-
Sprzedam QNAP TS-470 Pro i7-3770 16GB + QM2 = 10GbE + 2x500GB SSD Crucial
Sprzedam rozbudowany i w pełni sprawny serwer NAS QNAP TS-470 Pro w bardzo mocnej konfiguracji, znacznie lepszej niż fabryczna. To nie jest “zwykły stary QNAP”, tylko sensownie doposażony zestaw pod backup, archiwum danych, multimedia, monitoring, homelab, Docker, 10GbE i szybki cache SSD...- whitemax
- Temat
- 16gb ram 1x10gbe 2x1gbe 2x512gb ssd 8tgb hdd intel i7 ts-470 pro
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Giełda: Sprzedam / Kupię (Używane i Nowe)
-
Archiwum LINUX STATION, Ubuntu 18.04, brak dzwięku po aktualizacji Qnap
Cześć, po ostaniej aktualizacji systemu, w linux station 18.04 straciłem dzwięk. Mam tylko dzwięk w KODI. Tam po wyświetleniu urządzeń odtwarzających do wyboru: HDA Intel PCH, HDMI HDA Intel PCH, HDMI 1 (kiedyś tutaj też odtwarzało dzwięk, tylko nie passthru) HDA Intel PCH, ONK AV Receiver on...- whitemax
- Temat
- brak linux qnap ubuntu
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Dyskusja Prędkość łącza poprzez OpenVPN czy inne VPNy
Temat niezależny od wersji oprogramowania. Czy orientuje się ktoś, dlaczego prędkość po połączeniu przez VPN siada 4 ktotnie, albo lepiej. Mam w robocie łącze 1000/300 i maksymalna prędkość wychodzi do 2MB/s. U mnie w domu na qnapie podobnie (łącze 600/60), to samo w drugiej robocie. Próbowałem...- whitemax
- Temat
- openvpn prędkość vpn
- Odpowiedzi: 3
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
Dyskusja Karta QM2-2S10G1TB i temperatury dysków.
Hej Po wielu perturbacjach udało mi się dostać odpowiedni model karty QM2-2S10G1TB do mojego serwera i działa. Zamontowałem dwa dyski M.2 SSD Crucial z serii MX500 500 GB i zapuściłem na jednym SSD over-provisioning test. System zaczął mnie ostrzegać o wysokiej temperaturze jednego z dysków...- whitemax
- Temat
- color może qm2 qm2-2s10g1tb ssd temperatury wentylator / chłodzenie
- Odpowiedzi: 16
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Entware zabiło mi system?
Czołem, Był spokój i zacząłem mieszać w systemie :) Zainstalowałem sobie takie cuś z tutoriala z zagramanicznego forum: Commandline utilities for 4.3.3 - QNAP NAS Community Forum Entware-3x_0.99std.qpkg i niestety chyba zabiłem delikatnie system. NAS nie wstaje całkiem. Nie odpowiada na pingi...- whitemax
- Temat
- działa entware forum optware / ipkg tylko
- Odpowiedzi: 15
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
Dyskusja Zmiana adresów IP z kart sieciowych których fizycznie już nie ma w systemie.
Cześć, wymieniłem dodatkową kartę sieciową z 2 x 1GBe na 1 x 10Gbe. Przed wyjęciem starej karty zapomniałem "zdjąć" z niej przypisane adresy IP. System gdzieś przechowuje te dane i nie mogę ich zmienić i tym samym przypisać tych adresów do innego kontrolera. Sprawdzałem w...- whitemax
- Temat
- color konfiguracja systemu
- Odpowiedzi: 7
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Problem po zaktualizowaniu systemu do 4.2.2
Hej Ekipa, po zaktualizowaniu do nowej wersji system dostał czkawki. Lokalnie chyba wszystko działa w miarę OK, ale zdalnie raz się mogę zalogować, raz nie. Czasem w ogóle mam: Screenshot albo niby się loguje i tak mu zostaje... Screenshot Czasem jak kilka razy odświeżę stronę to uda się...- whitemax
- Temat
- 4.2.2 aktualizacja konfiguracja systemu problem
- Odpowiedzi: 7
-
Archiwum OpenVPN problemy z dostępem do serwerów wirtualnych
Wyniknął kolejny problem, ale powoli do przodu ;-) Mam teraz 2 interfejsy w QNAPIE: 192.168.0.254 ten jest dostepny z netu i 192.168.0.5 Na tym drugim mam virtual swicha na którym pracuje virtualstation Screenshot I teraz jeśli skonfiguruje OpenVPN na pierwszym interfejsie, to nie mam dostępu...- whitemax
- Temat
- openvpn virtualstation
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Projektor EPSON TW-450
Projektor mam jakieś 4 lata. Używam przeważnie do oglądania filmów. W tej chwili przechodzone ma 2223 godziny w Eco mode, czyli nie był zbyt mocno eksploatowany. Żywotnośc lampy to zdaje się 4000 godzin. Nowa lampa około 400 zł Tutaj można pocztać opis z Chipa Epson EH-TW450 zapraszam do... -
Dyskusja Problem z dostępem do internetu Win 10 pro.
Zainstalowałem Win 10 na wirtualce. Mam dostęp do sieci, ale już nie do internetu. Nie wiem jak to poprawnie ustawić. Screenshot Screenshot Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20160601 Model serwera: QNAP TS-470- whitemax
- Temat
- internet problem ts-470 virtualstation win10
- Odpowiedzi: 13
- Forum: Wirtualizacja: Virtualization Station i zewn.
