-
Dyskusja Tablica WeKan
@Silas Mariusz Prywatnie używam jej od dawna - głównie do rozpisywania etapów i funkcjonalności projektów. W czasie deweloperki wspieram się dodatkowo Giteą i Jenkinsem. Kiedyś robiłem przymiarkę do Gitlaba (wersja CE), ale się nie przestawiłem - m.in. jego łakomstwo na zasoby mnie odrzuciło.- Spooky
- Post #12
- Forum: Konteneryzacja: Container Station (Docker, LXD)
-
Dyskusja Tablica WeKan
@pepus Co nie jest darmowego w Taiga? Używam jej (w trybie self-hosted) od lat i wszystko działa.- Spooky
- Post #10
-
Dyskusja Tablica WeKan
Taiga potrafi zrobić robotę. W poprzedniej firmie używaliśmy jej produkcyjnie i się sprawdzała bez problemów - kanban, scrum, issues, epiki itd. Potem przyszła moda na Jirę ..- Spooky
- Post #6
-
Dyskusja Tablica WeKan
Ja ze swojej strony, do domowego użytku, polecam również Taiga.io.- Spooky
- Post #4
-
Kawa i papierosy Raid1 - czy komuś padły 2 dyski na raz
Pytanie nie do końca trafne - nawet jeśli nikomu się taka sytuacja nie przytrafiła, nie oznacza to, że w Twoim przypadku też tak będzie. Chcesz chronić swoje dane - wdróż zasadę 3-2-1.- Spooky
- Post #2
- Forum: Kącik użytkownika: Opinie, komentarze i testy
-
Dyskusja QSync - Zielone "haczyki" na ikonkach typów plików
Jestem wzrokowcem, ale jeśli chodzi o Windows, dla mnie jedyny prawilny widok to "Szczegóły" i oczywiście pokazywanie ukrytych plików oraz wyłączenie ukrywania rozszerzeń znanych typów plików.- Spooky
- Post #5
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja Qlocker - atak na Qnapy
- Spooky
- Post #37
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Dyskusja Ubuntu Linux Station Ubuntu 20.04 po aktualizacji nie wstaje
Może po prostu podeślesz komunikat błędu?- Spooky
- Post #2
- Forum: Wirtualizacja: Virtualization Station i zewn.
-
Pomoc Aktualizacja - problem, zatrzymany proces 30%
Witaj. W tym dziale się tylko i wyłącznie witamy ...- Spooky
- Post #2
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Ciągłe skrobanie po dysku w nowyQnap 453BE pomimo wyłączonej sieci LAN/WIFI
Jak ogarniasz SSH to przekop się przez ten temat - How-To - QNAP od środka, czyli grzebiemy w linuchu - Jak sobie ułatwić?. Zainstaluj potem Entware, zainstaluj htop'a lub iotop'a i sprawdź który proces generuje zapis/odczyt.- Spooky
- Post #16
- Forum: Zarządzanie dyskami, SSD i HDD Spin Down
-
Dyskusja MSSQL doker - użycie pamięci RAM
Wykonaj zapytanie. sp_who2 'ACTIVE'- Spooky
- Post #4
-
Dyskusja Klient IRC dla QNAP
Nie wiemy dokładnie co chcesz osiągnąć, ale zakładam, że po prostu stałe połączenie na IRCu z historią itd. Jak jesteś biegły w konsoli to SSH, entware i próba instalacji odpowiedniej paczki. Jak masz na serwerze zasoby, możesz rozważyć postawienie wirtualnej maszyny lub kontenera - VM dla...- Spooky
- Post #3
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Radio Nowy Świat i Qnap
Nie korzystam z tej aplikacji i nie wiem czego ona oczekuje. Możesz spróbować dodać playlistę pls lub m3u. Wszelkie możliwości odsłuchu dostępne są pod adresem Jak nas słuchać? - Radio Nowy Świat - ja podaję adresy z sekcji "Bezpośrednie linki do streamu".- Spooky
- Post #4
- Forum: QuMagie, Photo, Video i Music Station
-
Dyskusja Dopadła mnie zaraza :) tzn TS-a
Dziwne, skoro udało Ci się zalogować przez SSH to FileZilla czy WinSCP też powinny śmigać po SFTP ...- Spooky
- Post #2
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Radio Nowy Świat i Qnap
Jeśli masz możliwość dodania radia w postaci adresu strumienia, Radio Nowy Świat dostępne jest pod adresem https://n07a-eu.rcs.revma.com/ypqt40u0x1zuv.- Spooky
- Post #2
- Forum: QuMagie, Photo, Video i Music Station
-
Przy piwie Pliki to jedno a co z serwisami Web - dużymi
@SiewcaRyżu, ja bym dodał jeszcze kwestię łącza. Autor sugeruje w temacie "duży" serwis. Dla mnie słowo "duży" przede wszystkim odnosi się do ruchu, a nie wielkości - można mieć index.html z milionem odsłon dziennie i stronę z milionami plików z jedną odsłoną. Jeśli autorowi chodziło o ruch, ja...- Spooky
- Post #3
- Forum: Kącik użytkownika: Opinie, komentarze i testy
-
Dyskusja PIhole blokowanie domen
Przede wszystkim musisz wymusić odświeżenie DNSów (dla Windowsa komenda, którą podał @SiewcaRyżu; dla Androida najlepiej rozłączyć i ponownie połączyć sieć). Pytanie też, czy poza Pi-hole'owym DNSem masz też ustawiony jakiś inny adres? Kolokwialnie mówiąc, nie zawsze pierwszy adres oznacza, że...- Spooky
- Post #3
-
Wydajny Qnap procesor AMD odpowiednik i3 od INTELA --> Qnap do biUra / serwer
Dokładnie, żądania z obrazkmi po F5 powinny dostawać status 304 (status 200 tylko przy pierwszym odpytaniu lub przy odświeżeniu Ctrl + F5).- Spooky
- Post #62
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
To nie jest problem, bo ta pozycja zawiera w sobie czas realizacji całości żądania. Bardziej niepokojąca jest liczba żądań - jeśli jest to liczba potrzebna do załadowania jednego zlecenia (listę możesz wyczyścić przez testem ikonką śmietnika w lewym górnym rogu panelu) to ponad 2,5 tysiąca żądań...- Spooky
- Post #59
-
Odpal narzędzia deweloperskie (F12 w FF lub Chrome), odśwież stronę i przeanalizuj dane w zakładce "Sieć" (lub "Network). Sprawdź ile danych jest przesyłanych i czy rzeczywiście idzie dużo obrazków.- Spooky
- Post #42