Pomoc Aktualizacja QtsHero 6.0 i nie działa skan do podfolderów SMB

Gw-Service

Entry Technician
Q Associate
8 Luty 2020
64
11
8
45
Ruda Śląska
gw-service.pl
QNAP
TS-x73A
Ethernet
1 GbE
Witam szanownych forumowiczów, mam w jednej z firm dwa TS-464Ue , po ostatniej aktualizacji przestało mi działać poprawnie skanowanie SMB z wszystkich drukarek w firmie i dla wszystkich użytkowników ale tylko jeśli Skan leci do takiej lokalizacji:
\\192.168.x.x\Imię i nazwisko pracownika\Skany , gdzie folder imię i nazwisko pracownika to główny folder udostępniony na puli a "Skany" to podfolder.
Natomiast jeśli zmienię w drukarce ścieżkę na
\\192.168.x.x\Imię i nazwisko pracownika - to skan wlatuje normalnie i niema błędów.
Ewidentnie nie umie się urządzenie dobić do podfolderu Skany.
Wszystko padło po wczorajszym update, na obydwóch urządzeniach.
Drukarki mają włączone SMB 2.0

Przed update -em działa poprawnie, wiem ponieważ mam jeszcze dwa takie same urządzenia w dwóch różnych lokalizacjach nie zaktualizowane, i tam wszystko działa. Nawet te same drukarki są, taka sama struktura katalogów i lokalizacji SMB.

Na urządzeniach z problemem wykonałem przegląd uprawnień użytkowników, sprawdziłem firewall, SMB 1.1 włączony i wyłączony.
Stworzyłem nowy folder i ta sama sytuacja, do folderu głównego działa, do podfolderu nie działa.

Próbowałem nawet wykonać downgrade do wcześniejszej wersji, niestety nie możliwy.

Szczerze mówiąc jestem w kropce a nie uśmiecha mi się rekonfiguracja całego systemu skanów.
Co jeszcze ważne wszystkie dyski sieciowe, działają bez problemu. Można pliki wgrywać, kopiować, nie zależnie cz y to folder główny, czy podkatalog.

Ktoś z Was ma jakiś pomysł ?

Rozwiązanie
Kurde kiełbę robie. Troche duży ten log.
192.168.1.190 - miałeś podać adres IP skanera, nie QNAP'a.
Podasz ip skanera?
Połączono posty:

Pytanie czemu wszedzie piszesz ze root folder to Skany
w w logach tcpdumpem on sie dobija do uppercase folder SKANY
1781630704656.png

Po drugie chce wlecieć do katalogu DUPA
1781630796923.png

zrób kochany po SSH jeszcze takie cos ;p
Bash:
cat /etc/config/smb.conf | grep -i skany
i zobacz proszę ja Ciebie jakie wielkości liter ma config samby dla tych folderów ;)
moze to wynikać z problemu samej konica minolta, ze ona obsługe sambe na zasadzie CIFS'a starego ... i uzywa do folderów zawsze uppercase.
a skoro nowa samba w qnap jest teraz wrazliwa na wielkosc liter co jest prawidłowe dla linuxa (nie dotyczy własnie...
a nie powinno być \\Karolina\Skany
Połączono posty:

albo:
Host Adres: \\SERVER_QNAP\Skany
File Path: \Karolina\Skany

w Canon tak mam. Nie wpisuje się żadnego adresu przy SMB.

W Konica Minolta jest tak (sprawdziłem):
Host Name: \\Server2\F = litera dysku
Folder Path: \Skan_all

Nie mam qtsHERO tylko qts i winda.

a nie powinno być \\Karolina\Skany
Połączono posty:

albo:
Host Adres: \\SERVER_QNAP\Skany
File Path: \Karolina\Skany

w Canon tak mam. Nie wpisuje się żadnego adresu przy SMB.
Tak zgadza się w Canonach jest troszeczkę inaczej. Konica Minolta ma tak jak jest wpisane, aktualnie mam 12 tych maszyn, różne serwery NAS czy nawet do komputera bezpośrednio. Zawsze muszę ustawiać po adresie.

