Wszystkie NSS Cisco opierają się o serię TSx59 - tak przynajmniej można wywnioskować z nowych atomów. Ciekawe co ze swojej strony wniesie Cisco. Chwilowo nie można pobrać co Ciscowych NAS żadnego softu. Nie zmienia to faktu, że nie posiadając SmartNET i tak nie uda się pobrać i wrzucić firmware Cisco do QNAP'a - taki urok Cisco... Miejmy nadzieję, że zmotywuje to developerów QNAP'a do rozwoju oprogramowania

Jesli moge sie szczerze wypowiedziec. QNAP rozpoczyna wspolprace z CISCO poniewaz CISCO jest zainteresowane urzadzeniami QNAP NAS dla segmentu small i mid range. Nie ma tez co ukrywac, ze QNAP chce rozpoczac wspolprace z CISCO zeby sie czegos od nich nauczyc.

Jako, ze nie powinienem tak sie wypowiadac, to powiem ... bo mnie boli! :)

Prosilem sie o wiele rzeczy, wiele rozwiazan w QNAP'ie ktore zostaly poprostu olane - i tak bylo wiele razy.
W przypadku YouTube w NMP-1000 - do momentu az sie nie pojawil odtwarzacz firmy LG z obsluga YouTube i ich przycislo, ze dostlai po dupie a reklamy tego odtwarzacza latały za darmo na YouTube.
Tak samo z rozwiazaniem wielu domen w Web Server... S juz dawno wprowadzilo.
Podobnie jest z serwerem SysLog i serwerem Radius. Prosilem sie o to ok. rok do dwóch temu. Nie ma! Co sie okazuje? Wpada CISCO i mowi... ma byc Syslog i RADIUS ... i jest! - w normalnych QNAP'ach bedzie dopiero za pol roku. Czy to jest fair? Ciekawe co bedzie jesli teraz S wprowadzi serwer Syslog i Radius. Wspolnie z adminem QnapClub.de bedziemy sie glosno smiac z tego. Czesto jest tak, ze QNAP wiecej dyskutuje niz pracuje. Zamiast udostepnic uzytkownikom wiecej mozliwosci to zajmuja sie drobnostkami na ktore zawsze przyjdzie czas.

A po za tym, tez nie ma co ukrywac, ale QNAP chce wejsc w mass-production i byc rozpoznawalna marka na swiecie, zwiekszyc swoj roczny obrót 3 krotnie w tym roku. Co przeklada sie wlasnie na takie ruchy. Moje zdanie: "zle QNAP zrobil...." zamiast samemu rosnac w sile, pomaga rosnac komu innemu.

Ale z drugiej strony... CISCO na "swoje" NAS'y QNAP daje 5 lat gwarancji - czy to nie jest piekne? :)

SiLAS napisał:
Podobnie jest z serwerem SysLog i serwerem Radius. Prosilem sie o to ok. rok do dwóch temu. Nie ma! Co sie okazuje? Wpada CISCO i mowi... ma byc Syslog i RADIUS ... i jest! - w normalnych QNAP'ach bedzie dopiero za pol roku.

Co jak co ale Radius na prawde by sie przydal. Tak samo jak i SysLog. Wlasnie przegladajac zrzuty FW od Cisco zaskoczyla mnie obecnosc tych elementow. Super przydatne. No nic. Zmiana na Ciscowego Qnapa u mnie nie wchodzi w gre wiec trzeba wykazac sie cierpliwoscia i zaczekac na aktualizacje z Tajwanu. Oby jak najszybciej to wprowadzili.

Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. *