Recent Content by sliwa

1. sliwa

Pomoc Wyświetlanie mapy w Photo Station

Chyba tak nie jest, bo po pierwsze nie mam komunikatu jaki cytujesz, a poza tym jak edytujesz zdjęcia w Photo Station to mapa Googla wyświetla się prawidłowo, można ją przesuwać zmieniać skalę itd., nawet zapisać w danych exif zdjęcia nową pozycję geograficzną. Na podglądzie dla usera któremu...
  2. sliwa

Pomoc Wyświetlanie mapy w Photo Station

Witam, Na Photo Station mam zdjęcia z geolokalizacją. W info o pliku widać współrzędne, po ich kliknięciu otwiera się mapa Googla ale nic z nią nie można zrobić: ani przesunąć ani zmienić skali. Czy ten typ (Photo Station versja 5.7.8 build: 20190315) tak ma, czy też to błąd w moim QNAP-ie, a...
  3. sliwa

Pomoc Poszukuję klienta sftp dla QNAP'a TS 439Pro

Jeszcze nie. Na razie testujemy na klasycznym ftp
  4. sliwa

Jak go używać, skonfigurować? Nie jestem biegłym linuksowcem
  5. sliwa

OK. Może być shell. Wszystko jest w systemie czy trzeba doinstalować do shella pakiety? Znajdę gdzieś opisy konfiguracji?
  6. sliwa

W usługach sieciowych (QTS wersja 4.2.2) mam włączone zezwolenie na połączenia ssh oraz SFTP ale jakiegoś klienta nie widzę. Pewnie powinienem coś doinstalować.
  7. sliwa

Dzięki za zainteresowanie. Niestety jest to narzucone przez ten zewnętrzny magazyn (Platon4). SCP chyba mógłby być, ale muszę to obgadać z administratorem serwisu.
  8. sliwa

Witam, proszę o pomoc w znalezieniu klienta sftp dla QNAP TS 439pro. Jest mi potrzebny do cyklicznego przesyłania plików z jednego folderu na zewnętrzny magazyn danych. Mile widziana możliwość tworzenia harmonogramów. Niestety poszukiwania na forum kończą się klapą - ostanie takie wpisy są 2009...
  9. sliwa

Witam wszystkich

Jestem administratorem systemu informatycznego w jednostce samorządowej od prawie 10 lat. W tym czasie dorobiłem się 4 QNAP-ów. Czas więc zaistnieć :-) Wojtek
  10. sliwa

Przy piwie Qnap i Hyper-v po iSCSI

Szybka była bo natychmiast po przeczytaniu :-) jak na razie robię backup całego LUN-a na innego nasa (też QNAP). Raz w tygodniu ręcznie eksportuję maszyny wirtualne spod Managera Hyper-V na inny dysk (USB 3.0 1TB). Znalazłem w necie taki sposób...
  11. sliwa

Przy piwie Qnap i Hyper-v po iSCSI

Czołem, od mniej więcej roku mam taki układ w eksploatacji. Na QNAP TS-EC879U-RP z 8 dyskami po 4 TB każdy, pierwotnie w RAID5 (po 4) a od 2 tygodni w RAID10 (też po 4) mam 3 TB LUN do Hyper-V (na Windows DataCenter 2012R2) po iSCSI. Na tym LUN mam 10 maszyn wirtualnych - wszystko: konfiguracja...
  12. sliwa

Pomoc Jak można odzyskać usuniete dane?

Pytanie jak w temacie. Użytkownik usunął mi 3 foldery z dokumentami z QNAPA (4 dyski w RAID5) Niestety kosz sieciowy pusty. Jak można odzyskać te dane? Do QNAP'a mam pełny dostęp, działa normalnie. Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc SliwaZałatwione, poczytałem spokojnie forum i R-Studio załatwia...
  13. sliwa

Pomoc Hurtowe usuwanie danych

To co pokazałeś w mc jest super. I mogę wykonywać operacje na znalezionych plikach :-) Zrobiłem modyfikacje polecenia od SiewcaRyżu: /opt/bin/find /share/Users/ -name "*.bak" -exec ls -la -h {} \; > /share/users/smieci.txt Więc mam to w pliku tekstowym, a rozmiary plików są w ludzkich wymiarach...
  14. sliwa

Żeby tylko średnik :-) Musiałem jeszcze pokombinować ze ścieżką do users, a potem zapomniałem, że linux rozróżnia wielkie i małe litery. Dzięki wskazówkom od Silasa doinstalowałem sobie mc, więc teraz w putty widzę wszystko. Tak to jest z Windziarzami ;-) Ale wyszukiwanie działa :-). Zapewne...
  15. sliwa

Witam, Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Zainstalowałem Optware, potem przez putty połączyłem się z QNAP (u mnie nas03) i zrobiłem to co poniżej (tekst skopiowany z putty) Z tego rozumiem, że findutils został pomyślnie zainstalowany, więc polecenie find powinno działać. Mój zamiar to znalezienie...