Scenariusz
Miałem działający pool VJBOD na lokalnym urządzeniu NAS. Bezpiecznie odłączyłem pool i rozłączyłem połączenie VJBOD z LUN iSCSI na zdalnym urządzeniu NAS. Następnie zmieniłem uprawnienia listy kontroli dostępu (ACL) LUN z „Odczyt/Zapis" na „Tylko odczyt". Gdy próbuję ponownie podłączyć pool VJBOD na lokalnym urządzeniu NAS, operacja kończy się niepowodzeniem. Co powinienem zrobić?
Przyczyna źródłowa
Ponieważ pool VJBOD wykorzystuje zdalny LUN tak, jakby był lokalnym dyskiem twardym, lokalne urządzenie NAS wymaga pełnych uprawnień odczytu/zapisu do LUN. Gdy uprawnienia zdalnego LUN są ustawione na „Tylko odczyt", zdalne urządzenie NAS odrzuca wszystkie żądania zapisu do LUN, co powoduje, że lokalne urządzenie NAS nie może ponownie podłączyć poola VJBOD.
Rozwiązanie
- Przywróć uprawnienia ACL LUN na „Odczyt/Zapis".
- Zaloguj się do zdalnego urządzenia NAS jako administrator.
- Otwórz iSCSI & Fibre Channel.
- Przejdź do Uprawnienia iSCSI.
- Kliknij iSCSI ACL LUN.
Otworzy się okno iSCSI ACL LUN. - Zidentyfikuj politykę maskowania LUN, która dotyczy Twojego połączenia VJBOD.
- W kolumnie Akcja kliknij
.
Otworzy się okno Modyfikuj politykę. - Zidentyfikuj LUN iSCSI używany przez Twój pool VJBOD.
- Wybierz Odczyt/Zapis.
- Kliknij Zastosuj.
- Ponownie podłącz pool VJBOD.
- Zaloguj się do lokalnego urządzenia NAS jako administrator.
- Otwórz Storage Manager.
- Przejdź do Przestrzeń pamięci masowej > Dyski.
- Kliknij ⋮ > Odzyskaj > Podłącz i odzyskaj pool.
Po pomyślnym ponownym podłączeniu poola przez system, jego status zmieni się na „Gotowy".
Status poola możesz sprawdzić na stronie Przestrzeń pamięci masowej.
Dalsza lektura
Ostatnio edytowane: