1. selekta

Dyskusja Log systemowy gdzie szukać

Witam gdzie mogę po połączeniu przez ssh znaleźć log systemowy chodzi mi o komunikaty systemu i np połączenia ssh, w ubuntu jest /var/log/syslog, jednak tu tego nie widzę ...
  2. selekta

Pomoc TS-253A - dysk SSD czy ma sens?

WItam, chciałbym nieco przyspieszyć swoje urządzenie (TS-253A). Na tą chwile mam 2 dyski hdd po 1TB), zastanawiam się nad zakupem 1TB SSD, więc konfiguracja była by 1SSD +1HDD - czy to ma sens? Chodzi mi o to ile pożyje ten SSD, nie planuje non stop uzupełniać tam danych - głównie odczyt
  3. selekta

Dyskusja oprogramowanie typu DNS Server

Witajcie, poszukuję oprogramowania na qnap typu DNS Server. Chodzi o to, że mam stałe ip jednak operator co jakiś czas zmienia adres. Na szczęście mam mikrotika, który po jego nr seryjnym + końcówka .mikrotik.net działa ok. Nazwa nie jest łatwa do zapamiętania i chciałbym ją skrócić, wyczytałem...
  4. selekta

Dyskusja QNAP TS-253 pro informacja na temat rezystorów

Witajcie, potrzebuje informacji na temat rezystorów dla Qnapa TS-253 PRO, dostałem urządzenie, jednak w sieci nie ma informacji jakie są użyte a te nie mają żadnych oznaczeń, może ktoś pomoże chodzi o L3 i L4 niedaleko portu usb (puste miejsca na 4 pinowe rezystory)
  5. selekta

Dyskusja Jak wyłaczyć phpPgAdmin

Witam posiadam starszą paczkę qpkg w moim qnapie, chciałbym wyłączyć phpPgAdmin permanentnie, usunąłem cały folder z phpPgAdmin jednak po restarcie jest tam znowu - stworzony przez system, czy ktoś zna sposób na wyłączenie tego cuda? baza danych (postgres) oczywiście jest mi potrzebna jednak to...
  6. selekta

Dyskusja Problem z pobraniem danych z bazy (połączenie) postgres 10 i php7

Witam ostatnio zainstalowałem nowszy firmware, wcześniej posiadałem na moim qnapie php w wersji 5.6 i postgres 9.5, teraz jest php w wersji 7 i postgres 10 Cały problem w tym, że przez www nie chce mi połączyć się z bazą i wrzucić dane do tabeli, przez terminal nie ma problemu normalnie z...
  7. selekta

Dyskusja QNAP TS-253A chip identyfikacyjny

Witam, ostatnio przeglądałem sobie bios mojego qnapa, myślałem, że w biosie będą zaszyte informacje o urządzeniu, a jednak nie są... Z czystej ciekawości wg. was w którym chipe jest zaszyty numer seryny urządzenia, informacja o modelu itp ?
  8. selekta

Dyskusja Pozostawienie wolnego miejsca na inny system

Witam, mam w swoim qnapie 2 dyski po 1 TB (RAID1), niestety qnap nawet jak zmniejszyłem mu przestrzeń z tych dysków o połowę nadal posiada je w pełni zarezerwowane (są spartycjonowane po całości czyli 930GB), chciałbym aby około 100GB było wolne, na inny system, ktoś ma pomysł jak to zrobić...
  9. selekta

karta rozszerzeń pcie dla dysku m2

Witam, czy w qnapie wyposażonym w sloty pcie stosuje się tylko oryginalne karty rozszerzeń do dysków m2, których ceny są niebotycznie wyższe od cen innych producentów? Czy ktoś testował inną kartę? (innego producenta)
  10. selekta

Dyskusja Wymiana dysku na mniejszy

Witam, w swoim qnapie mam 2 dyski po 4TB każdy potrzebuję je wymienić na 2 dyski po 2TB tak aby nie stracić danych, których za wiele nie ma... W związku z tym wszedłem w pamięć masowa i migawki->kreator zmiany woluminu data vol1 i zmniejszyłem rozmiar pojemności puli do 1,5TB, trochę pomieliło...
  11. selekta

