1. WRaq

Witam

Ten post jest tylko po to by pozbyć się ramki z ukończoną konfiguracją profilu. Niestety wymagania systemowe :(
  2. WRaq

Pomoc Uszkodzone Porty LAN w TS-509 Pro

Po dłuższej nieobecności w domu i odłączonym zasilaniu od QNAP 509 Pro i po ponownym podłączeniu go do sieci mam bardzo dziwny objaw. Mianowicie opa porty lan świecią wszytskimi lampkami światłem ciągłym. Nie przeszkadzało by mi to wcale, ale niestety karty sieciowe pomimo ustawionej...
  3. WRaq

Lista kompatybilności UPS'ów z USB ??

Czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek posiada UPS'a innego niż APC z portem USB który jest widzialny przez QNap'a? Chodzi mi o takich producentów jak: CyberPower, Ever, Fideltronik, Orvaldi ?? Bardzo proszę o wypowiedziw tej sprawie.
  4. WRaq

Raid 5,5+1, 6 - odzysk danych z QNAP

Witam serdecznie Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość w jakis sposób zabezpieczenia się przed awarią sprzętu QNAP'a (nie dysków). Chodzi mi głównie o możliwość skopiowania konfiguracji ustawień QNAP'a w takie miejsce by po awarji sprzętu (kontroler, płyta, procesor, ram itp) była...
  5. WRaq

Add disk to Raid5 4+1 HDD and rebuild data

Witam serdecznie Mam takie zapytanie dotyczące powiększenia Raid'a 5 o kolejny dysk. Chodzi mi konkretnie o 3 komunikat czytany od góry. Pojawił się zarówno na wyświetlaczu jak i w logach. Czy to znaczy, że straciłem jakieś dane? Czy to tylko chwilowy brak dostępu do dysków spowodowany inną...
  6. WRaq

UPS APC po RS 232

Mam pytanie dla osób ciut lepiej znających się na QNAP'ie Ostatnio mam problemy w mojej wiosce z napieciem i moim serwerkiem TS-509 Pro. Na starych serwerach linux'owych stosowałem oprogramowanie do obsługi APC po łączu RS 232 z poniższej lokalizacji http://www.apcupsd.com/ Czy istnieje jakaś...
  7. WRaq

Tips & Trick w QNAP'ie

Instalacja dodatkowego oprogramownaia po ssh Instalujemy za pomocą QPKG oprogramowanie Optware-ipkg + restart QNapa Nastepnie już możemy sobie instalować pojedyńcze poczuszki za pomocą komendy z poziomu ssh /opt/bin/ipkg update /opt/bin/ipkg install mc /opt/bin/ipkg install <inna dowolna...
  8. WRaq

Jak ustawić przydział (quota) dla Gościa

Mam katalog public do którego wszyscy użytkownicy sieci mają dostęp bez hasła. Mogą tam trzymac pliki i katalogi tylko przez określony czas (30 dni), później są automatycznie kasowane skryptem wywoływanym z crontaba. Moje pytnie brzmi jak ustawić limit np 100Gb dla goscia w zasobie public Każdy...
  9. WRaq

Zmiana hasla z poziomu shell oraz beep beep

Witam koleżanki i kolegów Mam pytanie odnośnie zmiany hasła z poziomu shell. Po zalogowaniu się poprzez ssh i wydaniu polecania passwd admin udało mi się zmienić hasło. Niestety od tej pory nie mam możliwości zalogowania się na admina z poziomu WWW. Mapowanie zasobów (samba) funkcjonowało na...