Udzielamy pomocy Container Station + Ustawienia sieciowe Qnapa

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Ciangi, 19 Maj 2017.

Ładowanie...
  1. Ciangi
    Offline

    Ciangi Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    24 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-ECxx80
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-ECxx80 1 GbE
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3
    Model serwera: QNAP TS-251+


    Witam,

    potrzebuje pomocy w odpowiednim ustawieniu architektury sieci.

    Stan aktualny:
    po odpaleniu kontenerka i podłączeniu się do niego przez konsolę jestem w stanie pingować wszystkie adresy w sieci lokalnej.
    Czyli z adresu 172.16.238.10 widzę komputer o adresie ip 192.168.1.130

    Architektura sieci:
    upload_2017-5-19_17-42-0.

    Route Qnapa:
    Kod (Text):
    1.  
    2. default         192.168.1.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 br0
    3. 127.0.0.0       *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
    4. 172.16.238.0    *               255.255.255.0   U     0      0        0 ubr-058355f37e1
    5.  
    Sieć dla kontenerów stworzyłem za pomocą docker-compose:
    Kod (Text):
    1.  
    2. networks:
    3.   app_net:
    4.     driver: bridge
    5.     ipam:
    6.       driver: default
    7.       config:
    8.       - subnet: 172.16.238.0/24
    9.         gateway: 172.16.238.1
    10.  

    Stan oczekiwany:

    Dostęp z kontenera tylko do WAN, czyli odizolowanie kontenerów od sieci LAN Qnapa (192.168.1.0/24).

    I teraz pytanie, da się to zrobić? Jeśli tak to jak?

    Pozdrawiam
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 506
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    krótko: nie
    --- Połączono posty, 23 Czerwiec 2017, Data oryginalnego postu: 21 Maj 2017 ---
    @Ciangi@Ciangi - to jak ?
     
    • Meh Meh x 1
  3. Ciangi
    Offline

    Ciangi Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    24 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    23:36
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-ECxx80
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-ECxx80 1 GbE
    Rozwiązałem problem w inny sposób. Router, który używam to Asus AC-5300. Niby monster, ale nie ma takiego czegos jak opcja VLAN. Więc podpiąłem qnapa pod jakiegos starego Linksysa, który takową opcję miał czyli jedna sieć VLAN dla Qnapa druga siec VLAN dla reszty uzytkownikow i gra. Kontenery juz uzytkownikow nie widza :) Natomiast mam jeszcze jedno inne interesujące pytanie, bo nie znam się za dobrze jeżeli chodzi o sieć, ale to założe osobny temat.
     

Poleć tę stronę