D

Damian9876

Guest
Cześć. Chciałbym zapytać, czy jak usunę wolumen (a mam tylko 1) to dane systemowe, w tym dane programu KODI (biblioteki, okładki, dodane filmy, muzyka, autorzy) pozostanie?
Muszę usunąć wolumen, w skład którego wchodzi 3 x single disk drive i postawić od nowa go w RAID 5. Backup plików zrobiłem na laptopach i dyskach USB przez File Station. Potem przywrócę wolumen o takiej samej nazwie. KODI powinien sie połapać i dalej jakby nigdy nic odtwarzać mi multimedia.
Będzie to grało?

Aplikacje będziesz musiał zainstalować od nowa. Pliki bibliotek, miniatur etc.. z Kodiego będą usunięte ale jeśli zgrasz zawartość katalogu KODI i po instalacji go nadgrasz to wrócą ustawienia. Najlepiej i najwygodniej wgrać plugin do backupu i za jego pomocą wykonać kopie i potem przywrócić stan poprzedni.
Potem przywrócę wolumen o takiej samej nazwie. KODI powinien sie połapać i dalej jakby nigdy nic odtwarzać mi multimedia.
O ile się nie mylę (jesli tak to poprawcie mnie) nie będzie tak do końca. Zmienią się ścieżki aplikacji a żeby wszystko działało prawidłowo czeka cię instalacja HDS i Kodi od nowa.

Ja na jego miejscu jak już ryje po całości wolumeny, wywaliłbym wszystko z dysków i ustawiał na czysto ten raid. Oczywiście po uprzednim zgraniu tego co potrzebne.
Tak. To jedyna słuszna droga. Zresztą system w takim wypadku wymusi inicjalizacje dysków.

Dobra, mogę tak zrobić :) Dziękuję za radę :) Mam kieszeń zewnętrzną na 3,5 cala do laptopa, może windowsowy manager dysków z tym sobie poradzi. Tyle, że wolumen był szyfrowany. Najpierw chyba muszę i tak go wywalić na qnapie, potem mam nadzieje windows da rade ładnie każdy dysk sformatować. Szybki format wystarczy?

Ogarniam właśnie wtyczkę do KODI "Add-on:XBMC Backup", z tego co widzę ładnie zrobi mi kopię na dropboxa a potem będę mógł przywrócić.
Później będę tworzył wolumen o tej samej nazwie i dam takie same udziały sieciowe - układ plików jak był. Mam nadzieję, że biblioteka się nie wysypie. Mapowanie dysków na laptopach chyba też powinno działać?

Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/baza-danych-biblioteka-kodi-po-usuni%C4%99ciu-wolumenu.7555/