Recent Content by mjaqb

1. M

Pomoc Fibaro Z-Wave i inne

Z opisu wynika, że posiadasz centralę z-wave, więc qnap nie będzie Ci do niczego potrzebny. Niestety nie znam rozwiązania, które masz więc trudno określić czy wszytko będzie działać bezproblemowo. Jeśli chciałbyś jednak zrezygnować z tej centrali na rzecz qnap+domoticz to musisz dokupić sobie...
  2. M

FAQ Subshell w midnight commanderze

Mam problem z Midnight Commanderem - dokładnie przy próbie wywołania subshella (ctrl+o) nie dzieje się w zasadzie nic poza ukryciem interfejsu MC. Co może być dodatkowym tropem - przy starcie pojawia się komunikat "common.c: unimplemented subshell type 1". MC pochodzi z repozytorium ściągniętego...
  3. M

Pomoc Problem z update Domoticz

Autor paczki w komentarzach wyjaśnił, że nie działa aktualizacja, bo brakuje na QNAPie kompilatora i raczej nie będzie tego poprawiał. Pojawiła się natomiast nowa paczka - w miarę aktualna. Właśnie testuję.
  4. M

Pomoc Hybrid Backup Sync - problem z wysyłaniem danych do chmury

Dzięki - próbuję zrobić u siebie _dokładnie_ to samo (wpisuję tylko swoją ścieżkę - taką spod której do folderu dostaję się z poziomu SSH) i efektem jest pusty folder współdzielony, którego na dodatek nijak nie potrafię skasować.
  5. M

Wpisałem po prostu ścieżkę /share/CACHEDEV1_DATA/owncloud bez określania dysku (bo logicznie jest tylko jeden, tzn. macierz RAID-1).
  6. M

Dzięki za naprowadzenie ale nadal mam z tym problem. Gdy próbuję stworzyć Folder współdzielony i wskazuję na np. w/w folder owncloud to udział się tworzy, ale... jest pusty. Aby było ciekawiej - nie potrafię teraz takich pustych folderów pousuwać, więc zrobił się lekki bałagan :(
  7. M

Próbuję skonfigurować synchronizację NAS -> chmura (google drive). Działa to dla wybranych folderów, które są widoczne przez File Station, ale już np. nie wiem jak dodać do tego backup Time Machine, czy np. katalog /share/CACHEDEV1_DATA/owncloud gdzie przechowuję dane z OwnCloud. Możecie...
  8. M

Pomoc ClamAV - połączenie aplikacji zdalnej

Dzięki za odpowiedź! Nie ogarniam dlaczego QNAP sam ogranicza swoje produkty. W czym byłby problem dorzucenia checkbox'a, który to definiuje? Przejrzałem sobie clamd.conf, ale proste odhashowanie kilku rzeczy nie zadziała (chociażby są błędne ścieżki etc.), więc pewnie większa robota - może...
  9. M

Pomoc ClamAV - połączenie aplikacji zdalnej

Cześć, korzystam na swoim qnapie z serwera poczty Xeams - pozwala on na połączenie go z antywirusem ClamAV, który jak rozumiem jest domyślnym używanym w QNAP. Przy konfiguracji proszony jestem o adres IP + port. Podaję adres IP lokalny (w różnych kombinacjach - 127.0.0.1, localhost, realny...
  10. M

Z-wave to standard komunikacji, Fibaro to jeden (a nie jedyny) z producentów, który produkuje urządzenia w tym standardzie. Jeśli chodzi o sprawę o której wspominasz dotyczy ona jednego z produktów Fibaro (Wall Plug) i faktycznie szwecja wydała ostrzeżenie przed tym produktem ale nie wycofała go...
  11. M

Serio? Ile razy mam napisać, że mam HS-251+ abyś zrozumiał, że pokazywanie innego sprzętu jest bez sensu? ;) HS-251+ ma wlutowaną pamięć na płycie...
  12. M

Ja mam model HS-251+, który występuje (o ile dobrze pamiętam) tylko w wariancie 2 GB. Tak jak wspomniałem wcześniej - w moich zastosowaniach jestem na granicy wykorzystania i momentami trochę tego ramu braknie. NASa wybierałem ze szczegółnym uwzględnieniem tego, aby był cichy. HS-251+ sprawdza...
  13. M

Napewno musisz wybierać modele na Intelu - z innymi może być problem z instalacją. Gdybym wybierał jeszcze raz to rozważyłbym wersję z większą ilością RAMu, bo w moim przypadku wykorzystane jest >80%.
  14. M

Pomoc Jak postawić serwer poczty e-mail na serwerze TS-228 / QNAP?

Ja odpaliłem na swoim QNAPie Xeams, ale do zadowolenia droga daleka... filtr antyspamowy radzi sobie bardzo kiepsko (niby da się go tuningować, ale na koniec dnia i tak albo dostaje się sporo spamu, albo nie dostaje się żadnej poczty :), rozwiązanie niby ma wsparcie dla ActiveDirectory ale z...
  15. M

Od pewnego czasu bawię się (z sukcesami). Konfiguracja, której używam to HS-251+ z USB stickiem Zwave.me UZB1 oraz Domoticz (instalowany bezpośrednio na QNAP, bez maszyny wirtualnej). Poza pewnymi błędami samego Domoticza (wersja, której używam jest dosyć nowa ale z drzewa testowego i nie...