Ładowanie...

avis: Moja sieć domowa 02.2014

  1. adudu
    Offline

    adudu Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    30
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    ooo!!! qnap podobny do mojego :Dwykorzystasz go do bazy danych?
     
  2. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Jak mniemam mówisz o moim TS-210, Generalnie to jak narazie służy jako serwer plików i zapasowy DNS na natywnym Debianie. Baza danych hmmm zobaczymy bo mam już mały koncept ale jest w fazie dojrzewania :)
     
  3. kaugustyn
    Offline

    kaugustyn Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    27 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +37 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79 Pro
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x79 Pro 10 GbE
    Kurcze, po co Ci taka ogromna klasa adresowa ?? Labik fajny, chociaż osobiście wolę testować vmware na fizycznych serwerach :)
     
  4. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    klasa została jeszcze z czasów pisania magisterki i jakoś nie spieszy mi się do zmiany no chyba ze cos pierdyknie (w sumie mogłem zrobić porządek przy ostatnich przenosinach DHCP-a i DNS-a :) tylko nie wiem czy mój router Head&Shoulders od UPC ogarnąłby bardziej zaawansowane ustawienia sieci) a co do serwerów i vmware to nie dorobiłem się jeszcze żadnego, PC-et na którym stoi vmware w zupełności mi wystarcza a na serwerach w robocie to raczej nie będe testował bo jak by mi coś sie posypało to by mnie zlinczowali :p
     
  5. kaugustyn
    Offline

    kaugustyn Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    27 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +37 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79 Pro
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x79 Pro 10 GbE
    hehe, twardym trzeba być :)Ja zawsze "testuje" na serwerach w pracy - w domu musiałbym najpierw wybudować elektrownię w piwnicy, a później znaleźć niezłą wymówkę dla żony. Chociaż i tak domowy labik potrafi wkurzyć - 3 serwerki 1U trochę hałasują...
     
  6. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Wiem bo kiedyś miałem przez chwile serwer rackowy w domu to jak go odpalałem albo restartowałem to wychodziłem z pokoju bo własnych myśli nie słyszałem :) a co do sieci to tak jak myślałem router nie dał rady wczoraj mu maską przyciąłem liczbę podsieci no i niestety ale skończyło sie to na przywracaniu ustawień fabrycznych. Ten router All in one to najsłabszy punkt w mojej sieci a jeszcze spece z UPC tak powycinali ustawienia że na WIFI nie mogę sobie skonfigurować uwierzytelniania Radiusem :/
     
  7. Archi
    Offline

    Archi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Luty 2014
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bytom
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-210 40 GbE
    boziu małą sieć produkcyjna w domq :D
    a moja żonka u mnie marudziła "PO CO MI KOLEJNA BIAŁE PUDEŁKO Z ŚWIATEŁKAMI ?" :D
    kiedy podłączyłem w domu QNAPA TS-212 :D
    jak bym miał testować rozwiązania do pracy w domu to tak jak "kaugustyn" mała elektrownia i osobny pokoik na serwery :D nie mówiąc o licencjach HIPER-V :D
    a co do "avis 'a" i VPN site to site to mam VECTRE i routerek Drayteka i site to site z brzegowym w pracy :) hula bez problemów :)
     
  8. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    931
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +223 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Ciesz się, że nie pyta ile to a ile tamto kosztowało :D

    Bo by dopiero było ...
     
  9. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    no właśnie co do Drayteka to mam w obu robotach Vigory 5510 2 WAN-owe i nie jestem nimi szczególnie zachwycony bo zauważyłem że potrafią się przywiesić (oczywiście nie tak całkiem) po prostu coś im się tam zatyka i jest d**a blada pomaga tylko restart

    PS to i tak nie cały mój sprzęt bo właśnie morduje starego ThinkPada R60 MacOSX-em :p
    --- Połączono posty, 26 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 26 Luty 2014 ---
    Oj tam oj tam za Thinkpada dałem 300 PLN bo była wyprzedaż :p
     
  10. Archi
    Offline

    Archi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Luty 2014
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bytom
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-210 40 GbE
    w moich firmach wdrażałem zawsze " Vigor 2925n plus" i nie było problemów
    choć jestem na etapie zmiany pracodawcy i z outsoucera zostanę Administratorem jednej (większej) firmy :D więc dopiero zobaczę na czym tam jadą :D
    i dopiero potem albo nowe wdrażanie albo .....ale to sie zobaczy :D
    --- Połączono posty, 26 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 26 Luty 2014 ---
    ps.
    ale interesuje mnie jak sprawdza Ci się ASUS TRANSFORMER ? bo przymierzam się do czegoś takiego
     
  11. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    931
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +223 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Avis to nie do Ciebie było - poza tym nie masz (.)(.) w domu .... żywych :p
     
  12. kaugustyn
    Offline

    kaugustyn Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    27 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +37 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79 Pro
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x79 Pro 10 GbE
    Też coś wiem na ten temat, bo mam ich "troszkę" (link mode, HA itp.);), ale fakt - nie to forum.
     
  13. Archi
    Offline

    Archi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Luty 2014
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bytom
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-210 40 GbE
    hehe wszyscy wiedzą o co chodzi a nikt nie chce napisać :D
     
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dlaczego? Piszcie śmiało :) Ja jestem za!
     
  15. marmot106
    Offline

    marmot106 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    po co 2 qnapy, mysle 420 załatwia wszystko ...
     
  16. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Po to że 420 to świeży nabytek a do 210 mam sentyment i szkoda mi go oddać za bezcen a poza tym miałem wolne dyski więc je wykorzystałem
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  17. marmot106
    Offline

    marmot106 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    teraz miernik W i zrobic pomiar ile ciągnie W całość :)
     
  18. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Na pewno mniej niż gdyby to były x86, a tak na marginesie to nie należę do ludzi przewrażliwionych na punkcie pomiarów ile ciągnie dany sprzęt. Skoro chce mieć takie zabawki to znaczy że jestem świadomy że trzeba będzie płacić za prąd, tym bardziej że pracują 24h i 7 dni w tygodniu
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  19. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE

Poleć tę stronę