musisz odznaczyć: Please check to enter host name, i będzie git, ale tylko jak wpiszesz zgodnie z moja sugestia bez adresu ip.
Spokojnie, Ja o Tym wiem. Naprawdę @pecet wierz mi gdyby to tylko o to chodziło :) Zgłosiłem się na forum i do QNAP-a bo już wyczerpałem możliwości wiedzy, tym bardziej że na innym urządzeniu z QTS-em działają te ustawienia jako skan awaryjny, ba, one działają w innej firmie na tych samych maszynach, na tym samym urządzeniu QNAP, ale nie wykonanym update do najnowszej wersji QTShero :)

@Silas Mariusz Daj znać jak potrzebujesz dostępów itd... żeby sobie poczynić testy czy jakieś twoje sztuczki - magiczki :)

Zerknij na narzędzia diagnostyczne tcpdump - prawie na samym końcu w:
Instruktaż/Tutorial - Diagnostyka i rozwiązywanie problemów z Samba/SMB/Windows Networking i analiza problemu
wazne jest dostac się po SSH na QNAP NAS
przelogować się poleceniem
Bash:
sudo -i
na admina jesli uzywasz innego usera
następnie skorzystać z manuala i co potrzebujesz?
potrzebujesz w zasadzie wskazać tylko IP skanera
czyli co robisz, jesli Twój NAS jest na intelu, arm itd itd co ustalisz:
Bash:
uname -m
da Ci wynik albo x86_64 albo arm ktorys...

Dociągasz sobie binarki
Bash:
cd /share/Public/
wget --no-check-certificate https://www.dropbox.com/s/tod3ejpfu3nv0ou/tcpdump
chmod +x tcpdump

Wskazujesz adres IP skanera:
Bash:
tcpdump -p -s 0 -w getSMB.pcap -i any host 192.168.1.190
[ENTER]
idziesz kochany na skaner. Klikasz skanuj ...
Wiesz ze nie zabanglało.
Naciskasz ctrl+c w tcpdump i na udziale sieciowym Public masz plik getSMB.pcap
Odpalasz go w wiresharku i widzisz co samba odpowiada, jaki jest trace. Wrzucasz nam paczke w zgłoszeniu z tym zipem a na forum screen :)
Chociaż zipa tez mozesz.
( Ten post to tutorial dla wszystkich borykających się z problemem samba. )

Wskazujesz adres IP skanera:
Bash:
tcpdump -p -s 0 -w getSMB.pcap -i any host 192.168.1.190
[ENTER]
Siema wykonane, w ostatnim poleceniu, drobny fuck'up-ik ale czytałem uważnie manuala :)
Powinno być tak:
Bash:
./tcpdump -p -s 0 -w getSMB.pcap -i any host 192.168.1.190
[ENTER]

Plik macie w załączniku.
Ja wracam do tematu za 1h. Muszę dzieciaka odebrać :)

Załączniki

• getSMB.pcap.zip
    720,8 KB · Wyświetleń: 7
Kurde kiełbę robie. Troche duży ten log.
192.168.1.190 - miałeś podać adres IP skanera, nie QNAP'a.
Podasz ip skanera?
Połączono posty:

Pytanie czemu wszedzie piszesz ze root folder to Skany
w w logach tcpdumpem on sie dobija do uppercase folder SKANY
1781630704656.png

Po drugie chce wlecieć do katalogu DUPA
1781630796923.png

zrób kochany po SSH jeszcze takie cos ;p
Bash:
cat /etc/config/smb.conf | grep -i skany
i zobacz proszę ja Ciebie jakie wielkości liter ma config samby dla tych folderów ;)
moze to wynikać z problemu samej konica minolta, ze ona obsługe sambe na zasadzie CIFS'a starego ... i uzywa do folderów zawsze uppercase.
a skoro nowa samba w qnap jest teraz wrazliwa na wielkosc liter co jest prawidłowe dla linuxa (nie dotyczy własnie windowsa), to jest to prawidłowe zachowanie
Dobrym sposobem będzie jeśli utworzysz udzial sieciowy SKANY2 i w nim folder DUPA - wszystko duzymi literami i sprawdzisz na takie cos
i wtedy bedzie to oznaczało, że musisz się dostosować do konica

