1. badziewiak

Dyskusja Jak sprawdzić co zużywa przepustowość internetu

Cześć Zauważyłem, że mój NAS wysyca całkowicie upload internetu. Jak sprawdzić, który proces za to odpowiada?
  2. badziewiak

Dyskusja Wymiana dysku systemowego - nie odnajduje wolumenów

Witam Wymieniłem dysk systemowy SSD. Przed całą procedurą zamknąłem system, powyciągałem dyski z danymi (nie całkowicie, ale po kilka cm, na pewno dalej, niż długość złącza krawędziowego dysków). Zainicjowałem system na nowym dysku. Przywróciłem ustawienia z kopii zapasowej. Próbuję odzyskać...
  3. badziewiak

Dyskusja Komunikacja Qnap z UPS przez LAN

Dzień dobry Czy jest możliwe podłączenie UPS przez USB do routera jako urządzenia, które monitoruje jego stan, a następnie przekazanie sygnału o zaniku zasilania do NAS przez LAN?
  4. badziewiak

Przy piwie Router do sieci domowej

Witam Coraz bardziej chodzi mi po głowie, żeby do swojej sieci domowej dodać takie ustrojstwo w charakterze routera (poniżej). Jego przewidywane zadania: 1. Zarządzanie ruchem sieciowym. 2. Serwery OpenVPN i Wireguard. 3. Będzie pracował pod kontrolą Gargoyle który bazuje na OpenWRT. Szyfrowanie...
  5. badziewiak

Dyskusja QuFirewall za dużo blokuje

Witam Chciałbym aby firewall przepuszczał mi tylko określone sieci. Jedna to 162.168.1.1-... druga to 10.8.99.1-.... Mam takie ustawienia: Nie przepuszcza mi z adresu 10.8.99.7 (Qmanager z telefonu przez openvpn - klient na telefonie i serwer zainstalowany na routerze). Jakieś pomysły?
  6. badziewiak

Dyskusja wymiana dysków w RAID 5

Cześć Mam kilka głupich pytań: 1. Jeśli mam teraz RAID5 3x4TB i będę chciał wymienić je kolejno na większe, to czy po wymianie wszystkich dysków nastąpi dopasowanie rozmiaru macierzy do pełnej pojemności dysków? 2. W TVS871 to raczej nie ma RAID sprzętowego, tylko programowy? A może FakeRAID?
  7. badziewiak

Archiwum Hybrid backup sync HBS3 zapycha transfer gdy brak miejsca w chmurze

Witam HBS3 zasadniczo działa fajnie. Zauważyłem jednak, że gdy w chmurze (onedrive) brakuje miejsca, to usilnie próbuje wpychać dane na siłę zapychając praktycznie cały transfer upload (1-2MB/s). Po zwolnieniu miejsca sytuacja wraca do normy. Mam najnowszą wersję HBS (zaktualizowałem, bo na...
  8. badziewiak

Pomoc Problem z qsync na jednym komputerze

Witam Mam dziwny problem: Po zaktualizowaniu firmware routera (może to tylko zbieg okoliczności) z zachowaniem konfiguracji, mam problem z virtualką, a dokładniej z połączeniem przez qsync. Na komputerze w domu i pracy łączy się bez problemów, nawet na tym samym koncie. Objawy: Po wejściu w...
  9. badziewiak

Dyskusja Udział sieciowy niewidoczny w file station

Witam Mam problem z file station. Jest sobie jeden z kilku zaszyfrowanych udziałów sieciowych. Na jednym z nich mam uruchomioną wirtualną maszynę, więc mam pewność, że pliki są dostępne R/W. To samo widać w zarządzaniu udziałami sieciowymi: Tymczasem ani w file station ani w okienku wyboru...
  10. badziewiak

Przy piwie Sterowanie bramami z dwóch stanowisk

Witam W mojej praktyce zawodowej spotkałem się z pewnym mini wyzwaniem: Na terenie budowanego zakładu trzeba sterować siedmioma bramami. Cóż w tym trudnego? No przecież nic no nie? Nie bardzo. Centralki sterowania bramami znanych producentów mają ograniczenia w długości okablowania między...
  11. badziewiak

