-
Dyskusja Jak sprawdzić co zużywa przepustowość internetu
Cześć Zauważyłem, że mój NAS wysyca całkowicie upload internetu. Jak sprawdzić, który proces za to odpowiada?- badziewiak
- Temat
- networking
- Odpowiedzi: 15
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
Dyskusja Wymiana dysku systemowego - nie odnajduje wolumenów
Witam Wymieniłem dysk systemowy SSD. Przed całą procedurą zamknąłem system, powyciągałem dyski z danymi (nie całkowicie, ale po kilka cm, na pewno dalej, niż długość złącza krawędziowego dysków). Zainicjowałem system na nowym dysku. Przywróciłem ustawienia z kopii zapasowej. Próbuję odzyskać...- badziewiak
- Temat
- wymiana wymiana dysku
- Odpowiedzi: 21
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Komunikacja Qnap z UPS przez LAN
Dzień dobry Czy jest możliwe podłączenie UPS przez USB do routera jako urządzenia, które monitoruje jego stan, a następnie przekazanie sygnału o zaniku zasilania do NAS przez LAN?- badziewiak
- Temat
- lan qnap ups
- Odpowiedzi: 10
-
Przy piwie Router do sieci domowej
Witam Coraz bardziej chodzi mi po głowie, żeby do swojej sieci domowej dodać takie ustrojstwo w charakterze routera (poniżej). Jego przewidywane zadania: 1. Zarządzanie ruchem sieciowym. 2. Serwery OpenVPN i Wireguard. 3. Będzie pracował pod kontrolą Gargoyle który bazuje na OpenWRT. Szyfrowanie...- badziewiak
- Temat
- openvpn router takie vpn wi-fi
- Odpowiedzi: 12
-
Dyskusja QuFirewall za dużo blokuje
Witam Chciałbym aby firewall przepuszczał mi tylko określone sieci. Jedna to 162.168.1.1-... druga to 10.8.99.1-.... Mam takie ustawienia: Nie przepuszcza mi z adresu 10.8.99.7 (Qmanager z telefonu przez openvpn - klient na telefonie i serwer zainstalowany na routerze). Jakieś pomysły?- badziewiak
- Temat
- qufirewall
- Odpowiedzi: 2
-
Dyskusja wymiana dysków w RAID 5
Cześć Mam kilka głupich pytań: 1. Jeśli mam teraz RAID5 3x4TB i będę chciał wymienić je kolejno na większe, to czy po wymianie wszystkich dysków nastąpi dopasowanie rozmiaru macierzy do pełnej pojemności dysków? 2. W TVS871 to raczej nie ma RAID sprzętowego, tylko programowy? A może FakeRAID?- badziewiak
- Temat
- raid raid 5 wymiana wymiana dysków wymiana dysku
- Odpowiedzi: 1
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Archiwum Hybrid backup sync HBS3 zapycha transfer gdy brak miejsca w chmurze
Witam HBS3 zasadniczo działa fajnie. Zauważyłem jednak, że gdy w chmurze (onedrive) brakuje miejsca, to usilnie próbuje wpychać dane na siłę zapychając praktycznie cały transfer upload (1-2MB/s). Po zwolnieniu miejsca sytuacja wraca do normy. Mam najnowszą wersję HBS (zaktualizowałem, bo na...- badziewiak
- Temat
- backup brak brak miejsca hbs3 hybrid backup transfer
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Pomoc Problem z qsync na jednym komputerze
Witam Mam dziwny problem: Po zaktualizowaniu firmware routera (może to tylko zbieg okoliczności) z zachowaniem konfiguracji, mam problem z virtualką, a dokładniej z połączeniem przez qsync. Na komputerze w domu i pracy łączy się bez problemów, nawet na tym samym koncie. Objawy: Po wejściu w...- badziewiak
- Temat
- problem qsync
- Odpowiedzi: 1
-
Dyskusja Udział sieciowy niewidoczny w file station
Witam Mam problem z file station. Jest sobie jeden z kilku zaszyfrowanych udziałów sieciowych. Na jednym z nich mam uruchomioną wirtualną maszynę, więc mam pewność, że pliki są dostępne R/W. To samo widać w zarządzaniu udziałami sieciowymi: Tymczasem ani w file station ani w okienku wyboru...- badziewiak
- Temat
- file station sieciowy station udział sieciowy
- Odpowiedzi: 3
-
Przy piwie Sterowanie bramami z dwóch stanowisk
Witam W mojej praktyce zawodowej spotkałem się z pewnym mini wyzwaniem: Na terenie budowanego zakładu trzeba sterować siedmioma bramami. Cóż w tym trudnego? No przecież nic no nie? Nie bardzo. Centralki sterowania bramami znanych producentów mają ograniczenia w długości okablowania między...- badziewiak
- Temat
- forum sterowanie trzeba
- Odpowiedzi: 4
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Archiwum Qsync klient ustawienia portów
Witam Czy jest taka możliwość, aby ustawić w kliencie qsync port ssl? Po przestawieniu portu web ssl na inny klient nie łączy się przez ssl (LAN). Muszę dopiero odhaczyć w NAS wymuszanie połączeń przez ssl. Klient qsync zdaje się nie widzieć innego portu niż 443 (dla ssl).- badziewiak
- Temat
- qsync
-
Dyskusja Import virtualki *.vmx
Witam Zaimportowałem działającą virtualkę utworzoną w vmware player (*.vmx), bez guest tools, więc nie jest zaśmiecona jakimś syfem. Virtualization station poprawnie zaimportował ją do zaszyfrowanego udziału sieciowego. Tylko jest problem - virtualization station nie jest w stanie uruchomić jej...- badziewiak
- Temat
- problem virtual machines virtualization station
- Forum: Wirtualizacja: Virtualization Station i zewn.
