Pomoc Błędy przy dostępie po SMB w różnych wersjach Windows

Dylek

Nowy użytkownik
Noobie
28 Grudzień 2021
9
0
1
53
QNAP
TS-x31
Ethernet
1 GbE
QNAP TS-431XeU z QTS 5.0.0.1891

NAS podłączony do domeny, poprawnie widzi użytkowników domenowych i grupy. Udostępniony katalog. i teraz tak:
- w Windows XP nie widać go w otoczeniu sieciowym, ale można wejść w udostępnione zasoby zarówno przez \\nazwa-serwera, jak i \\x.x.x.x
- w Windows 7 widać w otoczeniu sieciowym, można wejść zobaczyć jakie są katalogi, ale nie da się wejść głębiej zarówno po nazwie, jak i po IP
- w Windows 10 widać w otoczeniu sieciowym, próba wejścia po kliku na nazwie lub wpisaniu \\nazwa-serwera kończy się komunikatem o braku uprawnień, wejście przez wpisanie \\x.x.x.x działa bez problemu

Co ustawione nie tak?

Załączniki

• qnap-01.jpg
    qnap-01.jpg
    127,6 KB · Wyświetleń: 84
- w Windows 7 widać w otoczeniu sieciowym, można wejść zobaczyć jakie są katalogi, ale nie da się wejść głębiej zarówno po nazwie, jak i po IP
Masz w QuLog włączone logi Samba? Zobacz czemu wejść nie możesz. Kwestia jest pewnie uprawnień.

- w Windows 10 widać w otoczeniu sieciowym, próba wejścia po kliku na nazwie lub wpisaniu \\nazwa-serwera kończy się komunikatem o braku uprawnień, wejście przez wpisanie \\x.x.x.x działa bez problemu
To akurat nie jest specjalnie problem. Bo jeśli działa Ci po adresie IP to tylko oznacza to, że w sieci nie działa poprawnie WINS a to już jest kwestia w konfiguracji sieci.

Masz w QuLog włączone logi Samba? Zobacz czemu wejść nie możesz. Kwestia jest pewnie uprawnień.
Loguje mi jedynie poprawny dostęp do zasobów

To akurat nie jest specjalnie problem. Bo jeśli działa Ci po adresie IP to tylko oznacza to, że w sieci nie działa poprawnie WINS a to już jest kwestia w konfiguracji sieci.
Drugi taki sam NAS z takimi samymi ustawieniami działa bez zarzutu.

to popraw to w QLogu ;)
logowanie na pewno jest za pomocą nazwy SAMowej AD ? co mówią logi (zakładając że poprawisz logowanie z 1. pkt).
Nie widzę nigdzie opcji jakie zdarzenia z SMB ma logować, jedynie znalazłem to w ustawieniach powiadomień - kryteriach filtrowania.
Może po prostu próba wejścia przez \\nazwa-serwera zakończona błędem "na dzień dobry" nie zdąży się nawet zapisać jako próba dostępu? Wejście po \\x.x.x.x widzę w logach

zabytek ? nie można tego zmigrowac do czegoś świeżego ? i przypomniam SMBv1 jest ZŁE i NIEBEZPIECZNE!
Mam taki zabytek choćby właśnie do testów ;)

Zrob jak uwazasz, pewnie masz racje.
Ale na moim przykladzie ci podam, postawilem 3 serwery SMB, jeden na nasie, jeden na serwerze, trzeci na dekoderze.
Na 6 Komputerow w domu, na 2 wszystko zadzialalo od buta, na pozostalych 2 pomogla wlacznie i wylacznie smb1 (tak dobrze pisze, wlacze i wylaczenie). A na ostatnich pomoglo tylko dodanie poswiadczen.

Darowalem sobie szukanie czemu tak sie dzieje, dodalem wszedzie te poswiadczenia i dziala do dnia dzisiejszego.

Drugi taki sam NAS z takimi samymi ustawieniami działa bez zarzutu.
No i co z tego?
To czy odnajduje Ci urządzenie po nazwie to już kwestia sieci.
Ping po nazwie masz? DNS własny używasz albo Master WINS?
Jeśli nie to sorry, ale korzystasz z adresu IP a nie nazwy.

No i co z tego?
To czy odnajduje Ci urządzenie po nazwie to już kwestia sieci.
Ping po nazwie masz? DNS własny używasz albo Master WINS?
Jeśli nie to sorry, ale korzystasz z adresu IP a nie nazwy.
Działa ping po nazwie, mam własny DNS.
W Windows 10 pomogło wyłączenie/włączenie obsługi SMB 1 oraz restart kompa. Działa teraz wejście w zasoby zarówno przez \\nazwa-serwera, jak i przez \\x.x.x.x
Połączono posty:

Zrob jak uwazasz, pewnie masz racje.
Ale na moim przykladzie ci podam, postawilem 3 serwery SMB, jeden na nasie, jeden na serwerze, trzeci na dekoderze.
Na 6 Komputerow w domu, na 2 wszystko zadzialalo od buta, na pozostalych 2 pomogla wlacznie i wylacznie smb1 (tak dobrze pisze, wlacze i wylaczenie). A na ostatnich pomoglo tylko dodanie poswiadczen.

Darowalem sobie szukanie czemu tak sie dzieje, dodalem wszedzie te poswiadczenia i dziala do dnia dzisiejszego.
Wyłączenie i włączenie SMB 1 pomogło. Póki co działa. Zobaczymy co z kompami na Windows 7.
Tak czy inaczej, gdzieś coś jest nie tak, jak być powinno. Przy odpalaniu poprzedniego NASa nie biegałem od kompa do kompa w celu zmiany jakichkolwiek ustawień. Po prostu działało.

Pisałem, że wyłączenie i włączenie SMB 1 pomogło pod Windows 10. Z Windows 7 niestety ani nie widać serwera w sieci (trzeba wpisać z palca nazwę albo adres), ani tez nie można wejść do udostępnionego zasobu - żąda podania użytkownika i hasła.

wracając do logów:

Tak mam ustawione.
Zrobiłem nawet mu reset ustawień, myśląc że coś za dużo naklikałem - po ponownym ustawieniu parametrów sieci ten sam kłopot.
Na teraz sytuacja taka, że nie widać urządzenia w sieci, ale można wejść do zasobów wpisując z palca \\nazwa_serwera lub \\x.x.x.x.
Co ciekawe - chwilę był widoczny i.... przepadł. :)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. smb1
  2. Qnap do domeny
  3. poświadczenia
  4. QNAP TS-431XeU-2GB