Archiwum Qsync klient ustawienia portów

Witam Czy jest taka możliwość, aby ustawić w kliencie qsync port ssl? Po przestawieniu portu web ssl na inny klient nie łączy się przez ssl (LAN). Muszę dopiero odhaczyć w NAS wymuszanie połączeń przez ssl. Klient qsync zdaje się nie widzieć innego portu niż 443 (dla ssl).
  12. badziewiak

Dyskusja Import virtualki *.vmx

Witam Zaimportowałem działającą virtualkę utworzoną w vmware player (*.vmx), bez guest tools, więc nie jest zaśmiecona jakimś syfem. Virtualization station poprawnie zaimportował ją do zaszyfrowanego udziału sieciowego. Tylko jest problem - virtualization station nie jest w stanie uruchomić jej...
  13. badziewiak

Archiwum Dostęp do qsync

Witam Jestem po całkowitej reinstalacji windowsa i QTS. Nie wiem czy coś skopałem lub przegapiłem, ale mam problem z klientem qsync. Z poziomu sprzętowego PC podłączonego bezpośrednio do routera, jestem w stanie podłączyć klienta qsync do NASa. Z poziomu sprzętowego PC w pracy, który jest...
  14. badziewiak

Dyskusja Odzyskanie zaszyfrowanego udziału

Witam Odłączyłem bezpiecznie woluminy w dwóch RAID5. Na każdym z nich miałem zaszyfrowane udziały. Po odłączeniu woluminów wyciągnąłem dyski z danymi i pozostawiłem tylko systemowy SSD. Zainicjowałem ponownie NAS, bo reset ustawień nie rozwiązywał problemu. Po zainicjowaniu NASa odzyskałem...
  15. badziewiak

Pomoc Nie mogę połączyć się z NAS

Witam Coś dziwnego stało się z moim NAS. Mam ostatni stabilny firmware. Wczoraj jeszcze działało. Dziś wybudziłem nasa przez WOL. Wybudził się, ale nie jestem w stanie wejść na niego. Router pokazuje tylko podłączone nieznane urządzenie (nieznany MAC) i PC z którego piszę. Skoro WOL zadziałało...
  16. badziewiak

Dyskusja Zdalne połączenie po sambie z poziomu file station

Witam Najpierw pokażę, że połączenie ze zdalnym ftp jest możliwe z poziomu file station: No i jest super: A teraz robię to samo na sambie: I co? Ano to: Z poziomu windowsa jest widoczny, a NAS jest w tej samej sieci: Macie jakieś propozycje?
  17. badziewiak

Dyskusja Jak działa migawka w maszynach wirtualnych

Witam Zastanawiam się co wybrać: Backup maszyny wirtualnej czy migawkę? Backup polega na skopiowaniu wszystkich plików niezbędnych do przywrócenia wirtualki. Trwa to chwilę, bo przewala się po kilkadziesiąt GB. Migawka z kolei wykonuje się kilka sekund i zastanawiam się, na ile jest użyteczna...
  18. badziewiak

Dyskusja Kopia zapasowa OneDrive->NAS

Witam Co polecacie do cyklicznego kopiowania OneDrive na NAS, ale tylko w jedną stronę? Chodzi o to, że jeśli coś wywalę z OneDrive, to ma pozostać na NAS.
  19. badziewiak

Dyskusja Dlaczego RAIDy się synchronizują podczas sprawdzania dysków

Witam Zgodnie z harmonogramem QTS zaczął sprawdzać mi dyski. Ku mojemu zdziewieniu odpalił synchronizację macierzy. Czyżby podłapał jakieś błędy w systemie plików? Typ Data Czas Użytkownicy Źródło IP Nazwa komputera Zawartość Informacja 2017/06/11 14:42:25 System...
  20. badziewiak

Dyskusja Backup virtualek

Witam Próbuję zapisać kopię virtualek, ale chyba coć jest nie tak, bo nie mogę zaznaczyć żadnej z nich na liście: Jakieś pomysły?