Pomoc BACKUP (KOPIA) z qnapa w systemie QTS hero na QNAP z QTS

krzycho1989

Passing Basics
Beginner
28 Lipiec 2018
27
2
3
35
Czyżowice
lindom.pl
QNAP
TS-x51+
Ethernet
1 GbE
Cześć.
Mam 2 QNAPy TS-464 8GB ram (dyski 2xM2 na system i 2xHDD16TB na dane)
Zastanawiam się nad wgraniem na niego QuTS hero z powodu szybszego sprawdzania dysku po ewenualnym ponownym uruchomieniu.
Pytanie czy jeżeli na tym TS-464 będzie QuTS hero to czy będę mógł wykorzystać drugi nas jakim jest TS-251A na dodatkową kopię zapasową.
Czy jest to możliwe?

Zastanawiam się nad wgraniem na niego QuTS hero z powodu szybszego sprawdzania dysku po ewenualnym ponownym uruchomieniu.
więc wolisz zmienić system operacyjny niż rozwiązać problem - w nadziei że nie będziesz musiał rozwiązywać problemu.
a czemu po reboocie robi ci się sprawdzanie dysku ? pisałeś z helpdeskiem qnapa o rozwiązanie ?

Pytanie czy jeżeli na tym TS-464 będzie QuTS hero to czy będę mógł wykorzystać drugi nas jakim jest TS-251A na dodatkową kopię zapasową.
muszę być wredny - czy jeżdżąc Golfem mogę też jeździć TIRem ?
Co to znaczy dodatkowa kopia zapasowa ? Opisz swój scenariusz.

Aktualnie po zaniku zasilania robi się sprawdzanie dysków nie mam jeszcze zainstalowanego UPS. UPS jest już zamówiony i będzie niebawem zainstalowany. Podobno system plików zfs jest bardziej stabilny.
Co do kopii zapasowej rozumiem przez to kopię na innym kanapie tym ts251a który będzie znajdował się w innej lokalizacji, ma to być po prostu dodatkowe zabezpieczenie tych samych plików które są na głównym kanapie, zabezpieczenie przed ewentualnym zaszyfrowaniem dysków przy ewentualnym ataku hakerskim.
Nie wiem jeszcze w jaki sposób wykonywać takie kopie. Nie znam się dobrze na kopiach zapasowych dlatego zastanawiało mnie czy jest możliwe wykonywanie kopii z jednego na drugiego kulaba pomimo tego że są one w innych systemach plików.

Będzie UPS , dobrze !

Podobno system plików zfs jest bardziej stabilny.
Psuje się tak samo jak EXT4.

Chcąc użyć HERO musisz sformatować dyski - nie ma żadnej migracji - to rzeźba od zera.
Ponadto - przeczytaj wymagania HERO dot. RAMu (~1 GB RAM na 1 TB pamięci).

Co do kopii zapasowej rozumiem przez to kopię na innym kanapie tym ts251a który będzie znajdował się w innej lokalizacji, ma to być po prostu dodatkowe zabezpieczenie tych samych plików które są na głównym kanapie, zabezpieczenie przed ewentualnym zaszyfrowaniem dysków przy ewentualnym ataku hakerskim.
Czyli chcesz robić kopie 3-2-1 : Remote Backup and Big Data Migration Solutions | QNAP
Więc zapoznajesz sie z program QNAPa HybridBackupSync

czy jest możliwe wykonywanie kopii z jednego na drugiego kulaba pomimo tego że są one w innych systemach plików.
Tak.