1. bpx03

TVS-471 VS TS-453BT3 vs TVS-473, który wybrać?

Witam Serdecznie, Jako iż święta zbliżają się wielkimi krokami a żona ciągle dopytuje się co bym chciał dostać to postawnowiłem że czas na zmianę NAS ze starego 269L. Modele które rzuciły mi się w oko to 471, 453bt3 oraz tvs-473. Nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego błędu przy wyborze...
  2. bpx03

Kawa i papierosy TVS-471-i3

a co myślicie Panowie o TVS-471-i3 na początek jako upgrade wysłużonego 269L? Jak będzie za mało to w tym modelu raczej procesor sie wymieni bez problemu, prawda?
  3. bpx03

Dyskusja Problem z dyskami, wolumentami i raidami

Witam Serdecznie, Próbowałem dodać dysk i coś namieszałem... Chciałem dodać nowy dysk oraz zwiększyć ilość dostępnego miejsca. Dokupiłem dysk i próbowałem go dodać, jednak z tego co widzę stał się on częścią RAID 1 :( Czy można odłączyć go jakoś od tego Raid-a i wykorzystać tak aby dodał mi...
  4. bpx03

Upgrade TS-269L ?

Witam... Załóżmy że istnieje wersja 270 Pro. Warto byłoby wymienić 269l? Przyjmijmy że różnica w sprzęcie jest taka jak pomiedzy 469L a 470 ;) Dzięki edit: Pytanie za duży browar - czy na tej 270 mógłbym się spodziewać ze samba działała by dobrze ;)
  5. bpx03

Przy piwie Nic o sieciach - Programiści :)

Witam, wiem że temat jak tematyke tego forum troche odległy, ale przecież nie ma lepszego forum w internecie niż to :) Po 5 latach wracam z UK na ojczyznę i zastanawiam się czego się tu można tak naprawdę spodziewać... Posiadam 2 lata profesjonalnego doświadczenia zawodowego w środowisku .NET...
  6. bpx03

Dyskusja HD_STATION Zniknął po instalacji firmware 4.1

Witam, Próbując wszystkich możliwości rozwiązania problemu z sambą i jej wydajnościa, postanowiłem uaktualnić firmware do najnowszej bety. Aby wszystko było dobrze, doinstalowalem HD_STATION z pierwszego przypiętego linka na stronie. Po tym zabiegu niestety nawet śladu nie ma po HD_STATION w...
  7. bpx03

Dyskusja Problem z smbd, uzyciem procka i spadkiem wydajności

Witam. Mam problemz 269L i firmware 4.1. Od czasu do czasu (przewaznie) gdy probuje cos kopiowac z nas na komputer osiagam predkosc okolo 6MB/s :/ Podczas wystepowania problemu proces smbd zuzywa 100% cpu i pluje w dmesg jakimis errorami ktore zalaczam ponizej. Dyski niby sa kompatybilne i nie...
  8. bpx03

Dyskusja rtorrent po przeniesieniu plików zaczyna ściagać ponownie..

Hello, Gdy już sobie myślałem że nic dziwnego mnie spotkać nie może (bo przecież już dość nerwów Silasowi zjadłem) postanowiłem oddać sie przyjemności pobierania torentów. Tym razem postanowiłem ze będę starał się utrzymywać porządek w katalogu download i stworzę katalogi dla filmów, rzeczy do...
  9. bpx03

Dyskusja rtorrent zapisuje pliki do /dev/ram0

Już myślałem że wszystko bedzie z rtorrentem wporządku więc czas przyszedł wypróbować i ... Po kilku sekundach sciągania dostałem w UI komunikat "File Manager Ignited" (Pokazuje ze pobral 140MB) i torrent stoi ;( df -h dal mi taki output: [/share/Download/rtorrent/complete] # df -h Filesystem...
  10. bpx03

Dyskusja Instalacja rtorrent++ zatrzymuje się przy 45%

Cześć, Zrobiłem ostatnio totalny reset mojego NAS-a bo często wariował. Na świeżym firmware 4.0.3 postanowiłem zainstalować rtorrent++, bo nie ukrywam że jest to najlepszy program do torków jaki istnieje. Próbowałem trzy razy startować instalacje od nowa, niestety zatrzymuje sie przy 45% i ani...
  11. bpx03

Witam :)

Cześć Wszystkim, Jako iż jestem nowy, wypadało by sie przywitać ze wszystkimi oraz podziękować wszystkim za prace która wkładacie w to aby użytkownikom systemów Qnap żyło się jeszcze lepiej! Dziękuję i pozdrawiam, bpx03