-
G
Dyskusja img puchnie i puchnie mimo 1 migawki
Przekopałem się przez 10 stron wątków i tylko jeden był na temat, ale nie do końca odpowiada mojej sytuacji Pomoc - maszyna wirtualna puchnie Znalazłem też odpowiedź qnap'ową w postaci "jest tak bo ... i nic nie da się zrobić" Why is the image size of the virtual machine HDD (as shown in File...- ghost212
- Temat
- Odpowiedzi: 11
- Forum: Wirtualizacja: Virtualization Station i zewn.
-
G
Dyskusja HDD Raid - zapas alokacji puli?
Hej, może ktoś podpowie, na stronach qnapa w temacie "Zapasu alokacji puli" wszędzie pojawia się temat korzyści dla SSD, dłuższej trwałości itp. Natomiast nie znalazłem ani słowa odnośnie puli z HDD, czy to raid czy nie, a QTS (Hero) zezwala to ustawić przy każdej puli. Pytanie: 1. Czy ma to...- ghost212
- Temat
- Odpowiedzi: 29
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
G
Dyskusja Zajęte miejsce na dane w puli mimo braku danych
Chyba nie do końca tu coś rozumiem, pula pokazuje mi zajęte 100gb na dane, mimo że żadnego folderu udostępnionego ani nic innego w tej puli nie ma... Co prawda miałem folder, rzucałem tam testowo plikami, ale później go usunąłem, i miejsce w puli się nie zwolniło? Robiłem nawet czyszczenie puli...- ghost212
- Temat
- Odpowiedzi: 1
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
G
Pomoc Wybudzanie z sieci, PC podpiętego do Qnap
Taka sytuacja: Router(z wifi)-->Switch--> Qnap LAN1---> Qnap LAN2--> PC Czyli qnap bierze internet z LAN 1 a PC bierze internet przez QNAP spięty z LAN2 Czy jest opcja żeby do PC wysłać magic packet z wewnątrz sieci, tj. z innych urządzeń spiętych z routerem ? Jak PC jest włączony to bez...- ghost212
- Temat
- wol wake on lan
- Odpowiedzi: 8
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
G
Dyskusja TVS-h674 QuTS Hero dlaczego aplikacje na hdd ?
Chyba nie rozumiem, specjalnie inicjalizowałem NASa na samych SSD, żeby cały system i aplikacje były właśnie na SSD, a teraz zauważyłem całkiem przypadkiem że wpychają mi się na HDD i dziwiłem się trochę czemu trzeszczy przy instalacji apek. w starym QTS na drugim NASie jak klikam w AppCenter...- ghost212
- Temat
- Odpowiedzi: 6
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
G
Dyskusja QnapClub Repo - nic nie widać
Więc tak, dodałem repo zgodnie z instrukcją i poza kategoriami nie widzę żadnej aplikacji... ktoś się z tym spotkał?- ghost212
- Temat
- Odpowiedzi: 12
-
G
Pomoc TVS-h672 transfer 2,5gbps tylko w jedną stronę?
Zastanawiam się dlaczego przy kopiowaniu plików (sieć windows) transfer 2,5gbps działa tylko w jedną stronę, a w drugą leci 1gbps Set mam tak: Internet-->Router-->NAS LAN1 & NAS LAN2-->PC virtual switchem puszczam internet z LAN1 na LAN2 żeby był w PC Wszystko na kablach, ostatni kabel...- ghost212
- Temat
- Odpowiedzi: 0
-
G
Dyskusja TVS-h672 Cykliczny 'cyk' na HDD
Krótkie pytanie, bo nie wiem czy to normalne czy coś tu nie gra. Do tej pory miałem TS-453B z 4x HDD i dopóki nic się nie działo, to NAS siedzi cichutko nie dając się słyszeć w tle. W ostatnich dniach odpaliłem nowego TVS-h672 z QUTS Hero, włożone 2x SSD + install systemu, wszystko pięknie...- ghost212
- Temat
- Odpowiedzi: 5
-
G
Pomoc QOptware-NG konflikt z container station?
Cześć, zainstalowałem QOptware-NG z repo qnapClub przez zarządzanie QTS normalnie z interfejsu i teoretycznie wszystko działa jak już optware zostanie włączony. Problem w tym że po restarcie nasa chyba nie potrafi sam się włączyć, ponieważ nawet ręczne włączenie wyrzuca error jak poniżej. W...- ghost212
- Temat
- error optware problem qnapclub
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
G
Dyskusja Tworzenie skrótu do folderu w innym folderze?
Pewnie pytanie jest banalne, ale nigdzie nie widzę takiej informacji. Czy w ogóle to możliwe żeby zrobić w ramach fileStation czy ogólnie struktury katalogu skrót/odnośnik do innej ścieżki? Tj. w windowsie wchodząc na NASa do swojego Home chciałbym mieć dostęp do innego katalogu udostępnionego...- ghost212
- Temat
- tworzenie
- Odpowiedzi: 2
-
G
Pomoc QVPN na osobnym interfejsie a kabel sieciowy?
Cześć, chciałem dopytać albo się po prostu upewnić. Internet do Qnapa leci na interfejsie 1 QVPN spięty z wirtualnym switchem, a ten podpięty pod interfejs 2 [na którym zrobiłem vlan] (tak żeby spięcie się po vpn nie miało wyjścia nigdzie poza qnapa i abym mógł udostępniać po vpn konkretne...- ghost212
- Temat
- interfejs kabel qvpn
- Odpowiedzi: 0
-
G
Pomoc TS-453B i dysk zewnętrzny USB widać ale nie widać
Cześć, Doznałem takowego problemu, mam dysk SSD ADATA SU800 1TB, pierwotnie używałem go jako pierwszy dysk na system w zatoce i wszystko grało, ale konfigurację zmieniłem itp. itd. Teraz mam ten dysk jako zewnętrzny w obudowie i chciałem go sobie wykorzystać jako zewnętrzny backup danych z...- ghost212
- Temat
- dysk dysk zewnętrzny ts-453b usb
- Odpowiedzi: 10
- Forum: Kompatybilność dysków i urządzeń peryferyjnych
-
G
Pomoc QVPN i virtual switch, jak dodać ftp
Cześć :) Najpierw w kwestii wstępu co chciałem osiągnąć: Połączenie do qnapa z zewnątrz (poza siecią wewnętrzną) przez vpn i udostępnienie tylko usługi postgresql. To się udało, stworzyłem virtual switch, uruchomiłem na tym IP postgresa i uruchomiłem qvpn l2tp na tym interfejsie virtual switch...- ghost212
- Temat
- ftp qvpn virtual
- Odpowiedzi: 6