gjon

Passing Basics
Beginner
11 Maj 2018
11
3
30
Odznaki
9
QNAP
null
Ethernet
null
Poz.
1

Model serwera: QNAP TS-128A

Cześć.

Banalna sprawa. Na dysku (2TB) chciałbym założyć jeden duży wolumin typu "gruby" o maksymalnej wielkości dysku. Pytanie czy dla migawek muszę na dysku przewidzieć dodatkowe WOLNE miejsce, które odejmę od pojemności utworzonego woluminu (np. wolumin 1500GB, migawki 500GB), czy będą one tworzone w niewykorzystanej części mojego jednego woluminu (wolumin ma 2TB)?

PS Pozdrawiam wszystkich forumowiczów przy okazji pierwszego posta.

Sa wliczane w pojemność dysku.
Muszę jednak poprosić o doprecyzowanie. Czy mam rozumieć Twoją odpowiedź, że WOLUMIN zakładam na maksymalną dostępną wielkość (tutaj: 2TB dysku) i migawki będą się tworzyć w części tego woluminu gdzie nie ma jeszcze danych?
Tak ja to widzę, ale czy tak jest na pewno :)

na migawki rezerwujesz x% dysku/udziału

Volume & LUN Snapshots - QNAP

upload_2018-5-21_21-51-25.png

na migawki rezerwujesz x% dysku/udziału

Przepraszam, że męczę, ale padają odpowiedzi, które czytam w manualu i które są dla mnie niejasne. Czyli zgodnie z Twoją drugą odpowiedzią, mając 2TB dysk w NAS-ie by mieć jeden wolumin o maksymalnej pojemności i JEDNOCZENIE mieć możliwość robienia migawek muszę stworzyć wolumin o pojemności mniejszej, np. 1500 GB, a resztę powierzchni dysku zostawić pustą dla tworzenia tych migawek. TAK czy NIE? :)

robisz wolumen i w nim ustawiasz ze na migawki masz 10% - przecież kreator prowadzi :)
zawsze mozesz nasa postawić na dysku i potestować ;)

Z tym kreatorem tworzenia wolumenu to nie bardzo, bo niczego pomocnego w moim temacie w nim nie ma - nic nie wyjaśnia, ani nie pomaga w określeniu stosownych parametrów migawek. Oto główne jego okno:

q2.png

A całe zamieszanie jest on ten obrazek z pomocy:

q5.png

Z opisu wywnioskowałem, że - biorąc za przykład bezpośrednio mój przypadek - mają 2TB HDD (magazyn) muszę stworzyć w nim wolumen na 1,5 TB, a resztę 0,5 TB przeznaczyć na migawki. Jednak na górnym pasku tego obrazka wygląda jakby migawki były tworzone już w samym wolumenie (a nie tylko w wolnym miejscu magazynu), co przy braku pojęcia ile one miejsca tak naprawdę zajmują (teraz już wiem) spowodowało do założenia tego wątku, by to wyjaśnić.