żeby zrobić pule pamięci musisz mieć dyski zainicjowane w nowym FW - jeśli podnosiłeś FW < 4.1(pisze ze pamięci !) , to żeby tego użyć musisz sformatować dyski na nowo.
żadnej migracji - od nowa.
żadnej migracji - od nowa.
Teraz za każdym razem po ponownym uruchomieniu system informuje, że system plików nie jest czysty, kiedy dam sprawdzenie spójności danych zatrzymuje się na 45 % już 3 raz z rzędu. (Raid 1). Kurcze po tej awarii kiedy serwer się nie uruchamiał i przedmuchaniu serwera z kurzu, serwer wstał mam wrażenie jakby z wcześniejszymi problemami sam sobie poradził...myślałem, że już wszystko jest ok ale nadal nie jest. Niby wszystko działa....ale.
Wcześniej testowałem narzędziem Qnap diagnotic tool kernel i jakieś błędy wywala.Kontaktowałem się z helpdeskiem powiedzieli mi, żebym wrzucił oryginalny ram. Sprawdziłem na oryginalnym ramie jest to samo...teraz spójność plików zgłasza. Ostanie info z hepldesk jest takie abym wykonał test pamięci zgodnie z Memory Test - QNAPedia
Przeskanuję jeszcze 2 dyski pod kątem błędów...ręce mi już opadają.
Zastanawiam się nad 10 sek resetem. Dane wszystkie zgrałem na nowo zakupiony dysk do stacjonarnego kompa...
Wcześniej testowałem narzędziem Qnap diagnotic tool kernel i jakieś błędy wywala.Kontaktowałem się z helpdeskiem powiedzieli mi, żebym wrzucił oryginalny ram. Sprawdziłem na oryginalnym ramie jest to samo...teraz spójność plików zgłasza. Ostanie info z hepldesk jest takie abym wykonał test pamięci zgodnie z Memory Test - QNAPedia
Przeskanuję jeszcze 2 dyski pod kątem błędów...ręce mi już opadają.
Zastanawiam się nad 10 sek resetem. Dane wszystkie zgrałem na nowo zakupiony dysk do stacjonarnego kompa...
Dzisiaj wciśnięty reset na 10 sek i dziwnie jakby tylko działało 3 sek. Po 3 sek beeepp a później nic.
Teraz wszedłem w opcje przywrócenia do ustawień fabrycznych z formatowaniem dysków czekam już 30 min, a postęp nadal 0%. O co w tym wszystkim chodzi....jak długo się formatuje raid 1 2 dyski po 3 TB? Wszystko ok poszła instalacja od początku.
Teraz wszedłem w opcje przywrócenia do ustawień fabrycznych z formatowaniem dysków czekam już 30 min, a postęp nadal 0%. O co w tym wszystkim chodzi....jak długo się formatuje raid 1 2 dyski po 3 TB? Wszystko ok poszła instalacja od początku.
Wiem, że temat stary, ale mam podobny problem, ale nie bardzo rozumiem rozwiązanie proponowane a mam podobny problem.
Mam qnap ts251a z 2 dyskami wd 3gb
Qnap długo nie był używany, od miesiąca zgrywam na niego dane z różnych dysków hdd i usb.
Zrobiło się kilka aktualizacji firmware w tym czasie, teraz mam qts 442
Nie mam możliwości zrobienia puli pamięci, nie widzi dysków.
Czy dobrze rozumiem, że muszę zainicjować od nowa dyski w związku z tym?
To znaczy, że muszę skopiować zawartość na zewnętrzny dysk
i uruchomić qnap od nowa?
Czy wszystkie ustawienia będę musiał robić od nowa?
Czy system będzie musiał od nowa robić miniatury i indeksację plików?
Mam qnap ts251a z 2 dyskami wd 3gb
Qnap długo nie był używany, od miesiąca zgrywam na niego dane z różnych dysków hdd i usb.
Zrobiło się kilka aktualizacji firmware w tym czasie, teraz mam qts 442
Nie mam możliwości zrobienia puli pamięci, nie widzi dysków.
Czy dobrze rozumiem, że muszę zainicjować od nowa dyski w związku z tym?
To znaczy, że muszę skopiować zawartość na zewnętrzny dysk
i uruchomić qnap od nowa?
Czy wszystkie ustawienia będę musiał robić od nowa?
Czy system będzie musiał od nowa robić miniatury i indeksację plików?