QTS, QuTS hero
Analiza
Istnieje kilka scenariuszy, w których dostęp do Panelu sterowania z pulpitu QTS lub QuTS hero może być niemożliwy.
Scenariusz 1
Skrót do Panelu sterowania mógł zostać usunięty z pulpitu systemowego, ale nadal można uzyskać dostęp do Panelu sterowania, otwierając Menu główne pulpitu.
Rozwiązanie
- Kliknij
(Menu główne) w lewym górnym rogu, a następnie kliknij Panel sterowania:
- Utwórz skrót pulpitu do Panelu sterowania. Szczegóły znajdują się w FAQ Jak utworzyć skrót aplikacji na pulpicie mojego NAS-a?
Scenariusz 2
Nie należysz do grupy użytkowników z uprawnieniami administratora. Tylko administratorzy (użytkownicy należący do grupy administratorów) mają dostęp do Panelu sterowania.
Rozwiązanie
Dodaj swoje konto użytkownika do grupy administratorów:
- Zaloguj się do NAS-a za pomocą domyślnego konta administratora „admin".wskazówka
Szczegółowe informacje na temat domyślnego konta administratora „admin" znajdują się w Jakie jest domyślne hasło administratora systemu mojego NAS-a?
- Otwórz Panel sterowania.
- Przejdź do Uprawnienia > Grupy użytkowników.
- Znajdź grupę „administrators" i kliknij ikonę Edytuj użytkowników grupy.
Zostanie wyświetlone okno Edytuj grupy użytkowników. - Znajdź konto użytkownika do dodania i zaznacz pole wyboru.
- Kliknij Zastosuj.
Wybrany użytkownik jest teraz administratorem. Możesz teraz zalogować się za pomocą tego konta użytkownika, a Panel sterowania powinien być dostępny. Jeśli Panel sterowania nadal jest niedostępny, zapoznaj się z pozostałymi rozwiązaniami wymienionymi w tym FAQ.
Scenariusz 3
Plik konfiguracji systemu jest uszkodzony. Uszkodzenie pliku konfiguracji systemu może spowodować utratę dostępu do Panelu sterowania.
Rozwiązanie
Przywróć plik konfiguracji systemu, wykonując poniższe kroki:
- Zaloguj się do NAS-a za pomocą domyślnego konta administratora „admin" przez SSH.
Szczegóły znajdują się w Jak uzyskać dostęp do mojego NAS-a QNAP przez SSH?. - Wykonaj następujące polecenie:Kod:
cp /etc/default_config/group /etc/config - Zamknij powłokę SSH i otwórz interfejs sieciowy NAS-a.
- Zaloguj się za pomocą domyślnego konta administratora „admin".
- Sprawdź, czy ustawienia grupy użytkowników są poprawnie skonfigurowane. Aby nadać użytkownikowi uprawnienia administratora NAS-a, upewnij się, że użytkownik ten został dodany do grupy „administrators".
Ostatnio edytowane: