za mało
korzystam jeszcze np. z tego co jest tu :
Dodawanie systemu Windows 8 do domeny | Systemy Operacyjne i Sieci Komputerowe
i w momencie, gdy próbuje przyłączyć się z Win8 do domeny otrzymuję : Nie można skontaktować się z kontrolerem domeny usługi Active Directory (AD CD)...
nie wiem, gdzie szukać problemu ... czy w konfiguracji na NAS, czy w Win8
korzystam jeszcze np. z tego co jest tu :
Dodawanie systemu Windows 8 do domeny | Systemy Operacyjne i Sieci Komputerowe
i w momencie, gdy próbuje przyłączyć się z Win8 do domeny otrzymuję : Nie można skontaktować się z kontrolerem domeny usługi Active Directory (AD CD)...
nie wiem, gdzie szukać problemu ... czy w konfiguracji na NAS, czy w Win8
Załączniki
Oznacza że na tym interfejsie sieciowym NASa, masz ustawiony na sztywno adres IP a nie pobierany z zewnętrznego serwera DHCP.
Włączony przez ciebie DHCP na NASie będzie przydzielał adresy innym komputerom w sieci.
ok, z wykorzystaniem \\IP znajduje NAS'a ... loguje się jako Administrator ( ustanowiony w kontrolerze domeny ) i widzę główne drzewo katalogów NAS'a.
Teraz , gdy chcę wejść w dowolny folder, należy wprowadzić poświadczenia sieciowe ... moje próby poświadczenia za pomocą Administrator i hasło są nieudane ... jak przejść ten etap ?
Teraz , gdy chcę wejść w dowolny folder, należy wprowadzić poświadczenia sieciowe ... moje próby poświadczenia za pomocą Administrator i hasło są nieudane ... jak przejść ten etap ?
probuje :
domena\użytkownik : mgmkd.local\Geery , mgmkd\Geery
użytkownik : Administrator, Geery
wg tych utworzonych w kontrolerze domeny , ale bez powodzenia
domena\użytkownik : mgmkd.local\Geery , mgmkd\Geery
użytkownik : Administrator, Geery
wg tych utworzonych w kontrolerze domeny , ale bez powodzenia
wydaje mi sie ze ma ... a gdzie powinien byc nadany mu dostep ?
a moze przy logowaniu do windowsa powiniem juz logowac sie jakos do domeny ?
a moze uzytkownicy zdefiniowani w kontrolerze domeny na NAS maja byc jakos skorelowani z uzytkownikiem na Windowsie ?
a moze przy logowaniu do windowsa powiniem juz logowac sie jakos do domeny ?
a moze uzytkownicy zdefiniowani w kontrolerze domeny na NAS maja byc jakos skorelowani z uzytkownikiem na Windowsie ?
jeśli zalogujesz się jako użytkownik domeny (widać to na ekranie logowania) to powinienieś mieć dostęp do zasobów domeny.
Proponuję FAQ SSH na nasa i przegladanie logów. Wyjdzie dlaczego nie chce działać. W setupie domeny AD jest wiele kruczków i dziwnych zależności, problemem może być synchronizacja czasu, dns, i inne, więc najlepiej sprawdzić log.
m.
m.