-
Pomoc Qnap traci połączenie z siecią LAN
Witam Mam trochę dziwny problem z moim TS-251+. Od kilku dni traci on widoczność w sieci lokalnej. Nie można wtedy połączyć się w żaden sposób, przez Web UI, SSH, FTP, Qfile, nie działa też plex. Jedynym sposobem połączenia się jest ręczne wyłączenie i ponowne włączenie przyciskiem power. Działa...- jasperus
- Temat
- działa może problem ts-251
- Odpowiedzi: 5
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Duża rozbieżność zużycia RAMu między QVR Pro a Monitorem Zasobów w QTS.
Witam Po wymianie kości RAM z 4 na 16Gb QVR Pro Client pokazuje inne wartości niz Resource Monitor QTS. QVR Pro Client Resource Monitor Wie może ktoś czym jest to spowodowane? Nie dość, że pokazuje aktualne zużycie 5Gb to jeszcze z całkowitych 8Gb. Też macie błędne wartości? Czy...- jasperus
- Temat
- color qts qvr qvr pro resource monitor
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Monitoring NVR: QVR Pro, QVR Elite, Surveillance
-
Dyskusja Jak sprawdzić rodzaj RAM
Cześć! Chciałbym dołożyć/wymienić RAM w swoim Qnapie. Czy da się sprawdzić bez rozkręcania go jaki RAM jest w tej chwili zainstalowany celem dokupienia drugiej takiej samej kośći? Szukałem w Hardware Information ale tam tylko: A pasuje chyba wiedzieć jakie taktowanie itd. Model serwera...- jasperus
- Temat
- ts-251
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Kompatybilność dysków i urządzeń peryferyjnych
-
Heja!
No więc po prawie 6 latach podpatrywania forum zdecydowałem się przywitać :D- jasperus
- Temat
- Odpowiedzi: 3
- Forum: Witaj nieznajomy!
-
Dyskusja Czy do Qnapa można na stałe podpiąć wiatrak USB?
Witam Potrzebuje w cichy sposób nieco schłodzić moją szafkę rackową. Czy mozna do TS-251+ podpiąć na stałe wiatrak USB? Dokładnie taki wentylatorek: https://www.highflow.nl/aircooling/fans/ventilatoren/120mm/noctua-nf-a12x25-5v-usb-120mm-fan.html Model serwera: QNAP TS-251+- jasperus
- Temat
- color ts-251 wiatrak
- Odpowiedzi: 4
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Do którego switcha podłączyć QNAPa w tym przypadku?
Witam Jeśli to zły dział to poproszę o przeniesienie. Zastanawiam się jak optymalnie podłączyć Qnapa TS-251+. Rozbudowuje swoją sieć domową o kamerki IP i NAS będzie służył jako rejestrator przy użyciu QVR PRO. Poniżej przedstawiam ilustrację co i jak: W tej chwili NAS podłączony jest do...- jasperus
- Temat
- color poe switcha ts-251
- Odpowiedzi: 4
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
Archiwum Wymiana serwera przy zachowaniu starych dysków
Witam Po nieszczęsnej burzy bede wymieniał Qnapa ts-221 na nowego ts-251+ i chcialbym uzyc starych dysków z danymi. Czy wystarczy, ze włoze do nowego serwera dyski czy bedzie trzeba cos specjalnie konfigurować zeby odczytywać zapisane dane? Moze jest jakis tutorial w razie czego? Pozdrawiam...- jasperus
- Temat
- color nowego serwera
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Dyskusja Zgubiłem mojego Qnapa
Witam Sytuacja przedstawia się następująco. Wczoraj wieczorkiem ogladałem sobie filmy po kablu streamując z qapa. Onap jest podlłączony skrętką do routera tp-link. Do routera podląłczony jest tez switch a do switcha podlączony jest odtwarzacz sieciowy, PC, playstation. Wszystko po kablach...- jasperus
- Temat
- color kablu networking qnapa router
- Odpowiedzi: 5
-
Dyskusja Bezpieczny transfer plikow do qnapa
Witam Chcialem zapytac w jaki sposob przesylacie pliki na qnapa. O ile filmy czy muzyke przesylam FTP, to wazne dokumenty chcialbym przesylac szyfrowane. SFTP dziala tylko z adminem z tego co widze a ja chcialbym to robic z poziomu zwyklego usera. Macie jakies pomysly?- jasperus
- Temat
- serwer multimediów
- Odpowiedzi: 7
- Forum: Serwery multimediów (Plex, Jellyfin, Emby, DLNA)
-
Dyskusja Proba wlamania przez SSH
Witam Od 29 listopada jakis wirażka usiluje sie zalogowac do mojego qnapa przez SSH. Mial juz kilka tysiecy prob logowania, wszystkie nieudane. Wylaczylem dostęp SSH i na tym sie zakonczyly ataki. Chociaz nie uzywam SSH to chcialbym miec mozliwosc zalogowania w razie czego w sieci lokalnej. Więc...- jasperus
- Temat
- ssh
- Odpowiedzi: 8
-
Pomoc Current pending sector - Warning
Witam Po zalogowaniu na serwer dzisiaj wyswietlil mi sie komunikat o bledzie. Mam się martwic? Wyslac dysk na gwarancję? Jest to WD RED.- jasperus
- Temat
- pule i woluminy
- Odpowiedzi: 18
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Nie mozna sie polaczyc z qnapem z internetu
Witam Dzisiaj zauwazylem, ze nie mogą wejsc na swoj serwer z zewnątrz. W zakladce myqnapcloud znalazem cos takiego. Prosilbym o jakies wskazówki jak temu zaradzic i czy to jest wina jakiegos portu. Prosze o jakies proste wytlumaczenie, nie jestem zbyt zaawansowany.- jasperus
- Temat
- udostepnianie plików
- Odpowiedzi: 8
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja Zbyt wolne przesylanie plikow do Qnap TS-221
Witam Nie jestem pewien czy to wlasciwy dział wiec wybaczcie. Qnap ts-221 + 2x3TB WD Red polączony kablem cat 6e z routerem Netgear N600 Gigabit. Z drugiej strony laptop Toshiba satellite pro l850 z Ubuntu 12.04, rowniez polaczony z routerem kablem cat 6e. Kopiowanie na qnapa ok 20MB/s przez...- jasperus
- Temat
- ts-221
- Odpowiedzi: 17
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD