Esc

Entry Technician
Q Associate
19 Wrzesień 2018
65
10
85
Odznaki
21
QNAP
TS-x51
Ethernet
10 Mbps
Poz.
1

Urządzenie praktycznie używane codzienie i nagle pięknego dnia wczorajszego próbuję się zalogować i dostaje informacje iż użytkownik nie istnieje lub nie posiada uprawnień. Pierwszy raz coś takiego widzę więc próbuję jeszcze raz, a potem na admina ale i to nie skutkuje. No to może dawno nie miał restartu więc siup. Niestety po restarcie już nie pokazuje planszy logowania, ale sama w sobie maszyna działa. Można próbować via FAQ SSH. Tylko że niestety przez PuTTY również loginy i hasła nie pasują. Robię więc 3 sekundowy reset - piszczy oraz przez jakiś czas przycisk miga na czerwono/zielono ale dalej nic admin/admin nie działa.
Na więcej jak na razie się nie odważyłem. Pytanie co lepiej - podłączać dyski pod linuxa - to stary qnap więc nie ma problemu z odczytem danych - czy resetować inaczej (dłużej).

No i też drugie pytanie dodatkowe - co się mogło stać ?

Pozdrawiam
Esc

Model serwera: QNAP TS-219P+

szklana kula się stłukła - bez logów wiele nie powiemy ...

przez PuTTY tylko admin sie zaloguje - chyba że komuś jeszcze dałes takie prawo ?

skoro zrobiłeś reset - to zależy jaki firmware masz wgrany : The different ways of resetting your NAS - explained! masz inne hasło.

co mówi Qfinder na temat nasa ?
upload_2020-4-16_0-52-21.webp

widzi go wcale ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jeśli chodzi o reset i PuTTY to wiem. Ale to jest stare oprogramowanie poniżej 4.4.1 więc rozumiem ze admin/admin powinno zadziałać. Qfinder go widzi ale na moim screenie jest taka zielona strzałeczka sugerująca że "coś się robiło" - nie bardzo wiem o jaką migrację mogło chodzić bo ani oprogramowanie nie było aktualizowane ani nic nie robiłem. Niestety klikniecie na tą strzałkę powoduje prośbę o login i hasło a to zostaje odrzucone. Zarówno moje stare jak i niby domyślne admin/admin.

aimages92.fotosik.pl_349_274eeb75232cda01.webp

Tak więc: przez www go nie widzi, a przez FAQ SSH i Qfinder tak.

A spróbuj się mac zalogować (na próbę):
W celu zapewnienia bezpieczeństwa systemu NAS domyślne hasło konta „admin” to teraz pierwszy adres MAC bez znaków specjalnych. Na przykład: jeśli adres MAC to 11:22:33:44:55:66, domyślnym hasłem będzie 112233445566. Adres MAC można sprawdzić za pośrednictwem Qfinder Pro lub na naklejce na urządzeniu.
Chociaż w Qfinder pisze, że masz starszą wersję...

Już też tak próbowałem z ciekawości ale qnap jest nieugięty. Mam też na uwadze to że muszę robić przerwy bo jak pamiętam mam włączone blokowanie czasowe po paru nieudanych próbach

No nic napisałem ticketa i dostałem odpowiedz - trochę jak to można powiedzieć - szkoda było pisać.
Chyba spróbuję zresetować go do zera i zainicjować na jakimś pustym dysku.

Dodane 2020-04-17:
No nic jeszcze wczoraj - posprawdzałem dyski na okoliczność ich żywotności i przydatności na zewnętrznym kompie oraz zainicjowałem qnapa na pustym dysku. I jak na razie wygląda, że wszystko chodzi. Oczywiście dalej nie wykluczam uszkodzenia sprzętowego, ma już on ładnych parę lat, może np. zasilacz nie wyrabiać jak jest obciążony np. 2 dyskami. Potestuję pewnie.

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. 219p
  2. reset hasła admin
  3. reset hasła admina