Rozwiązany Aktualizacja HD Station

Dyskusja w 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' rozpoczęta przez użytkownika Moyrez, 23 Marzec 2014.

Ładowanie...
  1. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    do XBMC masz SickBeard (Seriale) i Ember Media Manager (Filmy, seriale tyż).
     
  2. ljmjakoop
    Offline

    ljmjakoop Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Listopad 2013
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Tak, wiem, ale w kazdym z nich to to, to tamto mi nie pasowalo, wiec napisalem swoj:)
     
  3. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    @ljmjakoop@ljmjakoop A nie masz pass-through w AVR? Jakim kablem podajesz sygnał na projektor?
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Słuszna uwaga Moyrez (sam zapomniałem o tym wyjściu w swoim AVR).
    Ale co jeśli @ljmjakoop@ljmjakoop nie używa AVR'a?

    PS. Chciałbym tylko zaznaczyć, że to jest serwer a nie odtwarzać multimedialny i nie można się zdziwić jeśli QNAP nie będzie rozwijał tych możliwosci
     
  5. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jeżeli nie ma AVR to może nabyć drogą kupna aktywną przejściówkę HDMI->Component+toslink i podać sygnał na projektor w taki właśnie sposób a dźwięk dostanie w wymaganej postaci - swego czasu osobiście korzystałem z takiego rozwiązania i bardzo dobrze się sprawdzało.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  6. daroo21
    Offline

    daroo21 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Czy mógłbym poprosić o wersję beta do potestowania? Mam TS-269 PRO z 4.1RC.
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Oczywiście. Wysyłam link na PM.

    PS. Masz możliwość przetestowania dźwięku Pass-Through DTS/Dolby do dekodera?
     
  8. ljmjakoop
    Offline

    ljmjakoop Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Listopad 2013
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Nie mam AVR'a. Mam glosniki Logitech Z-5500. Korzystam ze switcha dla dzwieku - toslink i matrix switacha do HDMI. BoxeeBox puszcza mi bezposrednio dzwiek do switcha, a projektor po HDMI - kabel 10m. Gdybym mial dzwiek po HDMI to pierdzialoby z malego glosniczka w projektorze, a gdybym go wyciszyl, to w ogole nie mialbym dzwieku:) Moglbym wrocic kolejnym kablem 10m stereo do glosnikow, ale to bez sensu bo nie byloby 5.1. Moge to zrealizowac przez telewizor bo ma passthrough z HDMI na toslink i stoi przy glosnikach, ale filmy wole na projektorze ogladac. W sumie matrix switch ma wyjscie toslink z passthrough, wiec chyba w tej chwili wpadlem jak rozwiazac problem:DD hehe
     
  9. Tokk
    Offline

    Tokk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x69 Pro 802.11n
    Też bym chętnie przetestował nową wersje beta HD Station. Posiadam TS-269 PRO z QTS 4.1 RC. Z góry dziękuje.
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Załapałeś się jako ostatni :) Wysyłam na PM.

    @daroo21@daroo21, @ljmjakoop@ljmjakoop, oraz @Tokk@Tokk
    Czy uda Wam się jeszcze w dniu dzisiejszym sprawdzić i napisać feedback - spostrzeżenia?

    @Tokk@Tokk a może Ty posiadasz AVR - dekoder DTS/Dolby do którego móglbyś podłączyć HDMI i sprawdzić czy jest dźwięk na 269 PRO?
     
  11. ljmjakoop
    Offline

    ljmjakoop Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Listopad 2013
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Dobra, zaraz zobacze co i jak i dam znac. Tak, zeby przyspieszyc, to cos konkretnego mam sprawdzic, do czego moga byc zastrzezenia/watpliwosci, czy ogolnie pobawic sie tym XBMC?
    --- Połączono posty, 6 Kwiecień 2014, Data oryginalnego postu: 6 Kwiecień 2014 ---
    Przetestowalem kilka filmow, czesc z nich z dzwiekiem wielokanalowym AC3 i czesc z DTS. DTS nie chodzi u mnie w ogole. Nie ma znaczenia jakie ustawienia zrobilbym w XBMC. Glosniki, ktore mam Z-5500 natywnie dekoduja DTS i AC3 wiec nie ma zadnego problemu z tymi samymi filmami odtwarzanymi przez BoxeeBox, ktory przekazuje sygnal dzwiekowy bezposrednio do glosnikow, do dekodowania. Dzwiek AC3 dziala, ale rwie sie, wiec tez nie jest OK.
    Sprawdzilem tez dzwiek AAC PCM (stereo) rwie jeszcze bardziej niz AC3. Z tym dzwiekiem rowniez nie ma problemu dla tych glosnikow.
    Jezeli chodzi o obraz, to dekodowanie H.264/X.264 jest plynne i poprawne jakkolwiek by XBMC tego nie wykonywal (sprzetowo czy tam programowo).
    --- Połączono posty, 6 Kwiecień 2014 ---
    Serwer, ktory mam to TS-269L z QTS 4.1 RC. XBMC testowe "Frodo" 12.3, HD Station 1.1.0.
     
