Twoje dane będą takie bezpieczne, jak sieć lokalna i komputery z których korzystasz.
Zapytalem czysto z ciekawosci jakie sa sposoby zabezpieczenia. Nie paranoi nie mam, wiec jest ze mna dobrze.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Jeśli chcesz zabezpieczyć dane w sieci lokalnej to najlepszym rozwiązaniem jest zrobić VLAN.
VLAN to tak jakby dwie odrębne sieci komputerowe, ale puszczone jednym przewodem.
W ten moment wyrzucasz standardowych użytkowników na VLAN 0 a swoje zaufane komputery wpuszczasz na np. VLAN 1. Oczywiście to odseparuje jedną i drugą sieć także komputery z różnych VLAN'ów nie będą dla siebie widoczne.
Nieśmiale czekam, aż @mariuszsal zrobi kiedyś w Visio schemat swojej sieci i podzieli się swoim zastosowaniem VLAN'ów
VLAN to tak jakby dwie odrębne sieci komputerowe, ale puszczone jednym przewodem.
W ten moment wyrzucasz standardowych użytkowników na VLAN 0 a swoje zaufane komputery wpuszczasz na np. VLAN 1. Oczywiście to odseparuje jedną i drugą sieć także komputery z różnych VLAN'ów nie będą dla siebie widoczne.
Nieśmiale czekam, aż @mariuszsal zrobi kiedyś w Visio schemat swojej sieci i podzieli się swoim zastosowaniem VLAN'ów
M
mariuszsal
Guest
Nie ma szans, tym bardziej w dziale bezpieczeństwo 
Pod warunkiem że taką blokadę wprowadzisz na urządzeniu rutującym lub switchu.Oczywiście to odseparuje jedną i drugą sieć także komputery z różnych VLAN'ów nie będą dla siebie widoczne.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 732
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
To jest ten przypadek o którym wspomina SiewcaRyżuNie ma szans, tym bardziej w dziale bezpieczeństwo![]()
iść w drogę paranoji ...
M
mariuszsal
Guest
A wracając do tematu, to najbezpieczniej zamknąć urządzenie w jakimś sejfie i odpiąć od sieci. Poza tym co za dane tam masz, że obawiasz się kradzieży ?W jaki sposob mozna zabezpieczyc dane zapisane na qnapie przed ich kradzieza? Pytam czysto z ciekawosci.
hehe, to juz podważa całą idee posiadania jakichkolwiek danych czy tam NAS'aA wracając do tematu, to najbezpieczniej zamknąć urządzenie w jakimś sejfie i odpiąć od sieci. Poza tym co za dane tam masz, że obawiasz się kradzieży ?
M
mariuszsal
Guest
M
mariuszsal
Guest
Niestety nie pracuje dla zadnego wywiadu ani zadnych mediow. Ale juz po tych 2 tygodniach ogarniania wlasnego nasa polubilem go i wiem, ze to byla swietna inwestycja.
Jeśli nie boisz się konsoli, to można tak jak ja to zrobiłem, przez utworzenie kontenera zaszyfrowanego za pomocą dm-crypt i cryptsetup: Rozwiązany - QTS 4.2 nie chce zainstalować veracrypt - różne Md5 | Strona 2. Czytaj od wtorek o 20:03.
P.S.
Nie jestem paranoikiem, ale wszystkim potencjalnie podglądającym lubię pokazać środkowy palec.
P.S.
Nie jestem paranoikiem, ale wszystkim potencjalnie podglądającym lubię pokazać środkowy palec.