :) EDIT: Jeżeli masz...
  7. Gregor

Pomoc Ustawienia MikroTik

Idę jak burza :) Naumiałem się jak guzikiem mode robić on/off ledów na routerze :) @SiewcaRyżu dlaczego blokujesz tylko ruskich? Gdzie indziej nie ma niebezpieczeństwa? Zerkałem sobie na rózne black listy w necie i najwieksze maja po 150tys adresów Jest sens to wszystko pakować do MT?
  8. Gregor

Dzięki za odpowiedź. Przede wszystkim mówimy tu o "systemie", który działał nieprzerwanie kilkanaście lat :) Jedyna zmienna jaka się pojawiła to router MT. Wcześniej używałem Cisco i on pewno za mnie domyślnie odwalał całą robotę, teraz jest inaczej. Jedyne reguły jakie miałem w...
  9. Gregor

Dzięki już to robiłem. Aktualnie walczę, ale bez rezultatu z problemem stron http i https. Strony zaczynające się od https:// wczytują się bez problemu natomiast http:// przekierowują na moją stronę www na qnapie Odpowiedzialne jest za to przekierowanie portu 80 na qnapa chain=dstnat...
  10. Gregor

no właśnie to wcześniej zrobiłem tym zapisem :) chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.1.1 to-ports=80 protocol=tcp in-interface=bridge dst-port=8100 log=yes log-prefix="" ? 1662397132 Tak też zrobiłem
  11. Gregor

Byłem przyzwyczajony do poprzedniego routera, że wbijałem się do niego adresem 192.168.1.1, a tutaj po wcześniejszym przekierowaniu portu 80 na qnapa nie mogłem się do niego dostać. Ta reguła mi to umożliwiała z zastosowaniem portu 8100 Teraz po poście @Silas Mariusz wywaliłem to i w...
  12. Gregor

Niestety nie używam windowsa :( Nie znalazłem wersji WinBoxa na Maca :(
  13. Gregor

W nawiązaniu do tego wątku Pomoc - Wybór rutera do światłowodu Pozbyłem się internetu od orange, funboxów itp. Mam stałe IP i światło od lokalnego dostawcy. Za sugestiami forum (nie będę wytykał palcami ;) ) zakupiłem router MikroTik ac3 i się zaczęło ;) Nie jestem sieciowcem, wiem, że gdzieś...
  14. Gregor

Pomoc Wybór rutera do światłowodu

Pewno mogli dać światło do szafy no ale nie dali ;) Światło jest w pomieszczeniu które ma około 80m2 i w zasadzie tylko tam potrzebuję wifi (na ten moment) Cała reszta ma iść po kablach ze strychu po LAN No i teraz muszę połaczyć miejsce gdzie mam światłowód (parter) ze strychem gdzie jest...
  15. Gregor

Pomoc Wybór rutera do światłowodu

Instalacje już porobione. W pokojach po 2 a czasem i 6 gniazd RJ (jestem fanem kabli, wifi to do lapka na kanapie) Z mojej pajęczyny (zdjęcie powyżej) gdzie będzie wisiał ruter (którego właśnie szukam) idą 2xLAN na strych gdzie będzie szafa (już kupiona) 18U Z każdego pokoju przewody LAN 2 lub...