Pomoc Podmiana dysku z OS + odbudowa macierzy

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

k8chu1

Passing Basics
Beginner
9 Czerwiec 2017
29
3
8
QNAP
null
Ethernet
null
Cześć!

SMART wyrzucił mi błąd na dysku z systemem operacyjnym. Dysk jest w grupie RAID6.
Chciałbym po prostu podmienić ten dysk na nowy ale mam pytanie czy po podmianie będę miał nadal 1:1 system sprzed podmiany?
Macierz rozumiem tak, że powinna się odbudować.

Zakładajac ze OS tez jest rozpiety na "n" dyskach (tego nie wiem) to wystarczy prosty test czyli wyjme go z obudowy i całość powinna wstać bez problemów. Tak?
Ten "bład" to narazie warning id 197 Current Pending Sector. Dysk ma 7 lat ciagłej pracy wiec go wymienie, a full scan pod kompem może zmapuje sektory na dobre i dysk bedzie na inne rzeczy.

Czy to może jakoś inaczej wygląda?

NAS to TS-653D.

Jak to się ma do bodajze MTBF 1000 000 ktore ma zadeklarowane przez producenta?
lol
oczekujesz ze dysk twardy moze pracowac milion godzin? rotfl 114lat ? xD

7 lat ciągłeś pracy = śmietnik jeśli ma błędy
jeśli nie ma błędów i dysk jest segmentu Enterprise, nie NAS, to po 6-7 latach, może się nadawać maksymalnie na torrenty, żeby już go dojechać.
jeśli nie ma blędów i dysk typu NAS, to po 5-6 latach, może się nadawać j/w

• Lubię to
Reakcje: Kong

@Silas Mariusz , 7 lat podłączone do prądu ale 7 lat non stop nie pracował w takim kontekscie że przemielil tysiące TB danych. W zasadzie jak raz wrzucę pliki to one tam leżą i nie są alterowane a relatywnie rzadko odczytywane. Raz na meisiac idzie ta wbudowana procedura weryfikująca integralność danych wiec być może wtedy cos wiecej robi niż tylko odczyt?

W normalnej pracy idzie ich odczyt w jakims tam narzędziu graficznym bo to RAWy ale to sie nie dzieje 24h na dobę a ułamek czasu do ułamka zajętości.
Jeden user do tego.

Pewnie czegoś może nie wiem co pomimo ze dyski nic nie robią to coś robią...
Połączono posty:

Może w takim razie lepiej jest na noc wyłączać całkowicie jeżeli to ma wydlużyć życie x2. W zasadzie to może byc wiekszosc dnia wyłaczone jezeli samo wlaczone degraduje żywotność dysków.
Tylko że "kure....o" wolno się to włącza i wyłącza ... :)

Wymieniasz na włączonym serwerze - wszystkie serwery QNAP NAS są Hot-swap.

Jeżeli nie to po co wskazuja fikcyjne wartości w MTBF jak to 5% nie wytrzyma nawet.
MTBF jest starym parametrem i nie adekwatny w dzisiejszych czasach do typów przeznaczenia dysków, zwłaszcza że poszczególne rodzaje dysków mają inne przeznaczenia i charakter pracy.

Wspominałem o tym wiele razy na forum:
  • Dyski desktopowe przeznaczone do pracy max. 8h na dobę, gdzie na odczyt przeznacza się więcej a na zapis mniej - nie znam ratio r/w
  • Dyski dla systemów NAS przeznaczone do pracy 24h, zoptymalizowane pod kątem 24h odczyt, 8h zapis (ratio r/w)
  • Dyski dla systemów monitoringu wizyjnego CCTV przeznaczone do pracy 24h, zoptymalizowane pod kątem 24h zapis, 8h odczyt (ratio r/w)
  • Dyski dla systemów Enterprise przeznaczone do pracy 24h w większości przypadków to odpowiedniki dysków dla NAS w wersji PRO, np:
    • Seagate Ironwolf Pro = Seagate EXOS (bez mechanizmów regulacji drgań, mające większą głośność, często tańsze niewiele od Ironwolf Pro)
    • WD Gold = HGST Ultrastar

Jeśli chodzi o porównanie EXOS'ów i Ultrastarów do ich odpowiedników potwierdziłem z producentami tych dysków. Dyski Ultrastar oraz EXOS różnią się oprogramowaniem firmware, mechanizm jest ten sam co w ich odpowiednikach Pro/Gold dla NAS.

Co do parametru MTBF powinieneś go weryfikować z producentem dysków.

My promujemy zdrowe praktyki , co @Silas Mariusz ?
Dokładnie.
Połączono posty:

W sprawie MTBF kontaktuj się z producentem dysku. Jesli po 7 latach dysk pokazuje bledy to nie jest to nic nad czym mozna dyskutowac, tylko normalne zachowanie. Forum QNAP nie jest miejscem, gdzie dyskutuje sie na temat sprawności dysków. Temat jest zamknięty.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ts-251