  12. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    @ljmjakoop@ljmjakoop a próbowałeś zmienić typ dźwięku w ustawieniach z HDMI na cyfrowy? U mnie też na początku nie było w ogóle DTS - dopiero ta zmiana pomogła.
     
  13. ljmjakoop
    Offline

    ljmjakoop Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Listopad 2013
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Tak, probowalem i tak i tak, nic nie daje - DTS nie dziala, niezaleznie czy ustawie wyjscie HDMI czy Cyfrowe.
    --- Połączono posty, 6 Kwiecień 2014, Data oryginalnego postu: 6 Kwiecień 2014 ---
    Te glosniki co mam, maja taka konsole z wyswietlaczem i tam wyswietlaja sie informacje/parametry dzwieku przy cyfrowym zrodle. W przypadku DTS jest "No Digital Data" i cisza jak makiem zasial. Nawet na sekunde nie wskoczylo, ze jest DTS czy jaka konfiguracja glosnikow (kanaly), itp.
     
  14. Tokk
    Offline

    Tokk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x69 Pro 802.11n
    Na początku chciałbym podziękować @Slias Mariusz za możliwość przetestowania nowej wersji HD Station i XBMC. Niestety nie posiadam AVR i w temacie DTS nic nie jestem w stanie pomóc. Mam matomiast kilka uwag odnośnie działania samego XBMC. Na pewno działa to wiele lepiej niż poprzednio. Można w końcu z tego normalnie korzystać. Problem tearingu został rozwiązany. Zauważyłem jednak, źe jest problem z płynnością obrazu na niektórych plikach 1080p. Może to wina dużego bitrate, ponieważ ten problem nie występuje w każdym materiale 1080p. Obraz dostaje zwyczajnie czkawki w pewnych momentach. Jest to dość irytujące. Kolejna sprawa to opcja "dopasowanie częstotliwości odświeżania do nagrania". Po zaznaczeniu tej opcji mój tv przełącza się w tryb 24p. Jednak tutaj występuje problem zanikania obrazu co kilka minut. Co za tym idzie oglądanie czegokolwiek w tym trybie mija się z celem. Innych problemów nie stwierdziłem póki co. Obciążenie procesora mojego TS-269 PRO na poziomie 10%, także jest bardzo dobrze i i opisywane przeze mnie problemy to raczej wina oprogramowania niż samego sprzętu.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. daroo21
    Offline

    daroo21 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Witam.
    Ja niestety też nie posiadam AVR - dekoder DTS/Dolby. Źle na nas trafiłeś @Slias Mariusz ;).
    Jedyne co mogę napisać to dzwięk AC3 u mnie odtwarza normalnie - przy przełączaniu na DTS słychać piski o różnej częstotliwości (NAS bezpośrednio podłączony do TV).
    Mój sprzęt to TS-269PRO z QTS 4.1 RC. XBMC 12.3, HD Station 1.1.0.

    Ps.
    Tak sobie pomyślałem że jak byś wstawił jakieś sample do testowania to wszyscy to samo by mieli ?
     
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ja w ogóle nie mam NAS'a z HDMI :-( Tylko trochę tak w Waszym imieniu cisne po inżynierach QNAP'a i Intel'a :D
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  17. bwnuk
    Offline

    bwnuk Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Listopad 2013
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Witam. Mam ts-269l i po aktualizacji hd-station mam czarny ekran i migający kursor w lewym górnym rogu . Qts 4.1 i cos się ta aktualizacja nie chce zaprzyjaźnić z mom qnapem :)