1. kojot

Wybór nowego, wydajniejszego Qnapa

@SiewcaRyżu Zobaczyłem cenę tego tvs-h674t, golasa bez dysków i nieco mnie zatkało. Jednostka publiczna więc budżet ma znaczenie, jak jeszcze doliczę dyski to i tak będzie drogo. Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem. Zakup urządzenia, które wcześniej wybrałem TVS-h474-i3 i konfiguracja zgodnie...
  2. kojot

Wybór nowego, wydajniejszego Qnapa

Witam, Potrzebuję pomocy w doborze nowego serwera QNAP. Do czego on ma być wykorzystywany? Udostępnianie i synchronizacja plików dla 10 użytkowników poprzez aplikację QsyncCentral. 10 komputerów lokalnych i 10 zdalnych, oczywiście nie pracują jednocześnie lokalnie i zdalnie. Obecnie jest do...
  3. kojot

Dyskusja Kodi (HD Station) przestał działać - nieprawidłowy podpis cyfrowy

Po tej całej „awarii” z Kodi szukałem alternatywy i trafiłem na serwer Plex. Szybka instalacja, konfiguracja i oglądam teraz z apki na TV, czyli bez HDMI. Mam wrażenie, że jest lepsza jakość obrazu i dźwięku. Kolejny plus to brak HDMI do TV co pozwala schować QNAPa i nieco „ukryć” uciążliwy...
  4. kojot

Czyli pozostaje czekać, aż rozwiążą problem z Kodi i wyjdzie jakiś update.:(
  5. kojot

Czy można przywrócić HD Station do poprzedniej wersji bez utraty konfiguracji Kodi czy innych programów na HD Station?
  6. kojot

Pomoc w wyborze modelu 2HDD

Może faktycznie wystarczy dysk zewnętrzny i program do kopiowania/synchronizacji. Przemyśle sprawę. Dzięki za poradę.
  7. kojot

Pendrive jakoś nie budzi mojego zaufania ;) Widziałem zbyt wiele uszkodzonych penów. Własnie zapłaciłem prawie 5 tyś za odzyskanie danych z uszkodzonego rocznego dysku, więc wolę mieć kopię na czymś pewnym z RAID.
  8. kojot

Niestety jest bardzo ograniczony budżet, ale zaznaczę że chodzi o backup jednego komputera wiec nie powinno być chyba problemu z TS-251. Z dwoma dyskami 1TB WDred powinienem zamknąć się w 2 tyś. Chyba, że polecacie jakieś inne rozwiązanie do automatycznego kopiowania danych. Bez wiedzy i...
  9. kojot

Witam serdecznie, potrzebuję pomocy w wyborze nowego QNAPa. Kiedyś było łatwiej, teraz dużo modeli i ciężko się zdecydować ;) Poszukiwane urządzenie posłużyć ma za kopię danych z jednego komputera (księgowej): 2-3 programy jedna baza MSSQL i i oczywiście dokumenty. Co polecacie i czy bezpłatny...
  10. kojot

Dyskusja Odbudowa RAID10 po wymianie dysku

Na razie poleciał jeden, a 4 mają status "ostrzeżenie" dlatego wymieniam wszystkie 8 dysków na nowe. Ten uszkodzony i 4 z bad sektorami jadą do Seagate na gwarancji. Niestety włożenie dyski o takim samym rozmiarze nie pomogło ;( Nadal jest jako gotowy, a macierz się nie odbudowuje.
  11. kojot

Właśnie maiłem taki plan, dlatego w tym TS-439 wymieniłem dysk na ten 2TB aby zyskać 1TB. Mam nadzieje, że nie będzie problemu że to WD a nie Seagate.
  12. kojot

Dysk jest całkiem nowy (inny) o większym rozmiarze. Było 1TB wkładam 2TB. Poprzedni dysk miał status "zły" i został wyłączony a macierz "zdegradowana" PS. Mam jeszcze TS-439Pro 4 dyski w RAID5 właśnie wymieniłem jeden z dysków i macierz bez problemów sama zaczęła się odbudowywać, a w tym...
  13. kojot

Z akcji mam dostępne A w zarządzaniu większość niedostępna
  14. kojot

Niestety odbudowa nie startuje, próbowałem kilka razy.
  15. kojot

Witam, mam QNAP TS-879U z 8 HDD Seagate Constellation ES2 1TB w konfiguracji HDD 1,2,3,4 - RAID10 HDD 5,6,7,8 - RAID10 Ostatnio dysk 4 wywalił błąd i RAID przeszedł w tryb "zdegradowany". Wymieniłem ten dysk na nowy WDC WD20EFRX Jak wystartować z odbudowa macierzy do RAID10. Dysk ma status...
  16. kojot

Witam wszystkich

Pracuję w samorządzie i jestem adminem od ponad 10 lat