Recent Content by sosen

1. sosen

Pomoc TS-453D nieudany upgrade

Naprawione przez QNAP, możę się komuś przyda. Zaktualizowałem i tym razem wszystko było OK. https://www.qnap.com/pl-pl/release-notes/qts/4.5.3.1652/20210428 Fixed Issues: Users could not connect to the network when the jumbo frame of a 2.5 GbE network adapter was not set to 1500 bytes.
  2. sosen

Nie wiem co powoduje ten problem. U mnie pomógł reset ustawień sieci jak w linku wyżej. Niestety trzeba podpiąć HDMI i klawiaturę - nie miałem SSH wystawionego na interfejsie karty QM2 a tylko ona miała łączność. Testowałem wczoraj dalej i ustawienie Jumbo Frames powoduje u mnie to, że adapter...
  3. sosen

Pomoc TS-453D 16GB

Ja mam 2x16GB, ale Kingstone, działa poprawnie. Nie wiem jednak czy tyle pamięci jest potrzebne w tak słabym urządzeniu - ja chyba troszkę przesadziłem z pamięcią.
  4. sosen

Problem wprost po aktualizacji firmware, utraciłem dostęp po restarcie NAS-a. Czy wygląda to na "złapanie koła" czy błąd aktualizacji? Prawdopodobnie nie przewidzieli jakiejś konfiguracji sprzętowej, może to karta QM2? Nie wiem, ja tylko straciłem pół dnia, ale jestem wdzięczny za pomoc...
  5. sosen

Możliwe. Nie mam doświadczenia z Qnapem, to moja pierwsza awaria, ale świadczy o tym, że nie jest to najlepszy software. Widze, że MTU wyzerowało się na 1500, więc na pewno za pierwszym razem ta komendy nie podziałała. W międzyczasie jednak robiłem dodatkowy upgrade po włożeniu dysków, z linii...
  6. sosen

Udało mi się w końcu rozwiązać problem, prawdopodobnie niepotrzebnie robiłem firmware recovery. Troszkę dziwnie to wygląda, ale pomogło to: How to reset network & virtual switch setting via command line Robiłem to na samym początku, ale prawdopodobnie w jednej z komend zrobiłem literówkę...
  7. sosen

Niestety prawdopodobnie nie, na pewno nie pilnowałem tego. Udało mi się zalogować podpinając fizycznie klawiaturę i myszkę. Wygląda na to, że system się zbootował, ale ma problem z siecią. Mam dostęp do danych na dyskach, wygląda jakby wystawiał coś na porcie 80 - jeszcze nie mam pewności co...
  8. sosen

Dzięki, zgłosił się jako nowy system po tej operacji i poprosił o inicjalizację. Wyłączyłem go i dodałem wszystkie dyski, SSD i HDD. I znowu nie mogę się uruchomić. Pozostaje chyba tylko ponowienie procedury i świeża inicjalizcja na SSD oraz próba późniejszego dołożenia dysków HDD. Ciekawe...
  9. sosen

Cześć, Wczoraj uruchomiłem aktualizację do 4.5.2.1630 po czym NAS już się nie uruchomił poprawnie. Dzisiaj wziąłem go na warsztat i zrobiłem firmware recovery po wcześniejszym wyjęciu dysków HDD. Pozostawiłem kartę QM2 wraz z dyskiem SSD. Jednym z ostatnich kroków w recovery jest aktualizacja...
  10. sosen

Jaki QNAP xx-453x-xx wybrać?

@Rawq poszło, kości to: KINGSTON HyperX SODIMM DDR4 2x16GB 2666MHz CL15 - HX426S15IB2K2/32 Ale dopiero za 3 razem wystartował, trzeba naprawdę mocno je wcisnąć.
  11. sosen

Pomoc Dziwny ruch sieciowy z NAS-a

Zrobione :)
  12. sosen

Ponieważ używam Download Station od czasu do czasu, wyłączyłem DHT i będę obserwował, dzięki. Swoją drogą, mogliby zrobić prosty checkbox, żeby wyłączyć poszczególne protokoły w DS.
  13. sosen

@SiewcaRyżu dzięki, bardzo możliwe :) Szczerze to pobrałem kilka obrazów za pomocą Download Station i zapomniałem, że pod spodem działa też Torrent :) DHT używa pod spodem DNS? Może warto zmienić też implementację, której używa? Nie za bardzo siedzę w temacie torrentów.
  14. sosen

Cześć, Suricata na moim routerze, wychwyciła dziwny ruch sieciowy z mojego NASa: Ruch odbywa się na porce 53/UDP, więc możliwe, że jest to DNS, ale z jakiegoś powodu, nie używa moich ustawień DNS. Nie podoba mi się to. Obecnie netstat nie pokazuje nic dziwnego. Zaobserwowaliście podobne...
  15. sosen

Jaki QNAP xx-453x-xx wybrać?

Ja uważam, żę nie, ale to zależy od zastosowań. Osobiście używam jednego SSD M.2, na którym działają aplikacje i jedna wirtualka. Może dołożę z czasem drugi SSD, jeśli rozbuduję sieć o 10Gb/s, ale raczej nie w RAID.