-
Archiwum Problem z QVPN (OpenVPN)
Połączenie Android 14 - QVPN po OpenVPN. NAS ma wyłączone pozostałe typy VPN. NAS ma 7 kontenerów, wszystkie łącznie z NAS są w tej samej sieci 192.168.0.xxx i jest to też sieć lokalna. Adres główny NAS to 192.168.0.7 Sieć dla OpenVPN zmieniona na 10.7.0.xxx tak aby nie koliowała z serwerem...- mackowiakp
- Temat
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Archiwum Wersja QTS 5.2.0.2737 BETA
Dostępna jest wersja QTS 5.2.0.2737 BETA jako opcja do instalacji. Nie używam jej, czekam na wersję finalną. W informacjach o nowej wersji napisano że SAMBA jest teraz osobnym modułem oprogramowania instalowanym z App Centar Podobnie kiedyś było z FTP.. Pewnie za jakiś czas pojawi się wersja...- mackowiakp
- Temat
-
Dyskusja Różnica między BACKUP a SYNC
Mam następujące pytanie bo nie do końca rozumiem. Jaka jest różnica między zadaniami BACKUP a SYNC w HBS3. Zadanie SYNC w wersji jednokierunkowej tzn zawartość katalogu w chmurze jest lustrzaną kopią katalogu z NAS. Jak rozumiem zadanie BACKUP (w odróżnieniu od SYNC) kopiuje do chmury wszytko...- mackowiakp
- Temat
- backup hbs3 synchronizacja
- Odpowiedzi: 6
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
Dyskusja Dostęp do chmury QNAP
Czy jest jakiś sposób na dostęp do plików w chmurze QNAP (obecnie 18GB mam jadzieję że w przyszłości będzie dodatkowe 100GB). Chodzi mi o dostęp z pominięciem logowania się do NAS i korzystania z File Station. To na przypadek awarii NAS i konieczności dostępu do plików bez aktualnie działjjącego...- mackowiakp
- Temat
- backup myqnapcloud
- Odpowiedzi: 2
-
Dyskusja Dodatkowe 100GB
Czy ktoś dostał dodatkowe 100 GB w chmurze QNAP do backupu? Mam harmonogram backupu katalogu z NAS do chmury i drugie zadanie synchronizacji jednokierunkowej. HBS3 pokazuje jednak cały czas że mam dostępne tylko 16 GB bez obiecanych w takiej sytuacji dodatkowych 100GB.- mackowiakp
- Temat
- 100gb backup hbs3
- Odpowiedzi: 21
-
Archiwum RSYNC plików na mayQNAPcloud Storage
Chciałbym zrobić backup MariaDB w kontenerze na myQNAPcloud Storage za pomocą RSYNC. Zasób w chmurze QNAP zamontowany za pomocą HybridMount.. Robię to z kontenera za pomocą polecenia poniżej. $path - zmienna zawierająca ścieżkę do zamontowanego zasobu z myQNAPcloud Storage. rsync -ratxvO --force...- mackowiakp
- Temat
- hybridmount myqnapcloud
-
Dyskusja Montowanie dysku z Linuxa do QNAP
Próbuję zamontować po NFS udział z komputera po Linuxem do QNAP. Generalnie udział się montuje ale po 3 próbie: Polecenie: mount -w -vt nfs -o rw,soft -O user=root,password=pass 192.168.0.2:/coś_tam /share/CACHEDEV2_DATA/mnt Wynik: mount.nfs: timeout set for Sat Dec 2 12:31:42 2023 mount.nfs...- mackowiakp
- Temat
- nfs
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja Konwersja istniejącego kontenera do pliku compose.yml - ciąg dalszy
Użytkownik SiewcaRyżu podał opis konwersji istniejących kontenerów do docker-compose poprzez wygenerowanie pliku yaml. Zapytać się już w jego temacie nie mogę więc dopytuję. Otóż komenda do konwersji powinna wyglądać tak: docker run --rm -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock:ro...- mackowiakp
- Temat
- container station docker
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Konteneryzacja: Container Station (Docker, LXD)
-
Pomoc Migracja katalogu z kontenera na natywny wolumen QNAP
Proszę o pomoc bo spartolić jest coś prosto a odkręcić trudniej.stąd pytanie do bardziej doświadczonych. Mam kontener z NextCloud który rozrósł się już do prawie 40 GB i będzie przyrastać ok 1 GB na miesiąc. Katalog /config jest już na natywnym wolumenie QNAP ale /data pozostał w kontenerze...- mackowiakp
- Temat
- Odpowiedzi: 11
-
Pomoc Instalacja Portainer-ce
Próbuję zainstalować Portainer-ce zgodnie z manualem QNAP jako "Aplikacja" [GUIDE] Portainer docker on Container station - QNAP NAS Community Forum Niestety próba instalacji kończy się komunikatem o konieczności sprawdzenia konfiguracji. Nie za bardzo wiem o co może chodzić. Utworzyłem katalog...- mackowiakp
- Temat
- Odpowiedzi: 12
-
Pomoc Instalacja MPD z Entware-NG
Taka dziwna sytuacja. Instaluję daemon playera MPD z Entware. Instaluje się i działa. Mogę z sieci przesłać plik dźwiękowy i odtwarzać go na soundbarze podłączonym do mojego TS543A. Jednak po reboot NAS cała instalacja znika. To znaczy opkg list-installed pokazuje że mpd-full jest...- mackowiakp
- Temat
- optware / ipkg
- Odpowiedzi: 5
- Forum: Oh'Linux? Software hacking i QNAP modding
-
Dyskusja Mapowanie USB i ALSA do kontenera
Jak zamapować porty USB i ALSA do kontenera Docker? Napisałem soft realizujący funkcję radia internetowego na TS-453A (jak na foto). Poprzez USB steruję włączeniem i ustawieniami amplitunera a wyjście JACK podłączone jest do wejścia CD wzmacniacz. Generalnie całość działa bardzo ładnie i jest...- mackowiakp
- Temat
- ts-453a
- Odpowiedzi: 4
-
Dyskusja Jak zatrzymać eksport kontenera docker?
