-
Pomoc TS-120 wolny transfer ftp i mapowany dysk sieciowy
Witam Posiadam (od niedawna) qnap ts-120 chciałem przekopiować trochę danych a mianowicie 500gb z kompa na qnap połączony Kablem do routera - status portu 1000M Full. Router <-> komp -status portu 1000M Full. Prędkość max 15 mb/s. Dysk twardy seagate ST2000DM001-1CH164 nówka. W czym jest...- bercikq
- Temat
- ftp ts-120 wydajność
- Odpowiedzi: 14
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Kawa i papierosy Jabłko tu i tam
Testuję jakoś od tygodnia na hacintoshu w domu i na macach w pracy. Chyba się updatuje wszystko ;) System jak dla mnie pozytywnie poprawiony. Finder działa 3 razy szybciej i w końcu mogę coś zrobić po VPNie w pracy. Wcześniej musiałem czekać minutę na odświeżenie każdego folderu ;) Zlikwidowany...- whitemax
- Post #26
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Dyskusja QTS 4.2 nie chce zainstalować veracrypt - różne Md5
No tak, przecież 3 dni temu zrobiłem identycznie z poziomu routera, by skopiować dane z dysku routera na NAS. Dziwne tylko że w gui nie działa, bo to oczywiście hula. Dziękować. Teraz walczę z konfiguracją serwera samby z gui (opensuse), ale chyba zaraz się wkurzę i zrobię to z konsoli. Kiedyś...- badziewiak
- Post #21
- Forum: Oh'Linux? Software hacking i QNAP modding
-
Dyskusja Problem z smbd, uzyciem procka i spadkiem wydajności
Witam. Mam problemz 269L i firmware 4.1. Od czasu do czasu (przewaznie) gdy probuje cos kopiowac z nas na komputer osiagam predkosc okolo 6MB/s :/ Podczas wystepowania problemu proces smbd zuzywa 100% cpu i pluje w dmesg jakimis errorami ktore zalaczam ponizej. Dyski niby sa kompatybilne i nie...- bpx03
- Temat
- cpu prędkość raid
- Odpowiedzi: 17
-
S
Recenzja QNAP TVS-463 - test. Mały wielki NAS - benchmark.pl
QNAP TVS-463 - serwer NAS z procesorem AMD posiadającym 4 rdzenie, 4 lub 8 GB pamięci RAM i dwa interfejsy ethernet. PLUSY - Bardzo dobra wydajność sieciowa, - Praca jako hypervisor – wirtualizacja systemów operacyjnych, - System HybridDesk Station, - Świetny system zarządzania pamięcią dyskową...- Serwery plików NAS - RSS
- Temat
- recenzja tvs-463
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Recenzje, artykuły, wdrożenia i analizy
-
Dyskusja Problem z prędkością TS-269L
Określ jakiego protokołu używasz do wymiany plików po sieci. Czy jest to AFP (Mac OS X), Samba (Microsoft Networking), NFS (Linux). Podaj też wersje OS X'a. :tux: PS. Może będzie pomocne: How-To - Mapowanie dysków sieciowych w Mac OS X FYI: Nie wiem czy przypadkiem @whitemax nie używa OS X'a...- Silas Mariusz
- Post #2
-
Dyskusja Podmiana HDD
W trakcie trwania operacji kopiowania niewielkich plików audio szybkość wzrastała z ubiegiem czasu. Na starcie pokazywało powyżej 10MB/s Dla przykładu: Przy kopiowaniu dużych plików z materiałem audio-wideo pokazuje 19,46MB/s, z tendencją narastającą. Program napisał że do rana ma czas :>- kaktus
- Post #7
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Y
Hi !
Witam forumowiczów, kupiłem okazyjnie "kanapę" 210, mój stary freeagent 1TB był juz za mały i postanowiłęm przenieść pliki do nas-a. Oczywiście nie obyło się bez kłopotów: kupiony dysk okazał się wadliwy, ale po podmianie na sprawny i przywróceniu kanapy do używalności ( livecd ) nas zaczął...- yabba235
- Temat
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Witaj nieznajomy!
