- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Bo źle robisz.
Jak sie zalogujesz na swojego użytkownika, powinieneś zrobić:
i przelogować się na admina.
To jest jedyne właściwie rozwiązanie.
Jak sie zalogujesz na swojego użytkownika, powinieneś zrobić:
Bash:
sudo -i
To jest jedyne właściwie rozwiązanie.
z domysłu tylko admin ma dostęp do apek ;pale mam problem z tym, żeby był dostępny dla mojego użytkownika a nie tylko dla 'admin'
Tylko, że po sudo -i przechodzę na admina chyba od razu w bash gdzie też nic nie działa(metaforycznie), bo właśnie ciągle tego nie ogarniam.
po zalogowaniu do admina jest jakieś dziwne środowisko gdzie działają apki (opkg czy mc), a jak odpalę 'bash' to od razu mam wszystkie polecenia 'command not found'. Muszę to rozgryźć w wolnej chwili.
Właśnie propo tego admina byłem mocno zmieszany, wszędzie widziałem porady "wyłącz konto admina, korzystaj tylko ze swojego jako admin" i nawet sam qnap tak robi domyślnie, po czym okazuje się że przez FAQ SSH tylko na adminie można robić wiele rzeczy, więc jednak to konto jest potrzebne...
Więc jak rozumiem FAQ SSH tylko admin, a swojego użytkownika używać tylko do zarządzania przez http panel czy tam innych aplikacji.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Te porady są tylko dla ludzi, którzy wystawiają NAS publicznie i nie zmieniają hasła admin na silne. Nie jest zabronione używać konta admin.porady "wyłącz konto admina, korzystaj tylko ze swojego jako admin"
Bash:
source /opt/etc/profile
Ale ja bym używał normalnie admina.
Ach to takie proste... dzięki za porady/informacje! Admina zostawię bo na pewno się przyda. Na świat wystawię się tylko VPNem, ale to później i już przerabiane.
Odnośnie tego co wyżej pisałem, już wiem, że admin domyslnie loguje się do shella a nie do basha i dopiero po przejściu do basha pojawia się [login@server] przed #
Ale jaka jest różnica i czy korzystać z tego czy tego chyba jeszcze nie wiem i czy w ogóle jest.
Odnośnie tego co wyżej pisałem, już wiem, że admin domyslnie loguje się do shella a nie do basha i dopiero po przejściu do basha pojawia się [login@server] przed #
Ale jaka jest różnica i czy korzystać z tego czy tego chyba jeszcze nie wiem i czy w ogóle jest.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Spokojnie Panowie, ja nie z tych
nie jestem grzebaczem, zwykle robię gdy potrzebuje, a jak robię to zwykle wiem co
poprzedniego NASa przez 3 lata nie zepsułem więc chyba źle nie jest