1. dawidk1978

Dyskusja QNAP z UPS sposób wyłączania

Cześć Wszystkim Mam pytanie Jak ustawić lepiej Qnap z UPSem. Zawsze miałem ustawione po 2 minutach od utraty odinstaluj bezpiecznie usługi i czekaj na powrót zasilania. Tylko ta opcja rozładowuje całego UPS. Czy opcja pierwsza WYŁĄCZ QNAP jest lepsza? (dla mnie wyłączenie to nie to samo co...
  2. dawidk1978

Dyskusja Komunikat brak miejsca na dysku

Cześć Panie i Panowie, szlag mnie zaraz trafi. Kupiłem nowe urządzenie, próbuję przenieść dane. Komunikat braku miejsca na dysku mimo 10 % zajętości. Gw miejsce na migawki wyłączone. Co może być nie tak?
  3. dawidk1978

Pomoc Szyfrowanie folderów domowych

Cześć Panie i Panowie, czy jest możliwość szyfrowania folderów domowych? Mam kilku użytkowników w firmie i wrażliwe dane. Nie widzę opcji zaszyfrowania tych folderów. Obecnie odpaliłem nowe urządzenie i czas usystematyzować te sprawy, nie chcę szyfrować całego dysku. Chyba, że nie ma innej...
  4. dawidk1978

Pomoc Nowy zakup TVS 872 pomoc w konfigu

Dzień dobry Czekam na dostawę w/w. Zamówiłem 3 x 6TB Ultrastar 2 x M2 SSD 512 2 X SSD 1gb Czy dobrze kombinuję. HDD Raid 5 M2 ssd Cache 2xssD Raid 1 System i Qmail (często cofam się do archiwum 30 kont pocztowych). QTS zwykły czy Hero? Dzięki z góry za odpowiedzi,
  5. dawidk1978

Archiwum Konfiguracja TVS-872X i5 16 czy 32? Jak skonfigurować dyski i inne

Dzień dobry Wymieniam TS-453B na powyższy. Qnap działa jako backup dla firmy, backup maili. Qsync. Przyszłościowo może jakaś VM z serwerem SQL. Mam pytanie dotyczące jak skonfigurować dyski, żeby chodził jak najszybciej: Opcja 1: 3 x HDD 6t W raid 5 2x ssd M2 na cache 1xssd Sata na system Opcja...
  6. dawidk1978

ZMIANA TS-453B

Dzień dobry Mam obecnie 4 letni TS-453B z 3 x 4TB w Raid 5. Dodatkowo 512 SSD na aplikacjie. Serwer używany głównie jako archiwum maili (20 kont) i QSYNC (około 6 dostępów z małym ruchem). Szukanie czegokolwiek i praca z tym to istna mordęga przez interfejs QNAP. Chcę zrobić upgrade na...
  7. dawidk1978

Dyskusja UPGRADE O SSD

Dzień Dobry Taki konfig 3 x 4TB RAID 5 WDRed 1x ssd 100 gb jako cache. Zamieniam 1x ssd na 500 gb. QNAP jako serwer multi, kopie systemów firmowych, kopie maili. Dostęp nocny w celu kopii, jakieś filmy, 24 H kopie kont pocztowych, (około 20) Jakie rozwiązanie z tego dysku będzie najbardziej...
  8. dawidk1978

Dyskusja QMAIL 3.0 płatny?

Dzień Dobry Dzisiaj poproszono mnie o aktualizację Qmaila z 2.4 >3.0. Jakie są różnice? Będzie płatny? czy tylko jakieś dodatkowe funkcje? Używam do backupu maili firmowych i ewentualnego przeszukiwania archiwum. Jest jakaś alternatywa dla tego programu? Bo po doświadczeniach z nim uważam, że...
  9. dawidk1978

Archiwum QmailAgent nie synchronizuje poczty

Dzień Dobry Panowie, po aktualizacji QTS do 4.5.1 wystąpił pewien problem z QmailAgent. Po samej aktualizacji obciążenie procesora na poziomie 50 %, brak pamięci. Ledwo mogłem wejść na serwer. Okazało się, że Qsirch zajmuje całe zasoby. Reinstalacja Qsirch, indeksacja od nowa. Serwer śmiga jak...
  10. dawidk1978

Dyskusja Dysk SSD jako systemowy i cache

Dzień dobry Czy można użyć jednego dysku ssd jako systemowego i cache ? Np. dysk 256 gb podzielony na pół, połowa systemowy połowa cache Pozdrawiam Dawid Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1. Build 20191206 Model serwera: QNAP TS-453B
  11. dawidk1978

Archiwum AWARIA TS-453B po sprawdzaniu systemu plików

Dzień Dobry Próbowałem rozszerzyć wolumen ponieważ nie przydzieliłem całego miejsca na dysku. 3 dyski 4TB w Raid5. Operacja zakończona niepowodzeniem. Po komunikacie, że konieczne jest sprawdzenie systemu plików, włączyłem sprawdzanie i zostawiłem na noc. Proces stanął na 37%. Pula niewidoczna...
  12. dawidk1978

Dyskusja ANTYWIRUS SKANY

Dzień Dobry Używam QNAP do archiwizacji kont mailowych w firmie. Włączyłem skany dla katalogu QMaila. Jako, że konta są dosyć duże (10 kont po 5GB) i z załącznikami pierwsze skanowanie trwało około 30 G. Znalazł wirusy, więc sens skanowania jest. Poniżej log. Known viruses: 6600244 Engine...
  13. dawidk1978

Dyskusja TS-453B Antywirus

Dzień Dobry Mam pytanie, czy wyłączyć antywira systemowego jak mam zainstalowane McAffe z licencją?
  14. dawidk1978

Dyskusja TS-453B problem - mocno zwolnił po aktualizacji firmware 4.4.1.1117 build 20191109

Dzień dobry Posiadam takie urządzenie od około roku. Po aktualizacji do w/w firmware mocno zwolnił. Pamięć 8gb, net 600/120 MB. Hybrid wyłączony. Qnap używany wyłącznie do archiwizacji maili i komputerów i jako serwer multimediów w domowym zaciszu. Antywir - avast Malware remower - jest. Nie ma...
  15. dawidk1978

Witam wszystkich forumowiczów

Witam szanownych kolegów. Zaczynam przygodę z QNAP do celów domowych.