Dyskusja dodatkowa virtualna karta sieciowa dla servera

Witam, nie za bardzo wiem jak ustawić poprawnie połączenie dla mojej micro infrastruktury domowej. Chciałem dodać w qnapie virtualna kartę sieciowa tak jak robi się to w virtualbox'ie, jednak nie wiem za bardzo jak. Mianowicie router z internetem ma adres 192.168.1.1, qnap ma 192.168.1.9 winodws...
  12. selekta

Dyskusja konsola i ustawienie fabryczne

Witam chciałem się dowiedzieć czy da się poleceniem z konsoli przywrócić qnapa do ustawień fabrycznych, często robię testy i ułatwiło by mi to co nieco :) QNAP TS-253A
  13. selekta

Dyskusja Postgres ustawienie poprawnego czasu

Witam od jakiegoś czasu męczę się z poprawną konfiguracją czasu na qnapie dla postgresa. w posgresql.conf mam ustawione : datastyle =iso,mdy timezone='Europe/Sarajevo' Kiedy w konsoli sql wydam polecenie Select NOW() otrzymuję 2020-03-22 18:53:09.466141+01 i to jest prawidłowe, za to...
  14. selekta

Pomoc Path dla polecenia psql

Witam w jaki sposób w konsoli dodać polecenie psql do ścieżki? za każdym razem przed poleceniem muszę podawać jego ścieżkę /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/PostgreSQL/bin/
  15. selekta

Dyskusja php 5.6 na qnap z nowym firmwarem -downgreade

Witam z ostatnią aktualizacją QNAP'a dostałem również php7... ehhhh tak się składa, że moja aplikacja jest napisana w php5.6 czy jest opcja aby qnap czytał php 5.6? próbowałem dodać plik do folderu z aplikacją .htaccess jednak niestety serwer www wyświetla tylko błąd "500 Internal Server Error"...
  16. selekta

Dyskusja kolorowy MC

Witam instalowałem mc z tego tematu wraz z upiększeniem How-To - QNAP od środka, czyli grzebiemy w linuchu - Jak sobie ułatwić? niestety nadal jest niebieski, po wywołaniu komendy mc oprócz otwarcia Commandera mam komunikat common.c: unimplemented subshell type 1 paczka Entware zamiast optware w...
  17. selekta

Dyskusja Problem z instalacją Virualization station

Cześć, mam problem z virtualization station, mianowicie miałem ją zainstalowaną, ale nie chciała się uruchomić, odinstalowałem próba ponownej instalacji przez paczkę lub app center i błędy. Może ktoś miał podobny problem? Pomimo tego , że mam aktualną paczkę do tej wersji systemu. Update...
  18. selekta

Dyskusja phpPgAdmin

Witam w dniu dzisiejszym natrafiłem na powazny bug i nie wiem jak to za bardzo naprawić... Mianowicie phpPgAdmin loguje się tylko po podaniu loginu nie trzeba wprowadzać hasła, nic nie jest zapamiętane w przeglądarce, próbowałem z kilku komputerów - jest to bardzo dla mnie niepokojące, do...
  19. selekta

Dyskusja Postgres - backup danych

Witam, w jaki sposób najprościej wykonać backup bazy postgres na Qnapie? Czy są jakieś automatyczne narzędzia? Szukałem w necie, ale informacje są znikome a brak też tutoriali (od a do z)... Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0756 Model serwera: QNAP TS-253 PRO
  20. selekta

Dyskusja Połączenie z postgres sql backup bazy danych

Witam, potrzebuje połączyć się zdalnie (przez LAN) do bazy danych postgres. Pliki konfiguracyjne znajdują się w folderze /share/CACHEDEV1_DATA/.POSTGRESQL_DB/ Konfiguracja plików Postgresql.conf oraz pg_hba.conf wygląda następująco: listen_addresses = '*’ host all all...