Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Slavco

Passing Basics
Beginner
5 Luty 2021
10
0
30
Odznaki
11
QNAP
TS-x53A
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Witajcie
Ma problem z aktualizacją jednego z moich urządzeń:
Model: TS-453A
Firmware: 4.5.1.1540​
Proces zawiesił się na poziomie 30%. Dostęp do plików: działa (SMB). Dostęp do panelu konfiguracyjnego: działa. Po zalogowaniu na admina automatycznie uruchamia sie aktualizacja i dochodzi do 30% i stoi. Urządzenie z poziomu Qfindera jest widoczne. Status urządzenia widzi, ze aktualizuje. Na wyświetlaczu urządzenia komunikat że się reboot'uje i tak niestety od kilku godzin.
fH8b3yJ
ai.ibb.co_3cfwxjK_Zrzut_ekranu_2021_02_05_114540.webp

FAQ SSH udało mi się włączyć za pośrednictwem Qfindera.
Jak mu ubić procesy, żeby się poprawnie załadował ponownie??

Rozwiązanie
Można zamknąć temat. Problem rozwiązany. Po restarcie, dokonałem aktualizacji poprzez Qfindera. Aktualizacja przeszła bezproblemowo i system działa normalnie
A czemu po prostu na chama nie zrestartujesz nasa ? jak się coś miało rozsypać to już się stało <mleko rozlane>
Pochopnymi decyzjami, mimo wszystko, można zrobić więcej szkód jak pożytku
Przepraszam, pisałem post, potem mi to wszystko co napisałem "wcięło" i zacząłem pisać ponownie - stąd nie zauważyłem że to nie w tym dziale

Ja zawsze przed aktualizacją zatrzymuje apki i restartuje nasa a potem dopiero aktualizuje.

To taka praktyka, czy eliminowanie potencjalnych problemów. Póki co nie miałem takich przypadków. Ale na przyszłość będę wiedział. W jakim narzędziu zatrzymujesz apki przed aktualizacją?

Co do tematu. Aktualnie po zalogowaniu na web pokazuje mi coś takiego:
ai.ibb.co_BBSDhYW_Zrzut_ekranu_2021_02_05_133911.webp

i proces znów stoi
coś można zrobić poza brutalnym resetem urządzenia?
Reboot z poziomu FAQ SSH nie działa, miękki reboot z poziomu przycisku na obudowie (2-3sek) też nie działa. Pozostaje hard reset i trzymanie kciuków?

primo
zatrzymujesz wszystkie aplikacje (Mattermost, docker , vmki )
robisz reboot qnapa
robisz upgrade fw , powinien sam się reboot zrobić
włączasz wyłączone aplikacje
sprawdzasz czy wszystko działa
pijesz piwo/inną używkę za doskonałą piątkową robotę !

secundo - przed backupem zawsze warto zrobić z poziomu QNAP Webgui - backup ustawień i mieć kopię danych całego nasa

A czemu po prostu na chama nie zrestartujesz nasa ? jak się coś miało rozsypać to już się stało <mleko rozlane>

Można zamknąć temat. Problem rozwiązany. Po restarcie, dokonałem aktualizacji poprzez Qfindera. Aktualizacja przeszła bezproblemowo i system działa normalnie
Pochopnymi decyzjami, mimo wszystko, można zrobić więcej szkód jak pożytku

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. zawiesił się
  2. aktualizacja stoi
  3. mattermost
  4. firmware aktualizuje do 30%