Uruchomiłem eksport kontenera docker i wykonuje się on już kilkanaście godzin. NAS jest "zabity" bo nie zajmuje się niczym innym niż właśnie eksportem kontenera. Jak można przerwać operację w tle eksportu kontenera? Nie mogę nawet dostać się z GUI do Container Station. Nie pomaga stop/start...- mackowiakp
- Temat
- Odpowiedzi: 29
-
Dyskusja Virtual server jako reverse proxy
Chciałbym wykorzystać serwer virtualny w natywnej usłudze WWW NAS`a jako reverse server. Od razu powiem że jestem kiepski w te klocki stąd może niektórym wydać się to banalne. Chodzi mi o to żeby będąc gdzieś w Internecie podać jako URL w przeglądarce takie coś...- mackowiakp
- Temat
- proxy server virtual
- Odpowiedzi: 3
- Forum: Serwer Web, PHP i MariaDB
-
Pomoc Użycie wyświetlacza LCD
Używam TS-453A (Interl86_64). Do portu USB podłączyłem USB Audio dongle i podłączyłem do wzmacniacza Audio. Parę skryptów + domoticz + sterowanie z urządzenia opartego na ESP8266 i działa mi fajnie radio internetowe. Oczywiście głównie dla słuchania "Nowy Świat", "Radio 357" i "NewOnce". Do tego...- mackowiakp
- Temat
- ts-453a
- Odpowiedzi: 4
- Forum: Oh'Linux? Software hacking i QNAP modding
-
Pomoc MariaDB w wersji 10
Czy ktoś może wie czy planowane jest uaktualnienie wersji MariaDB preinstalowanej na QNAP do jakiejś wersji powyżej 10 ? Obecna wersja 5 jest już zjawiskiem historycznym i dawno nie supportowanym przez nikogo. Dodatkowo nowe aplikacje - jak np NextCloud w wersji 21 - wymagają wersji 10. Obecny...- mackowiakp
- Temat
- docker mariadb serwer www wersji zasobów
-
Dyskusja Dodanie wpisów do iptables
W jaki spsób można dodać wpisy do istniejącego zestawu reguł iptables w samym NAS. Chodzi mo o to że mam kilka kontenerów w NAS, wszystkie skonfigurowane jako bridge. Stąd są w tej samej sieci co NAS ale mają inne IP adresy oczywiście. Chodzi mi o dodanie przekierować port na IP adres. To...- mackowiakp
- Temat
- docker myqnapcloud
- Odpowiedzi: 10
-
Pomoc Migracja NextCloud do docker`a
Chcę dokonać migracji aplikacji NextCloud z pakietu który jest instalowany w samym QTS (pobrany z repo klubowego) na NextCloud w dockerze. Udało się i baza jest cały czas trzymana w MariaDB NAS`a. Na samym NAS`ie (a nie w dockerze) są też pliki dokumentów, zdjęć itp. Wszystko się niby...- mackowiakp
- Temat
- container station docker migracja nextcloud
- Odpowiedzi: 9
-
Użycie karty audio USB jako wyjście dżwięku dla Debiana w LXC
Mam zainstalowanego w kontenerze LXC na QNAP, Debian Buster 18. Chciałbym używać w tym Debianie dźwięku, niezależnie od HDMI. HDMI wykorzystuję do podłączenia TV. W tym celu podłączyłem do portu USB, moduł audio. No-name ale pracuje poprawnie z Linuxem na moim desktopie. Po podłączeniu do NAS...- mackowiakp
- Temat
- audio container station linux lxc usb wyjście
- Odpowiedzi: 1
-
Dyskusja Dodanie PHP 7.3
Jak mogę zainstalować PHP 7.3 ? Najnowsza wersja Nextcloud to jest 20.x.x wymaga właśnie wersji 7.3. Obecnie mam zainstalowaną wersję Nextcloud 19.0.3, Qapache v2434.7210 z repozytorium klubowego. Chodzi mi o to żeby niczego istniejącego nie zepsuć i przeprowadzić proces dodania nowej wersji PHP...- mackowiakp
- Temat
- php php7
- Odpowiedzi: 3