1. lukrajew

Archiwum Download Station i obciążenie procesora na max

Witajcie, Od jakiegoś czasu mam problem z download station. Jak tylko podam jakiegoś torrenta, to obciążenie procesora skacze na max i w zasadzie nic już zrobić nie mogę. Panel sterowania nie odpowiada, w nic wejść nie można. Jakiś bug pojawił się w nowej wersji softu? Ktoś coś wie? Wersja...
  2. lukrajew

Dyskusja TS-419P+ błędy na jednym z dysków

Witajcie, Raz w miesiącu puszczam test dysków. Po ostatnim dostałem komunikat, że na jednym z dysków znaleziono błędy. Sprawdziłem w SMART i są to: 1. Current sector pending 2. Offline uncorrectable Moja konfiguracja to dwa dyski WD green o pojemności 1,5 TB spięte w RAID 1. Raczej nie ma się...
  3. lukrajew

Dyskusja Zmiana wyglądu interface

Witajcie, Mam pytanie, czy da się zmienić wygląd interface? Niektórzy z Was wklejając screeny mają interface wyglądające mniej więcej tak: U mnie natomiast wygląda to tak: Czy można przełaczać ten wygląd czy zależy to np. o modelu NAS? Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.0 Build 20160311...
  4. lukrajew

Dyskusja Dodatkowy dysk w NAS jako backup

Witam, Szperałem po forum, ale nie znalazłem rozwiązania, a może temat jest banalny, tylko ja nie wiem czy tak to będzie działać :) Mam w qnap (TS-419P+) zainstalowane dwa dyski 1,5 TB każdy, spięte w RAID 1. Będę je wymieniał na większe i po operacji zostaną mi te dwa. Myślę, aby jednego z...
  5. lukrajew

Witajcie :)

Mam na imię Łukasz i jestem szczęśliwym :) posiadaczem ts-419P+ (2x 1,5 TB green) Pozdrawiam
  6. lukrajew

Max. pojemność pojedynczego dysku

Witam, Mam pudełeczko TS-419P+. Gdy go kupowałem w jego specyfikacji było napisane, że obsługuje maksymalnie 2TB dyski. Czy ktoś próbował zapiąć do takiego sprzętu 3TB? :) Zastanawiam się czy obsługa 3TB to kwestia softu, czy ograniczenie sprzętowe / biosowe? Łukasz
  7. lukrajew

Samba przestaje działać

Witam serdecznie, Przeszukałem forum i nie znalazłem nic na ten temat. Otóż od jakiegoś czasu mój NAS (419 z softem w wersji 3.5.2 Build 1126T) przynajmniej raz dziennie uniemożliwia odczyt danych ze swoich udziałów. Nie mogę odczytać żadnego udziału z żadnego hosta. Wystarczy, że po...
  8. lukrajew

Czas systemowy

Witam, Zauważyłem w swoim qnap rzecz następującą - po restarcie ustawia się data systemowa na 1999 rok. Mam ustawioną synchronizację z serwerem co 24 h , jednak nawet po tym czasie data nie jest aktualizowana. Jak kliknę "aktualizuj teraz" to ustawia się i wszystko jest OK. W związku z tym mam...
  9. lukrajew

Uszkodzony system

Witam, Posiadam qnap 419P z dwoma dyskami 1,5 TB w RAID 1 Wczoraj wieczorem włączyłem upgrade oprogramowanie do wersji 3.3.4. Ponieważ bardzo długo nic się nie działo (około pół godziny) tylko kręciła się klepsydra, głupi ja niemądry wykonałem restart urządzenia :( Jak nie trudno się domyślić...
  10. lukrajew

Szyfrowanie danych.

Witam wszystkich. Od niedawna mam Qnqpq 439 PRO. Szukałem w instrukcji i na forum, ale nie znalazłem jednej rzeczy. Mianowicie chodzi mi o szyfrowanie danych - włączyłem to przy pierwszym uruchomieniu i niby wszystko OK. Jak rozumiem, teraz przy kradzieży któregokolwiek z dysku lub wszystkich...