ultraHD

Entry Technician
Q Associate
23 Maj 2017
80
4
85
Odznaki
23
QNAP
null
Ethernet
null
Poz.
1

Dziwna sprawa wczoraj zobaczyłem to w logach dziennika systemu
Ktoś coś może więcej powiedzieć ?
bezpośredni link do zdjęcia
http://iv.pl/images/46264002339974685192.jpg

aiv.pl_images_46264002339974685192.webp

Dzisiaj to samo. ale inne IP

aiv.pl_images_76638232018717220803.webp

http://iv.pl/images/76638232018717220803.jpg

Od kiedy masz załączone FAQ SSH?
Ja załączyłem dwa dni temu (replikacja migawek) i mam to samo. Dobrze powyżej setki już.
Załącz sobie banowanie po pięciu próbach. Miałem tak z atakami na inne usługi i po kilku dniach się uspokoiło.
Co ciekawe, NAS na którym robią się migawki (otwarty port i usługa FAQ SSH) nie jest atakowany. Obydwa są na zewnętrznych IP.

Miałem podobnie, okazało się że na routerze przez głupotę zostawiłem QNAP ZA "DMZ", sprawdź jak masz go widocznego za routerem na świat :)
"Chcieli" mi przez mój błąd, poprzez VNC na moich virtualnych maszynach zainstalowac koparki bitcoinów :), szybka reakcja i skasowanie VM zainfekowanych pomogło dopiero.

Ale byli tak dobrzy że zostawili na pulpicie TAPETĘ "THANKS ! Try to use PASSWORDS for VNC " po tym się nauczyłem, zakładać hasła na VNC (chciałem sobie szybko ułatwić łączenie bez haseł )

To go grzecznie poproś o modyfikację polityki bezpieczeństwa :)
Zastanów się, czego nie używasz, zapisz sobie porty i poproś o blokadę.

pozdrawiam
Marcin

Nawet jak poprosiłem operatora o hasło do routera powiedzieli, że nie dają.

Chciałem kupić router, ale to jest światłowód i w sklepie powiedzieli, że muszę posiadać router od tego operatora.

po nowym roku zadzwonię do tej firmy

dzięki za pomoc
Sprawa wygląda następująco.
Nie podają haseł do routerów i każde ustawienie i zmiana w ruotrze kosztuje według cennika.

Ale mam żal do Was jako jednak zaawansowanych użytkowników bo przecież w samym serwerze jest opcja zabezpieczenia
Panel sterowania > Bezpieczeństwo > Ochrona dostępu do sieci ... właśnie ją włączyłem i ustawiłem na ban na zawsze

aiv.pl_images_10899438374658754035.webp

mogliście mi o tym wspomnieć ja jestem zwykłym lamerem serwer dopiero poznaje i uczę się jego obsługi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. replikacja migawek