1. Spooky

Dyskusja Tablica WeKan

@Silas Mariusz Prywatnie używam jej od dawna - głównie do rozpisywania etapów i funkcjonalności projektów. W czasie deweloperki wspieram się dodatkowo Giteą i Jenkinsem. Kiedyś robiłem przymiarkę do Gitlaba (wersja CE), ale się nie przestawiłem - m.in. jego łakomstwo na zasoby mnie odrzuciło.
  2. Spooky

Dyskusja Tablica WeKan

@pepus Co nie jest darmowego w Taiga? Używam jej (w trybie self-hosted) od lat i wszystko działa.
  3. Spooky

Dyskusja Tablica WeKan

Taiga potrafi zrobić robotę. W poprzedniej firmie używaliśmy jej produkcyjnie i się sprawdzała bez problemów - kanban, scrum, issues, epiki itd. Potem przyszła moda na Jirę ..
  4. Spooky

Dyskusja Tablica WeKan

Ja ze swojej strony, do domowego użytku, polecam również Taiga.io.
  5. Spooky

Kawa i papierosy Raid1 - czy komuś padły 2 dyski na raz

Pytanie nie do końca trafne - nawet jeśli nikomu się taka sytuacja nie przytrafiła, nie oznacza to, że w Twoim przypadku też tak będzie. Chcesz chronić swoje dane - wdróż zasadę 3-2-1.
  6. Spooky

Dyskusja QSync - Zielone "haczyki" na ikonkach typów plików

Jestem wzrokowcem, ale jeśli chodzi o Windows, dla mnie jedyny prawilny widok to "Szczegóły" i oczywiście pokazywanie ukrytych plików oraz wyłączenie ukrywania rozszerzeń znanych typów plików.
  7. Spooky

Pomoc Aktualizacja - problem, zatrzymany proces 30%

Witaj. W tym dziale się tylko i wyłącznie witamy ...
  8. Spooky

Dyskusja Ciągłe skrobanie po dysku w nowyQnap 453BE pomimo wyłączonej sieci LAN/WIFI

Jak ogarniasz SSH to przekop się przez ten temat - How-To - QNAP od środka, czyli grzebiemy w linuchu - Jak sobie ułatwić?. Zainstaluj potem Entware, zainstaluj htop'a lub iotop'a i sprawdź który proces generuje zapis/odczyt.
  9. Spooky

Dyskusja MSSQL doker - użycie pamięci RAM

Wykonaj zapytanie. sp_who2 'ACTIVE'
  10. Spooky

Dyskusja Klient IRC dla QNAP

Nie wiemy dokładnie co chcesz osiągnąć, ale zakładam, że po prostu stałe połączenie na IRCu z historią itd. Jak jesteś biegły w konsoli to SSH, entware i próba instalacji odpowiedniej paczki. Jak masz na serwerze zasoby, możesz rozważyć postawienie wirtualnej maszyny lub kontenera - VM dla...
  11. Spooky

Dyskusja Radio Nowy Świat i Qnap

Nie korzystam z tej aplikacji i nie wiem czego ona oczekuje. Możesz spróbować dodać playlistę pls lub m3u. Wszelkie możliwości odsłuchu dostępne są pod adresem Jak nas słuchać? - Radio Nowy Świat - ja podaję adresy z sekcji "Bezpośrednie linki do streamu".
  12. Spooky

Dyskusja Dopadła mnie zaraza :) tzn TS-a

Dziwne, skoro udało Ci się zalogować przez SSH to FileZilla czy WinSCP też powinny śmigać po SFTP ...
  13. Spooky

Dyskusja Radio Nowy Świat i Qnap

Jeśli masz możliwość dodania radia w postaci adresu strumienia, Radio Nowy Świat dostępne jest pod adresem https://n07a-eu.rcs.revma.com/ypqt40u0x1zuv.
  14. Spooky

Przy piwie Pliki to jedno a co z serwisami Web - dużymi

@SiewcaRyżu, ja bym dodał jeszcze kwestię łącza. Autor sugeruje w temacie "duży" serwis. Dla mnie słowo "duży" przede wszystkim odnosi się do ruchu, a nie wielkości - można mieć index.html z milionem odsłon dziennie i stronę z milionami plików z jedną odsłoną. Jeśli autorowi chodziło o ruch, ja...
  15. Spooky

Dyskusja PIhole blokowanie domen

Przede wszystkim musisz wymusić odświeżenie DNSów (dla Windowsa komenda, którą podał @SiewcaRyżu; dla Androida najlepiej rozłączyć i ponownie połączyć sieć). Pytanie też, czy poza Pi-hole'owym DNSem masz też ustawiony jakiś inny adres? Kolokwialnie mówiąc, nie zawsze pierwszy adres oznacza, że...
  16. Spooky

Wydajny Qnap procesor AMD odpowiednik i3 od INTELA --> Qnap do biUra / serwer

Dokładnie, żądania z obrazkmi po F5 powinny dostawać status 304 (status 200 tylko przy pierwszym odpytaniu lub przy odświeżeniu Ctrl + F5).
  17. Spooky

To nie jest problem, bo ta pozycja zawiera w sobie czas realizacji całości żądania. Bardziej niepokojąca jest liczba żądań - jeśli jest to liczba potrzebna do załadowania jednego zlecenia (listę możesz wyczyścić przez testem ikonką śmietnika w lewym górnym rogu panelu) to ponad 2,5 tysiąca żądań...
  18. Spooky

Odpal narzędzia deweloperskie (F12 w FF lub Chrome), odśwież stronę i przeanalizuj dane w zakładce "Sieć" (lub "Network). Sprawdź ile danych jest przesyłanych i czy rzeczywiście idzie dużo obrazków.