-
Dyskusja Migracja z raid5 - 4 x 1TB do raid5 - 3 x 3TB.
Hello Everyone! ;-) Mam takie proste pytanie, dotyczące tego co myślę (a nie zdarza się to zbyt często ;-) Kupiłem 3 dyski po 3TB. Teraz w Qnapie mam raid5 - 4 x 1TB. Chciał bym przejść na raid5 - 3 x 3TB. Czy wystarczy jak wymienię na spokojnie 3 dyski i później jakoś zmigruję ten raid na 3...- whitemax
- Temat
- raid raid5
- Odpowiedzi: 25
-
Dyskusja QNAP ts-470 - dołożenie kontolera SATA i dodatkowego dysku
Hej panowie, posiadam nowy/używany QNAP ts-470. Chciał bym dołożyć do niego 5 dysk. I tutaj pytanie czy się da. Opcja jest taka, że wyrzucam dodatkową kartę sieciową, wkładam jakiś kontroler SATA (niekoniecznie kontroler SAS za 1600 zł ;-) i dokładam sobie 5 dysk SSD na system i cache. Czy ktoś...- whitemax
- Temat
- rozbudowa sata ts-470
- Odpowiedzi: 4
- Forum: Serwisowanie elektroniki i modyfikacje sprzętowe
-
Dyskusja QTS 4.1.1 brak interfrejsu graficznego an wyjściu HDMI
Po Upgrade do 4.1.1 mam terminal window login na starcie zamiast desctopu. Startx nie działa ;-) Nie wiem co z tym fantem zrobić. Przeszukałem już internety. HD_station niby działa. (U)- whitemax
- Temat
- qts
- Odpowiedzi: 6
- Forum: HD Station, Kodi i wyjście HDMI
-
Dyskusja Brak drukarki w sieci po update do firmware 4.1.1
Hejka. upgradowałem serwer już jakiś czas temu, ale teraz zachciało mi się drukować. Puszczam wydruk, a tu brak komunikacji z drukarką. Drukarka hp laser jest 1200. Działała wcześniej bez problemu. Wywaliłem ją zatem z systemu OS X 9.5 i chciałem zainstalować jeszcze raz, ale w bonjour brak...- whitemax
- Temat
- udostepnianie plików
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja jak rozumieć wyniki z blkdevMonitor.sh
Hej, i mam tu teraz 100 takich recordów typu: <4>[169134.274110] md9_raid1(293): WRITE block 531040 on sdd (8 sectors) <4>[169134.274429] md9_raid1(293): WRITE block 49208 on sdd (8 sectors) <4>[169134.275408] md9_raid1(293): WRITE block 213096 on sdd (8 sectors) <4>[169134.275455]...- whitemax
- Temat
- zarządzanie dyskami
- Odpowiedzi: 6
- Forum: Zarządzanie dyskami, SSD i HDD Spin Down
-
Dyskusja Wyjście dźwieku 5.1 do głośników Logitech w QNAP TS-469L
Hej, jak w temacie. Mam głośniki logitecha 5.1 oczywiście bez wejścia hdmi. Jak najlepiej wyciągnąć dźwięk z qnapa. Dokupić kartę dźwiękową USB, czy jakieś inne ustrojstwo od hdmi ;-) pozdrówki- whitemax
- Temat
- ts-469l
- Odpowiedzi: 26
- Forum: HD Station, Kodi i wyjście HDMI
-
Dyskusja Networking interfaces
Mam pytanie, w /etc/network/interfaces jest pusto. gdzie ten Qnap trzyma konfigurację sieci. Chciał bym sobie tylko podejrzeć...- whitemax
- Temat
- modding
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Oh'Linux? Software hacking i QNAP modding
-
Dyskusja Netatalk na VirtualBox, natywnym Debianie, lub...
Próbował to już ktoś, coś. Zastanawiam się, czy może na virtualu odpalić sobie serwer Ubuntu, bo lubię, czy instalować natywnego debiana @Silas Mariusz ;-) nie wiem jak będzie np z wydajnością :-)- whitemax
- Temat
- udostepnianie plików
- Odpowiedzi: 39
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja Uwaliłem RAID5
Czołem. kupiłem nowego NASa 469l, przełożyłem dyski z 420. Wrzuciłem nowego flasha i poszło. Ale ponieważ 4 dysk miał coś nie tak ze smart, więc go wyjąłem i włożyłem nowkę. W tym momencie coś poszło nie tak. Raid nie zdążył się pewnie przebudować. Uwalony i wymieniony został dysk 4. Teraz...- whitemax
- Temat
- raid
- Odpowiedzi: 36
-
Dyskusja Zwrot urządzenia do sklepu i odtworzenie środowiska po zakupie nowego NASa
Marudziłem, marudziłem i zdecydowałem że dopłacę i wymienię ts-420 na ts-469l. Trochę mocniejszy sprzęt i ma wyjście hdmi, co też mnie trochę pociąga ze względu na możliwości. Ale do rzeczy. Muszę oddać nieużywany sprzęt. Czyli jak to zrobić żeby było dobrze. Chciał bym zbackupować konfigurację...- whitemax
- Temat
- ts-420 ts-469l
- Odpowiedzi: 1