• Lubię to
Reakcje: Gw-Service
@Silas Mariusz "Mosz łeb" jak sie to "godo u nos"
Jeśli foldery są "CAPS LOCK' czyli wszystko dużymi, działa skan.
Zrzut ekranu 2026-06-16 o 20.21.56.png

Pliki z poprawnego skanu i błędnego skanu dołączone.
Jest to na chwilę obecną połowiczne rozwiązanie, bo to i tak powoduje rekonfigurację dużą :( Ale co zrobić.
Połączono posty:

[admin@SortSystemDC Public]# cat /etc/config/smb.conf | grep -i skany
read list = @"everyone","Liudmyla","ipater","Vitalii_Sydorenko","Luis_Vargas","Bladimer","BaCkuP","Kataryna_Volichenko","Barbara_B","H_Ivanova","A_Lemetti","Skany","_qnap_support"
valid users = "root",@"everyone","admin",@"administrators","Liudmyla","ipater","Vitalii_Sydorenko","Luis_Vargas","Bladimer","BaCkuP","Kataryna_Volichenko","Barbara_B","H_Ivanova","A_Lemetti","Skany","Olena_Stetsenko","_qnap_support"
[Skany]
path = /share/ZFS52_DATA/Skany
write list = @"administrators","gw-service","mlisowska","Skany"
valid users = "root",@"administrators","gw-service","mlisowska","Skany"
shadow:snapdir = /mnt/snapshot/samba_export/Skany-@Samba-Preview/.snapshot
shadow:basedir = /share/ZFS52_DATA/Skany
write list = "gw-service","mlisowska",@"administrators","Skany"
valid users = "root","gw-service","mlisowska",@"administrators","Skany"
[SKANY2]
path = /share/ZFS55_DATA/SKANY2
shadow:snapdir = /mnt/snapshot/samba_export/SKANY2-@Samba-Preview/.snapshot
shadow:basedir = /share/ZFS55_DATA/SKANY2

Tu masz jeszcze polecenie co prosiłeś. I tak będę musiał wszystko zmieniać.

Załączniki

• POPRAWNY_SKAN_getSMB.pcap.zip
    185,2 KB · Wyświetleń: 4
  • BLAD_SKAN_getSMB.pcap.zip
    853 bytes · Wyświetleń: 1
Problem tu jest inny kochany. Linux zawsze reskeptował sensitive case. Np. ludzie włamywali sie na publiczne ftp 20 lat temu i na serwerach FXP robili katalogi...
Kod:
Dupa
dupa
DUpa
DUPa
dUPa
zgodnie z zasadą linuxa jest to poprawane zachowanie. Samba wymagająca tego jest również poprawnym zachowaniem. Dzięki temu masz pewność, że nie ma zduplikowanych katalogów z różnymi wielkościami znaków.
Problemem jest Konica MInolata - i mam taki flashback z przed 10 lat. Że właśnie ona kiedyś dawała mi podobny problem.
I jak dobrze pamiętam, to support konica minolata był dramatayczny. To co wspominałem wcześniej, tam jest chyba stara implementacja CIFS. Nie wiem :/

Wiesz co chłopaków mam niezłych od Minolty, muszę z nimi zagadać. Dam znać oczywiście o wynikach. Tam gdzie póki co nie muszę wykonywać update na QNAP-ie nie robię. A tu gdzie poleciały trza zakasać rękawy i działać.
Wielkie dzięki wszystkim a zwłaszcza @Silas Mariusz
Połączono posty:

@Silas Mariusz Czy Ty zgłosisz do QNAP Support rozwiązanie, czy mam im pisać w Ticket ?

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
case sensitive = no
preserve case = yes
short preserve case = yes
Połączono posty:

ofc zakładając że to działa z standardową wersją SMB
Połączono posty:

plus każde użycie menu qnap do edycji udziałów wywali te wpisy w kosmos .. bo przecież system wie lepiej.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. konica