Recent Content by k8chu1

1. k8chu1

Pomoc SMART - warning 197/C5 Current Pending Sector - dysk "śmietnik" czy nie?

Jaklś czas temu QNAP dla jednego z dysków zgłosił warning ze SMARTa dla id 197 (C5) Current Pending Sector. Dysk to WD Red WD40EFRX i miał wtedy przepracowane niecałe 46000h co stanowiło jakieś 63% czasu na ile wyliczył to sobie producent. Można to sobie wyliczyć z ID (09) Power On Hours Count...
  2. k8chu1

Pomoc Podmiana dysku z OS + odbudowa macierzy

@Silas Mariusz , wymieniam, to wiadome. Zastanawiam się jedynie czy przy właczonym NASie i braku aktywności na dyskach one sie jednak degradują. Jezeli tak, to bede wyłaczał. Jeżeli nie to po co wskazuja fikcyjne wartości w MTBF jak to 5% nie wytrzyma nawet.
  3. k8chu1

@Silas Mariusz , 7 lat podłączone do prądu ale 7 lat non stop nie pracował w takim kontekscie że przemielil tysiące TB danych. W zasadzie jak raz wrzucę pliki to one tam leżą i nie są alterowane a relatywnie rzadko odczytywane. Raz na meisiac idzie ta wbudowana procedura weryfikująca...
  4. k8chu1

@Silas Mariusz , dzięki! :-) A odnosnie tego dysku (WD40EFRX) te 7 lat to ~62k h pracy. Jak to się ma do bodajze MTBF 1000 000 ktore ma zadeklarowane przez producenta? A wg Ciebie to juz smietnik i równia pochyła? id 198 narazie ma "0" a value w 197 jest na poziomie "6".
  5. k8chu1

Cześć! SMART wyrzucił mi błąd na dysku z systemem operacyjnym. Dysk jest w grupie RAID6. Chciałbym po prostu podmienić ten dysk na nowy ale mam pytanie czy po podmianie będę miał nadal 1:1 system sprzed podmiany? Macierz rozumiem tak, że powinna się odbudować. Zakładajac ze OS tez jest...
  6. k8chu1

Pomoc Nie działa odblokowanie zaszyfrowanego folderu

Damian, robertrobo, dziękuję za pomoc :-).
  7. k8chu1

Pomoc Nie działa odblokowanie zaszyfrowanego folderu

Nie moge odblokować w FileStation zaszyfrowanego folderu. Wiem, ze haslo jest poprawne, choc w pierwszej chwili pomyslalem ze może cos pomylem. W celu weryfikacji problemu testowo utworzylem kilka innych folderow zaszyfrowanych haslem w roznych wolumenach i wszystko jest ok dopoki sie takiego...
  8. k8chu1

Pomoc QNAP TS-653B Potrzebny wsad BIOS

Po podmianie nowej kości z na nowo wrzuconym BIOSem także bez zmian. Z oryginalnej kości BIOSu po jej wylutowaniu programator nie potrafił zczytać wsadu.
  9. k8chu1

Dziękuję. Tak, wrzucam programatorem, bo mam właśnie cegłę :-). Co ciekawe klipsem nie udało się odczytać/zapisać oryginalnej kości z płyty. Wykrywa poprawnie układ ale przy ~60% się wywala. Zobaczę czy po wylutowaniu coś się zmieni. Tak czy inaczej mam nowe kości.
  10. k8chu1

1) Prawidłowy EC dla rewizji Mainboard : QY47 REV1.3 / Backboard : QY57 REV2.1 2) pasujący BIOS - mam MB13 QY59AR11 z tego wątku 3) pasujący QuickAccess firmware (wczesniej byla mowa o QA_Port_flash_20160624.bin tylko nie wiem czy jest poprawny do moich rewizji) Kości na płycie to odpowiednio...
  11. k8chu1

To mój NAS z polskiej dystrybucji którego mam od nowości. Jakiś czas temu przestał działać i był już wtedy po gwarancji. Tutaj o tym pisałem jakiś czas temu Udzielamy pomocy - TS-653B - miga czerwona dioda statusu
  12. k8chu1

Cześć, mam identyczną sytuację z TS-653B jak tutaj opisana. Po zapoznaniu się z wątkiem, zacząłem od drugiej strony czyli od razu od wymiany procesora :-). Po przelutowaniu na nowy sytuacja pozostała bez zmian. Teraz albo to kwestia BIOSu albo wadlliwy egzemplarz z Alie (choć niby nowy)...
  13. k8chu1

Pomoc TS-653B - miga czerwona dioda statusu

Cześć, jeden temat załatwiony :). TS-653D stoi, obie macierze także. W zasadzie nie było problemów. Trzeba bylo tylko zaktualizować do najnowszej wersji NASa ponieważ taką wersję miałem na 653B gdy padł, a 653D naturalnie mial starszą. Co do 653B planuje zamówić procka z Chin i go przelutować...
  14. k8chu1

ok :) Myślę nad dwoma wariantami: 1) serwis - wrzuciłem juz do QNAPa wątek 2) zakup innego (bedzie szybciej ale drozej) - obecnie można jeszce kupic 653B ale to koncowki. Widzę, ze jest juz model 653D na szybszym Celeronie (j4125 vs j3455) i pamięciach DDR4. Czy dobrze rozumiem, ze w moim...
  15. k8chu1

Ile może kosztować nowa płyta do 653B? Tak, 6-stę na 6 dyskach. Mam jeszce kartę QM2-2P10G1T z dwoma dyskami SSD na NVMe ma którym był cache, ale w RAID-1 i tylko read-only. Orientujesz się może, czy uwalona płyta sprowadza się do padniętego BIOSu? Gdyby nie był padniety byłby chociaz BEEP...