Status
Not open for further replies.

Butler

Hitman
Q's Architect
Mar 12, 2020
181
775
205
Awards
60
QNAP
TS-x77
Ethernet
1 GbE
LV
3

Od ponad roku używam PLEX postawiony na QNAP. Wykupiony PLEX PASS. Postanowiłem dodać dodatkową kartę sieciową i pojawiły się problemy. Z pulpitu QNAP utraciłem dostęp do zasobów PLEX. Z poziomu PC (apka) dostęp do zasobów był, ale przestały działać usługi, każdy film nowo dodany nie można powiązać z tytułem.

Postanowiłem odinstalować PLEX z QNAP. Najwyżej od nowa bibliotekę przeskanuje - trudno. I pojawiły się truności. Nie jestem w stanie powiązać serwera.

Zrzut ekranu 2024-05-13 193418.webp

Po kliknięciu "Powiąż go teraz" pojawia się główne menu ustawień, klikanie w baner "Powiąż serwer" nic nie skutkuje. Ciekawe że sugeruje aktualizację by ją na PC zrobić, z tego co pamiętam dotychczas aktualizacjie PLEX SERWER wyskakiwały w powiadomieniach z prawej u góry.

Zrzut ekranu 2024-05-13 193509.webp

Do biblioteki dodaje treści, widzę katalogi, skanuje filmy. No ale ich nie widzę w bibliotece. Co dalej?

Zrzut ekranu 2024-05-13 195954a.webp

Zrzut ekranu 2024-05-13 200408b.webp

Solution
Problem udało się rozwiązać, SiewcaRyżu SiewcaRyżu za pomocą AnyDesk pogmerał, pogmerał i znalazł. Okazało się że problem leżał w QNAP, a dokładnie w ustawieniach domyślnej bramy systemu. Po podpięciu karty 2,5Gb QNAP nie zrobił tego z automatu. Co ciekawe serwer miał łączność ze światem zewnętrznym.
Ale do tej pory nie wiem jakim cudem po odinstalowaniu PLEX i usunięciu wszystkich danych, przy nowej instalce wyskakuje okno z moimi avatarem i kontem. Normalnie archiwum X.
bramka systemu.png

Zrzut ekranu 2024-05-13 202611.webp

dostęp przez inne ciągle będzie "Any" można również ustawić.

logi z dostępne są w panelu lub
Bash:
/share/<ZFS530_DATA>/.qpkg/PlexMediaServer/Library/Plex Media Server/Logs

Zmiana preferowanego interfejsu siesiowego nic nie zmienia.
Co do lokalizacji logów to nie wiem jak mam się dostać do ścieżki. Ostatnio ogarniałem z powodzeniem logowanie FAQ SSH przez PuTTY, ale na tym etapie nie wiem co dalej.
Post automatically merged:

Zainstalowałem WinSCP, takie katalogi widzę w share
Zrzut ekranu 2024-05-13 212122 WinSCP.webp

CTRL+H/pokaz wszystkie pliki masz ukryte katalogi z kropką wiodącą.

nie jestem pewien ale mi się wydaje ze twój plex-pass nie jest aktywny co wynika z pierwszego screen

Ale to nie skoro masz dostęp
Zrzut ekranu 2024-05-13 212936.webp

* troubleshooting
* console

PLEX PASS aktywny na 100%, lifetime. Nie rozumiem CTRL+H. Otwiera mi katalog root z jedym plikiem "index_deflaut.html"

No właśnie wygląda na to że nie jest, nie wiem nie pokazujesz logów/nie wiem czy będą użyteczne jak dla mnie nie jesteś zalogowany swoim kontem w "Plexie" czy co... masz kolejną kolejną/nową instancję serwera nie zaktualizowaną co widzimy na drugim screenie i od tego bym rozpoczął rozwiązywanie problemu (jako support plexa xD)
zrzut-ekranu-2024-05-13-193418-png.webp

Jestem zalogowany na aktywne konto, wszelkie informacje jego dotyczące są w panelu użytkownika widoczne. Mam ponadto normalny dostep do bibliotek innych użytkowników.

Chciałbym usunąć permanentnie dane PLEX z QNAP by od nowa się zalogować. Jak drepczeć będę w miejscu to radykalnie twardy reset QNAP do ustawień fabrycznych zrobię, ale chciałbym tego uniknąć.

Czyli nie CTRL+H tylko CTRL+Alt+H. Grrr. Dzięki Damian Damian , wieczorem dalej bede działał.

bo 0.1+0.2!==0.3 3Qn pracuje na Linuxie , a ty Butler Butler na Windowsie ;)
różnice są normalne ;P

Chciałbym usunąć permanentnie dane PLEX z QNAP by od nowa się zalogować.
Odinstaluj w AppCenter
potem sprawdź czy nie pozostał śmietnik w lokacji podanej przez 0.1+0.2!==0.3 3Qn , jeśli został tam folder Plex, to skasuj go.

PS: zakładam ze masz QTS HERO , bo taką ścieżkę podano :p

• Like
Reactions: Butler
A gdzie tam HERO. Zwykły QTS. System stawiany jeszcze na TS-653B, dyski z systemem przekładałem na obecny rack.

Odsłoniłem ukryte pliki. Nie ma nic z PLEX w /share/CACHE1_DEV/.qpkg. Gdzie QNAP może jeszcze trzymać te dane?

ja tam widzę w QTS ten katalog:
Bash:
[yyyyy@XXXXX PlexMediaServer]$ pwd
/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/PlexMediaServer

Ale jest możliwe że zainstalowałeś w innej puli pamięci niż domyślna.
1715707191822.png

dla leniwych...
Bash:
[yyyyy@NAS share]$ find /share/ -type d -iname 'Plex*' 2> /dev/null | head -n 2
/share/ZFS530_DATA/.qpkg/PlexMediaServer
/share/ZFS530_DATA/.qpkg/PlexMediaServer/Library/Plex Media Server

Status
Not open for further replies.

Users search this thread by keywords

1. plex
  2. putty ssh
  3. plex media server