-
Archiwum Dostęp do qsync
Witam Jestem po całkowitej reinstalacji windowsa i QTS. Nie wiem czy coś skopałem lub przegapiłem, ale mam problem z klientem qsync. Z poziomu sprzętowego PC podłączonego bezpośrednio do routera, jestem w stanie podłączyć klienta qsync do NASa. Z poziomu sprzętowego PC w pracy, który jest...- badziewiak
- Temat
- dostęp qsync
-
Dyskusja Odzyskanie zaszyfrowanego udziału
Witam Odłączyłem bezpiecznie woluminy w dwóch RAID5. Na każdym z nich miałem zaszyfrowane udziały. Po odłączeniu woluminów wyciągnąłem dyski z danymi i pozostawiłem tylko systemowy SSD. Zainicjowałem ponownie NAS, bo reset ustawień nie rozwiązywał problemu. Po zainicjowaniu NASa odzyskałem...- badziewiak
- Temat
- backup tylko zaszyfrowane
-
Pomoc Nie mogę połączyć się z NAS
Witam Coś dziwnego stało się z moim NAS. Mam ostatni stabilny firmware. Wczoraj jeszcze działało. Dziś wybudziłem nasa przez WOL. Wybudził się, ale nie jestem w stanie wejść na niego. Router pokazuje tylko podłączone nieznane urządzenie (nieznany MAC) i PC z którego piszę. Skoro WOL zadziałało...- badziewiak
- Temat
- dyski mogę nas połączyć wake on lan
- Odpowiedzi: 5
-
Dyskusja Zdalne połączenie po sambie z poziomu file station
Witam Najpierw pokażę, że połączenie ze zdalnym ftp jest możliwe z poziomu file station: No i jest super: A teraz robię to samo na sambie: I co? Ano to: Z poziomu windowsa jest widoczny, a NAS jest w tej samej sieci: Macie jakieś propozycje?- badziewiak
- Temat
- file station zdalne połączenie
- Odpowiedzi: 7
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja Jak działa migawka w maszynach wirtualnych
Witam Zastanawiam się co wybrać: Backup maszyny wirtualnej czy migawkę? Backup polega na skopiowaniu wszystkich plików niezbędnych do przywrócenia wirtualki. Trwa to chwilę, bo przewala się po kilkadziesiąt GB. Migawka z kolei wykonuje się kilka sekund i zastanawiam się, na ile jest użyteczna...- badziewiak
- Temat
- backup kopii maszyny migawka migawki
- Odpowiedzi: 20
-
Dyskusja Kopia zapasowa OneDrive->NAS
Witam Co polecacie do cyklicznego kopiowania OneDrive na NAS, ale tylko w jedną stronę? Chodzi o to, że jeśli coś wywalę z OneDrive, to ma pozostać na NAS.- badziewiak
- Temat
- cloud backup kopia kopia zapasowa zapasowa
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
Dyskusja Dlaczego RAIDy się synchronizują podczas sprawdzania dysków
Witam Zgodnie z harmonogramem QTS zaczął sprawdzać mi dyski. Ku mojemu zdziewieniu odpalił synchronizację macierzy. Czyżby podłapał jakieś błędy w systemie plików? Typ Data Czas Użytkownicy Źródło IP Nazwa komputera Zawartość Informacja 2017/06/11 14:42:25 System...- badziewiak
- Temat
- app center complete informacja localhost raid ssd storage system virtual machines virtualization station
-
Dyskusja Backup virtualek
Witam Próbuję zapisać kopię virtualek, ale chyba coć jest nie tak, bo nie mogę zaznaczyć żadnej z nich na liście: Jakieś pomysły?- badziewiak
- Temat
- backup kopie kopii maszyny zapasowych