-
Dyskusja TS 119 P+ i nowe oprogramowanie 4.0.2
4.2 działał poprawnie do dziś tzn do zamknięcia Qnapa. Po ponownym włączeniu problem wrócił ponownie. Nie można się połączyć ze stroną administracyjną. Porażka. Ponadto mam uwagi do szybkości transferów. Nawet kopiowanie na dysk zewnętrzny po eSata zamula i to mocno. Wracam do 3.8.3- marekzawa
- Post #41
-
TS-251 pierwsze wrażenia i porównianie z DS112+
Witam, Nie ukrywam, że temat powstał z nadzieją na pomoc w rozwiązaniu kilku problemów. Przez kilka lat używałem produktów S. Przez ostatni rok był to DS112+. DS112+ - nie jest zbyt wydajnym urządzeniem, zdarzały się zadyszki i wykorzystanie zarówno procesora jak i pamięci w 100% ( np...- Wo1tylla
- Temat
- Odpowiedzi: 8
- Forum: Kącik użytkownika: Opinie, komentarze i testy
-
C
Recenzja QNAP TS-469L - NAS podłączany do... telewizora
Prócz tego, że jest bardzo wydajnym serwerem NAS, może pełnić rolę w pełni funkcjonalnego odtwarzacza multimediów. Niestety jak na warunki domowe jego cena jest zbyt wysoka. Tego w serwerach NAS jeszcze nie było. Owszem, w domowych zastosowaniach, są to często urządzenia służące do...- Chip
- Temat
-
Dyskusja Samoczynne wypięcie się dysku z macierzy QNAP'a
Na początek krótkie streszczenie: sprzęt to: TS-420 QTS 4.1 RAID5 na 4x2TB WD RED Sprzęt jest nowym gadżetem więc nie ma mowy o zmęczeniu materiału samego QNAP'a jak i dysków które też są nowe (w sumie po moich walkach z jednym z nowych dysków nowe nie zawsze = sprawne) no wiec któregoś...- avis
- Temat
- qts raid ts-420
- Odpowiedzi: 12
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Po wymianie dysków na większe, ta sama wielkość woluminu
Super! Wymieniłeś dyski. Będzie trwało, tyle ile będzie trwało. Tu masz garść porad jak to przyśpieszyć : QNAP – raid recovery speed up | Blog M0Cy Powinny wyłączyć się same, ja pisałem o aplikacjach QPKG, takich jak Download Station, widoczne w AppCenter. Najbezpieczniej je wyłączyć...- SiewcaRyżu
- Post #6
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja QNAP TS-112 - pierwsze wrazenia i pytanie o FTP
Witajcie Ostatnio doszedłem do wniosku ze chce zacząć swoja przygodę z nasem. Trzy sprawy skłoniły mnie do tego: 1. Padł mi dysk usb (ADATA) i niestety część zdjęć mojej pociechy poszło z dymem, 80% się uratowało. 2. Z racji chęci oglądania filmów 3D i HD na TV czy tunerze nie chce ich...- fredziopl
- Temat
- dysk usb ftp ts-112
- Odpowiedzi: 4
-
Dyskusja Podmiana HDD
Swego czasu rzeczywiście tak było - tyle tego jest, ze już nawet zapomniałem ;) Ale za pomocą podanych programów nie powinieneś mieć problemu ze zgraniem danych. No gorzej oczywiście jeśli masz RAID'a. Bardziej nazywałbym to FLASH'em niż E2PROM'em i jest on tylko w urządzeniach na platformie...- Silas Mariusz
- Post #4
-
T
QNAP TS-453 Pro zlustrowany przez entuzjastę S.
Jeszcze dekadę temu pomysł posiadania własnego serwera w domu mogli zrealizować tylko nieliczni maniacy komputerowi. Obecnie rynek NAS-ów stał się tak bardzo konkurencyjny, że klienci mogą naprawdę bardzo grymasić podczas dokonywania wyboru sprzętu dla siebie. Ja swoje grymasy przelałem na...- Tomasz Popielarczyk
- Temat
- station
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Aktualności z branży i informacje prasowe
-
Recenzja QNAP TVS-471 - CoSTa
QNAP TVS-471 Dzięki ogromnej uprzejmości (i cierpliwości :-)) firmy QNAP, miałem okazję przez dłuuugi czas pobawić się nieco serwerem QNAP TVS-471 – jednym z fajniejszych urządzeń, jakie kiedykolwiek miałem podłączone do swojej sieci domowej. Celem testów było określenie przydatności tego...- CoSTa
- Temat
-
P
100% CPU USAGE -qnap zawiesza procesy kopiowania i spowalnia
Nie wiem czy pisze w dobrym miejscu bo to mój pierwszy post tutaj ale mam taki dziwny problem którego nie mogę rozwiązać. Kupiłem swojego qnapa TS-412 ok 2 miesiące temu i działał OK natomiast od kilku dni przy kopiowaniu plików jak i ich otwieraniu wiesza się na całkiem długa chwilę a transfer...- poveride
- Temat
- ts-412
- Odpowiedzi: 9
-
Dyskusja Problem z prezentacją folderów dzielonych dla poszczególnych użytkowników + inne wątpliwości
Tak na szybko... (na resztę postaram się odpisać w wolnej chwili) Nie wydaje mi się, aby kiedykolwiek było to możliwe. Z punktu projektowania Samby system ma pozwolić autoryzować użytkownika do wybranego udziału sieciowego. A czy Twoja infrastruktura sieciowa pozwala na przyłączenia Port...- Silas Mariusz
- Post #2
-
M
Dyskusja Problem z prezentacją folderów dzielonych dla poszczególnych użytkowników + inne wątpliwości
Potrafi :)… po zainstalowaniu nowego OS X i przejściu na smb2 transfery wzrosły w pikach do 130 MB/s dla jednolitych plików oraz 20-70 dla całych katalogów i drobnicy. Te najmniejsze w dużych ilościach dalej w okolicy 15, ale zakładam, że to komputer ma problem z ich wysłaniem w takim tempie...- marker
- Post #3