-
Dyskusja QNAP z UPS sposób wyłączania
Cześć Wszystkim Mam pytanie Jak ustawić lepiej Qnap z UPSem. Zawsze miałem ustawione po 2 minutach od utraty odinstaluj bezpiecznie usługi i czekaj na powrót zasilania. Tylko ta opcja rozładowuje całego UPS. Czy opcja pierwsza WYŁĄCZ QNAP jest lepsza? (dla mnie wyłączenie to nie to samo co...- dawidk1978
- Temat
- ups ustawić zasilania zasilanie
- Odpowiedzi: 3
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Komunikat brak miejsca na dysku
Cześć Panie i Panowie, szlag mnie zaraz trafi. Kupiłem nowe urządzenie, próbuję przenieść dane. Komunikat braku miejsca na dysku mimo 10 % zajętości. Gw miejsce na migawki wyłączone. Co może być nie tak?- dawidk1978
- Temat
- konfiguracja systemu miejsca status
- Odpowiedzi: 4
-
Pomoc Szyfrowanie folderów domowych
Cześć Panie i Panowie, czy jest możliwość szyfrowania folderów domowych? Mam kilku użytkowników w firmie i wrażliwe dane. Nie widzę opcji zaszyfrowania tych folderów. Obecnie odpaliłem nowe urządzenie i czas usystematyzować te sprawy, nie chcę szyfrować całego dysku. Chyba, że nie ma innej...- dawidk1978
- Temat
- folderów foldery konfiguracja systemu
- Odpowiedzi: 10
-
Pomoc Nowy zakup TVS 872 pomoc w konfigu
Dzień dobry Czekam na dostawę w/w. Zamówiłem 3 x 6TB Ultrastar 2 x M2 SSD 512 2 X SSD 1gb Czy dobrze kombinuję. HDD Raid 5 M2 ssd Cache 2xssD Raid 1 System i Qmail (często cofam się do archiwum 30 kont pocztowych). QTS zwykły czy Hero? Dzięki z góry za odpowiedzi,- dawidk1978
- Temat
- raid ssd
- Odpowiedzi: 11
-
Archiwum Konfiguracja TVS-872X i5 16 czy 32? Jak skonfigurować dyski i inne
Dzień dobry Wymieniam TS-453B na powyższy. Qnap działa jako backup dla firmy, backup maili. Qsync. Przyszłościowo może jakaś VM z serwerem SQL. Mam pytanie dotyczące jak skonfigurować dyski, żeby chodził jak najszybciej: Opcja 1: 3 x HDD 6t W raid 5 2x ssd M2 na cache 1xssd Sata na system Opcja...- dawidk1978
- Temat
- dyski
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
ZMIANA TS-453B
Dzień dobry Mam obecnie 4 letni TS-453B z 3 x 4TB w Raid 5. Dodatkowo 512 SSD na aplikacjie. Serwer używany głównie jako archiwum maili (20 kont) i QSYNC (około 6 dostępów z małym ruchem). Szukanie czegokolwiek i praca z tym to istna mordęga przez interfejs QNAP. Chcę zrobić upgrade na...- dawidk1978
- Temat
- dyski zrobić
- Odpowiedzi: 21
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Dyskusja UPGRADE O SSD
Dzień Dobry Taki konfig 3 x 4TB RAID 5 WDRed 1x ssd 100 gb jako cache. Zamieniam 1x ssd na 500 gb. QNAP jako serwer multi, kopie systemów firmowych, kopie maili. Dostęp nocny w celu kopii, jakieś filmy, 24 H kopie kont pocztowych, (około 20) Jakie rozwiązanie z tego dysku będzie najbardziej...- dawidk1978
- Temat
- raid ssd upgrade
- Odpowiedzi: 9
-
Dyskusja QMAIL 3.0 płatny?
Dzień Dobry Dzisiaj poproszono mnie o aktualizację Qmaila z 2.4 >3.0. Jakie są różnice? Będzie płatny? czy tylko jakieś dodatkowe funkcje? Używam do backupu maili firmowych i ewentualnego przeszukiwania archiwum. Jest jakaś alternatywa dla tego programu? Bo po doświadczeniach z nim uważam, że...- dawidk1978
- Temat
- app center color działa qmail agent tylko
- Odpowiedzi: 12
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
Archiwum QmailAgent nie synchronizuje poczty
Dzień Dobry Panowie, po aktualizacji QTS do 4.5.1 wystąpił pewien problem z QmailAgent. Po samej aktualizacji obciążenie procesora na poziomie 50 %, brak pamięci. Ledwo mogłem wejść na serwer. Okazało się, że Qsirch zajmuje całe zasoby. Reinstalacja Qsirch, indeksacja od nowa. Serwer śmiga jak...- dawidk1978
- Temat
- qmailagent
-
Dyskusja Dysk SSD jako systemowy i cache
Dzień dobry Czy można użyć jednego dysku ssd jako systemowego i cache ? Np. dysk 256 gb podzielony na pół, połowa systemowy połowa cache Pozdrawiam Dawid Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1. Build 20191206 Model serwera: QNAP TS-453B- dawidk1978
- Temat
- cache dysk ssd system ts-453b
- Odpowiedzi: 4
-
Archiwum AWARIA TS-453B po sprawdzaniu systemu plików
Dzień Dobry Próbowałem rozszerzyć wolumen ponieważ nie przydzieliłem całego miejsca na dysku. 3 dyski 4TB w Raid5. Operacja zakończona niepowodzeniem. Po komunikacie, że konieczne jest sprawdzenie systemu plików, włączyłem sprawdzanie i zostawiłem na noc. Proces stanął na 37%. Pula niewidoczna...- dawidk1978
- Temat
- awaria ts-453b
-
Dyskusja ANTYWIRUS SKANY
Dzień Dobry Używam QNAP do archiwizacji kont mailowych w firmie. Włączyłem skany dla katalogu QMaila. Jako, że konta są dosyć duże (10 kont po 5GB) i z załącznikami pierwsze skanowanie trwało około 30 G. Znalazł wirusy, więc sens skanowania jest. Poniżej log. Known viruses: 6600244 Engine...- dawidk1978
- Temat
- antywirus konfiguracja systemu
- Odpowiedzi: 7
-
Dyskusja TS-453B Antywirus
Dzień Dobry Mam pytanie, czy wyłączyć antywira systemowego jak mam zainstalowane McAffe z licencją?- dawidk1978
- Temat
- antywirus ts-453b
- Odpowiedzi: 10
-
Dyskusja TS-453B problem - mocno zwolnił po aktualizacji firmware 4.4.1.1117 build 20191109
Dzień dobry Posiadam takie urządzenie od około roku. Po aktualizacji do w/w firmware mocno zwolnił. Pamięć 8gb, net 600/120 MB. Hybrid wyłączony. Qnap używany wyłącznie do archiwizacji maili i komputerów i jako serwer multimediów w domowym zaciszu. Antywir - avast Malware remower - jest. Nie ma...- dawidk1978
- Temat
- firmware ts-453b
- Odpowiedzi: 7
-
Witam wszystkich forumowiczów
Witam szanownych kolegów. Zaczynam przygodę z QNAP do celów domowych.- dawidk1978
- Temat
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Witaj nieznajomy!