Recent Content by Unicorn

1. Unicorn

Pomoc QuFirewall ustawienia dostepnosci tylko w lokalnej sieci

Dziekuje wszystkim za pomoc, chyba juz wiem co zrobic.
  2. Unicorn

Niewiem na czeskim forum kiedys czytalem ze jak mam drugie DNS na routerze ustawione na 8.8.8.8 googla, to na NAS rozniez.. to niewiem.
  3. Unicorn

no, nieuzywam, to bylo od qnapa ustawione, ale racja, nietrzeba
  4. Unicorn

Tak to rozumiem, ja wiem, tylko po prostu nierozumialem ze potrafi aktualizowac te rzeczy, tzn, zapytac i sciagnac, ale rozumiem. Chyba dobrze jest ustawione... bardzo dziekuje wam za wyjasneinie
  5. Unicorn

Dziekuje, ja mialem nadzeje ze tak bedzie... niepotrzebuje zeby Qnap mial dostep do swiata, tylko w domu. Choc wciaz nierozumiem, jak on moze robic sobie aktualizacje i zegarek itd... moze to jest poza firewallem? dziekuje
  6. Unicorn

Czesc wszystkim, prosze o rade, jak ustawie w QuFirewall - Include subnets only, to oznacza, ze nikt niewidzi tego Qnapa z zewnatrz to znaczy niemozna atakowac i dostepnosc jest tylko z lokalnej sieci? Bo wciaz moge aktualizowac zegar, firmware itd, to nierozumiem tego, dziekuje za wyjasnienie...
  7. Unicorn

Pomoc Qlocker - atak na Qnapy

Na kazdy dzien wychodzi jeden :) S nowym firmware mam klopot ponownie "polaczyc" TR-004 na ktorym mam snapshoty, pisze ze musze znow wszystko nakonfigurowac i zrobic nowy volumin i zrobic wszystko od poczatku - to znaczy ze wszystkie snapshoty moge wyrzuczic do smiecia i zaczac od zera :-(
  8. Unicorn

Tak wlasnie, mam tak samo, caly dzien kontroluje co robi sie na kilku mojich Q maszynach, wciaz patrze czy 7z proces niezobacze. Czy ktos wie, jak dlugo albo czy wciaz trwa ten atak? I mam jedno pytanie prosze bardzo, jeden z Qnapow jest 231p i na nim mam bardzo stary firmware (na pozostalych...
  9. Unicorn

Dziekuje, to jakby bylo trzeba odnowic z tych migawek, to napisze jak poszlo.. narazie zostaly odlaczone od 231p. dziekuje
  10. Unicorn

Dziekuje al chyba nierozumiem :) mam qnapa 231p ktory robi migawwki i potem je kopiuje na TR004 poprzez USB. To znaczy, ze migawki sa w tej chwili jak na 231 tak i na tr004 (chyba :) i teraz jak obawiam sie ze zaszyfruje mi ts231p to odlaczylem tr004 s migawkami... i jezeli bym potem zresetowal...
  11. Unicorn

To znaczy ze jak mam robione migawki na poprzez USB polaczonym TR004 s NASem 231p i ten 231p by zostal zaszyfrowany, to moge odzyskacz wszystko z migawek?
  12. Unicorn

Ale wciaz jestem zaskoczony z tego, ze pisali, ze migawki tez uszkodzone sa, to znaczy, ze cala tez wielka sprawa s migawkami bylo jedno wielkie ..... i jak potem znow bedziemy wierzycz tej firmie.
  13. Unicorn

Ja zawsze takie dziwne rzeczy kojarze s bylymi pracownikami, ktorzy po prostu chca sie zemszcic. Ja kupowalem licencencje na ExFat i to jedyny sposob, gdzie o mnie "moga wiedzecz".
  14. Unicorn

Czesc, ja mialem ten artykul MR2102 na 2 QNAPach i obawiam sie najgorszego, ale co mnie martwi najwiecej, ze wszedzie pisza ze migawki sa teraz do niczego, bo tez zniszcza. Kupilem dlatego TR004 i mam tam tylko migwaki i teraz boje sie ze skasuje ten ransomware tez. A smutne bo QNAP wciaz mowi...
  15. Unicorn

Pozdrowienia z Czech

Ahoj, vidiš to, já jsem Čech, ale Polsko mám rád :)