1. ypl

Dyskusja qnap TS-h886 + RTX 5060 low profile 8GB

Witam, mam ts-h886, czy zadziała w nim RTX 5060? https://www.x-kom.pl/p/1332840-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-5060-oc-low-profile-8gb-gddr7-dlss4.html Mam obecnie geforce 1050ti z 4GB VRAM, ale nie działają mi lokalne LLMy. Czy komuś udało się uruchomić lokalny LLM? Na liście HCL...
  2. ypl

Dyskusja Przeniesienie folderu udostępnionego na inną pulę pamięci

Witam, mam takie pytanie. Mam folder udostępniony dla Container Station (konfiguracja maszyn wskazuje na ten folder) i chciałbym ten folder udostępniony przenieść na inną pulę pamięci bez rekonfiguracji maszyn w container station. Da się coś takiego zrobić? Jeżeli tak to jak?
  3. ypl

Dyskusja Logowanie do QNAP cgi-bin via VPN

Witam społeczność, mam taki problem, że gdy jestem zapięty do VPNa, to nie mogę wejść na GUI QNAPa przez przeglądarkę. VPN mam postawionego na Unifi Dream Machine Pro (całą infrastrukturę w domu mam na unifi), Wireguard, wszystko inne działa, działa również to, że mogę podać login i hasło i...
  4. ypl

Dyskusja SSD Cache nie zapełnia się

Witam mam QNAP ts-h886, pula numer 1 2 x nvme w raid1 jako pula systemowa, pula numer 2 raid5 3 dyski hdd, pula numer 3 raid5 3 dyski hdd, do tego 2 x ssd 2tb w raid 0 jako cache. Jest jeden folder na którym bardzo mi zależy w puli numer 2 aby odczyt był ultra szybki. QNAP działa 24h na dobe...
  5. ypl

Dyskusja Przegrzewanie się qnap ts-h886 (dodatkowe chłodzenie)

Witam, niestety znowu z problemem się pojawiam ;( Doszedłem do wniosku, że qnapem ogarnę wszystkie moje skromne domowe potrzeby, czyli: 1. To co robił wcześniej czyli miejsce do archiwizacji i indeksowania zdjęć i filmów, niecałe 30 terabajtów danych Wyłączam kompa, który służył mi za NVR i na...
  6. ypl

Dyskusja Przeniesienie 3 dysków w raid5 do drugiej takiej samej jednostki QNAP

Proste pytanie, czy mogę wyjąć 3 dyski w raid5 na których jest storage pool, są to duże dyski, mam tam jeden ważny folder ze zdjęciami i filmami i również jest tu system operacyjny. Chciałbym teraz zaorać ten NAS, system postawić na dwóch dyskach NVME w raid1, włożyć te 3 dyski i pytanie czy NAS...
  7. ypl

Dyskusja qumagie i format hevc

Witam, mam trochę plików video w formacie hevc. Mam CAYIN Media Sign w wersji PLUS, kupiłem kartę nvidii gtx 1050, pliki w formacie HEVC mogę odtworzyć bez problemu na videostation. Natomiast w qumagie, zarówno na telefonach jak i na komputerze (na którym bez problemu pliki HEVC odtwarzam z...
  8. ypl

Dyskusja qnap cache nie działa

Skofigurowałem cache, dodałem folder który ma być cacheowany. Intesywnie korzystamy z aplikacji QuMagie, ale cache z jakiegoś powodu jest pusty, nie chce się napełnić. Czy coś jeszcze trzeba zrobić żeby cache był używany?
  9. ypl

Dyskusja Process Failed

Od pewnego czasu mam problem z aplikacją QuMagie. Wszystko działało pięknie, a z niewiadomych przyczyn od jakiegoś czasu, podczas próby robienia review zdjęć, wyskakuje komunikat jak w załączonych plikach. Jak to ugryść?
  10. ypl

NAS do dużej ilości zdjęć i filmów GoPro

Witam Szanowne grono forumowiczów. Noszę się z zamiarem zakupu NAS do domu, nigdy czegoś takiego nie używałem ale do tematu chcę podejść raz, a dobrze. Przez 98% czasu będzie używany jako storage do zdjęć i filmów z GoPro, jest tego historycznie już dużo, a będzie jeszcze więcej. Aktualnie...