-
Dyskusja Wymiana dysków w macierzy
Cześć, wszystko co napisałeś to prawda - jestem tego świadomy, mniej więcej zaczynałem od '98 w serwisie komputerowym. W mojej sytuacji 2x8 to moje stare, które opuściły zatoki 3-4 a poszły na miejsce 1-2 zastępując 2x4 - te były i są ok. Nowe 2x16 wylądowały w 3-4 z czego jeden był uszkodzony i...- zgoneq
- Post #8
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Trochę to trwało (jeden dysk nowy okazał się uszkodzony), ale sukces. Tak jak pisał Siewca - wystarczyło na używanych dyskach zdjąć partycję (diskpart - clean) i qnap je rozpoznał jako puste- zgoneq
- Post #6
-
ok, dam znać po migracji czy się udało- zgoneq
- Post #5
-
No właśnie tu mam wątpliwość, bo jeśli je wezmę prosto po wysunięciu, to raczej będzie zgrzyt - i próba odzyskania macierzy. Powinienem więc samodzielnie skasować ten używany dysk poprzez adapter, albo jest tez funkcja w qnap - czyść, czy tam zeruj dyski i powinno być ok? Pytanie jest, czy qnap...- zgoneq
- Post #3
-
Cześć, ponieważ mam pewne wątpliwości to proszę o rozwianie wątpliwości przy wymianie dysków w macierzy. sytuacja - qnap 4 zatokowy 453a, w konfiguracji 2 x raid 1. Zatoki 1-2, dyski 4TB; zatoki 3,4 dyski 8TB. cel - zatoki 3,4 nowe dyski jakieś (większe), zatoki 1,2 dyski 8TB - użyte wcześniej w...- zgoneq
- Temat
- macierz raid wymiana dysku
- Odpowiedzi: 7
-
Sprzedam tvs-863 qnap uzywany
Cześć, to jest ten model? TVS-863 | Specyfikacja sprzętowa ile ma ramu?- zgoneq
- Post #3
- Forum: Giełda: Sprzedam / Kupię (Używane i Nowe)
-
Przy piwie SEP x64
Cześć, mam problem z aktualizacją SEP-a. Normalny update wersji nie powiódł się. Odinstalowałem wersję 14.3.114 i teraz gdy próbuję zainstalować nową pojawia się takie coś: próbowałem już szukać rozwiązania w internecie odnośnie TrustedRoot i installer integrity check, jednak bezowocnie. Ktoś...- zgoneq
- Temat
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Dyskusja Unable to connect to the specified Sync Server (QNAP TS-269 Pro)
Mimo wszystko zróbcie dla siebie jakąś mapę sieci.- zgoneq
- Post #7
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
dokładnie, wrzuć jeszcze obrazek jak możesz z konfiguracji LACP, z qnapa i routera, czy co tam masz. Jakiś switch po drodze? Napisz też, czy ten drugi nas jest w tej samej sieci, jak jest podłączony (czy np. bezpośrednio qnap-qnap). Najlepiej narysuj jakąś prostą topologię? @SiewcaRyżu - może...- zgoneq
- Post #5
-
Wskazuje to prawdopodobnie na konflikt adresów IP. Adresujesz serwer statycznie? Może trzeba wirtualny switch w qnapie zresetować? No i kolejne pytanie mi się nasuwa - dlaczego masz oba interfejsy w tej samej sieci?- zgoneq
- Post #2
-
Dyskusja Dostęp do dysków sieciowych przez VPN na routerze
cześć, to nie jest adres lokalny, coś masz ustawione źle. Aby się dostać z zewnątrz po VPN do qnapa powinieneś wpisać adres ip interfejsu VPN, który wystawia QNAP (zdaje się domyśłnie jest to 10.8.x.x). W przeglądarce jeśli wpiszesz tylko adres ip, to domyślnie będzie się starała łączyć do portu...- zgoneq
- Post #3
-
Dyskusja Znikający UPS
Bardziej mnie zastanawia dlaczego nie wykrywa przy restarcie serwera, kiedy są uruchamiane i wykrywane wszystkie urządzenia.- zgoneq
- Post #11
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Znikający UPS
Mam to samo co kroko. UPS to Emmerson Power Liebert PSA. Niestety nie jest na liście zgodności. Muszę pamiętać o tym po restarcie.- zgoneq
- Post #7
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Rozbicie Raid1 na pojedyncze dyski
Z tego co się orientuję, to tego nie da się zrobić. Można jedynie (chyba) przejść z raid1 do raid5. Jeśli masz tylko dwa dyski, to backup na zewnętrzny nośnik i reinicjalizacja.- zgoneq
- Post #2
-
Dyskusja Organizacja sieci dla Qnapów dla wielu publicznych adresów IP
jeżeli są z jednej puli to musi to działać troszkę inaczej switch warstwy 3, tworzysz vlany, przypisujesz im IP, i później jakieś acces listy, żeby do danego vlanu wpadały tylko pakiety z danego IP. Co do przekierowania portów, to nie ta warstwa (4). Jeszcze jedna uwaga, jeśli adresy są z tej...- zgoneq
- Post #10