hdr-42547-general.webp

Produkty objęte​

QTS, QuTS hero

Wprowadzenie​

Urządzenia QNAP zaczęły obsługiwać dyski dwu-aktuatorowe począwszy od QTS 5.0.1 i QuTS hero h5.0.1. Dyski dwu-aktuatorowe to dyski z dwoma niezależnymi aktuatorami, które mogą jednocześnie przesyłać dane, zwiększając wydajność odczytu/zapisu.

Poniższe sekcje omawiają niektóre typowe pytania i problemy, które mogą napotkać użytkownicy.

Czy mogę używać dysków dwu-aktuatorowych we wcześniejszych wersjach QTS lub QuTS hero?​

Tak, jednakże dyski byłyby traktowane jako zwykłe dyski (jedno-aktuatorowe).

Aby cieszyć się zamierzoną wydajnością dysków dwu-aktuatorowych, Twoje urządzenie QNAP musi działać na QTS 5.0.1 lub nowszym albo QuTS hero h5.0.1 lub nowszym.

Utworzyłem/am pulę pamięci masowej z dyskami dwu-aktuatorowymi w nieobsługiwanej wersji oprogramowania układowego, a następnie zaktualizowałem/am oprogramowanie układowe do obsługiwanej wersji, ale pula już nie działa. Co mogę zrobić?​

Aktualizując oprogramowanie układowe do QTS 5.0.1 lub nowszego albo QuTS hero h5.0.1 lub nowszego, system rozpoznaje teraz dyski dwu-aktuatorowe jako dyski specjalne i traktuje je inaczej niż zwykłe dyski. Może to spowodować wystąpienie wyjątku w nadrzędnej puli pamięci masowej.

Jeśli napotkasz ten problem, skontaktuj się z Obsługą klienta QNAP, aby pomogli Ci przywrócić pulę pamięci masowej.

Ostatnio edytowane: